bugün
- atları bağlayın geceyi burada geçiriyoruz18
- yazarların işlediği günahlar8
- günlük tutmak5
- amedspor31
- yazarların fotoğrafları10
- soğuk gecelerde yatağı ısıtma sorunu13
- psikologun aman buna da ağlama zırlak demesi6
- yemek yaparak sözlükten koca düşürmek16
- psikoloğun incinmişsin demesi4
- erbabı yaparken yorgan titremezmiş4
- rahibin bu günahları çıkaramam demesi5
- 7 kasım 2026 galatasaray amed maçı21
- gecenin şarkısı6
- durduk yere tribe girmek5
- arkadaşlar uyuyalım mı artık6
- korkudan patır patır altına yapmak5
- aleksey batrakov29
- sevgiliyle saatlerce telefonda konuşmak9
- eski sevgilisini unutamayan biriyle çıkmak3
- kadın tır şoförleri6
- katatespizartmasinın mutfağına konuk olmak16
- çoban salatasını çobanlar mı yaptı5
- kendini odada unutmak4
- fenerbahçe liverpool'u yensin sakso çekeceğim34
- yakışıklı güvenlik4
- bu ne hal yahu9
- kar soğuğu6
- şimdi ne yapsam acaba7
- atalarınızdan duyulan şamanik bilgiler9
- cumartesi gecesi6
- bir sözlük yazarıyla şömine başında şarap içmek6
- zaman makinesi planı3
- sezar salatasını sezar mı yaptı4
- fatma betül sayan kaya milletin nene hatunu dur15
- profdrekremculfa3
- kanal 7 gelin dizisi5
- yarma şeftali7
- xiaomi 17 pro max4
- akşama ne yemek yapsam10
- bebek yağı bebekten mi olur sorunsalı4
- bik bik'in mutfağına konuk olmak18
- 19 yaşındaki oğlum üvey annesiyle kaçtı10
- sözlüğün en çok oylayan yazarı5
- van da tır ile minibüs çarpışması 9 ölü4
- manken gibi kadınla evlenmek5
- kim milyoner olmak ister5
- ağıza alınca rahatlatan şeyler9
- çoban salatasını ilk kim yaptı sorunsalı3
- sözlük hanımlarının bugünkü kıyafetleri40
- paşaa dut olum2
türk hikayeci. ankara üniversitesi hukuk fakültesi'ni bitirmiştir. hikayelerinde günlük yaşamın ayrıntılarına dikkatli bir gözlemcilikle eğildi; ruh çözümlemelerine geniş yer verdi. çok partili siyasal dönemde küçük bir kentteki ilerici aydınların yaşamını etkileyen koşulları buzul çağının virüsü (1984) romanında konu edindi. ıhlamur ağacı (1962) ve ipin ucu isimli piyesleriyle ödüller kazanmıştır. ayrıca oğuz atay'ın kankası idi. 2005 yılında ölmüştür.
(bkz: süleyman kargı)
(bkz: süleyman kargı)
eserleri;
(bkz: Ihlamur Ağacı)
(bkz: Buzul Çağının Virüsü)
(bkz: Bay Muannit Sahtegi´nin Notları)
(bkz: Dost)
(bkz: ipin Ucu)
(bkz: Kapan)
(bkz: Kara Tren)
(bkz: Manzumeler)
(bkz: Mızıkalı Yürüyüş)
(bkz: Siyah Beyaz)
(bkz: Ihlamur Ağacı)
(bkz: Buzul Çağının Virüsü)
(bkz: Bay Muannit Sahtegi´nin Notları)
(bkz: Dost)
(bkz: ipin Ucu)
(bkz: Kapan)
(bkz: Kara Tren)
(bkz: Manzumeler)
(bkz: Mızıkalı Yürüyüş)
(bkz: Siyah Beyaz)
okuyucuyu zorlayan bir anlatıma sahip, kimsenin aklına gelmeyecek betimlemeler üretebilen, Türk Yazınının sanatsal kaygıyla yazan en uç isimlerindendir.
bir diğer özelliği de sözlüklerde rastlayamayacağınız kendine özgü * sözcükleridir:
(bkz: ölümsü)
(bkz: acınaklı)
(bkz: akaraklı)
(bkz: durumsamak)
(bkz: doluksamak)
not:bu sözcükler Türkçe dil bilgisi kurallarına göre olanaksız değildir. yani türetilebilir niteliktedir ancak bu kullanımlara rastlanmamaktadır ve sözlüklerde yer almaz.
bir diğer özelliği de sözlüklerde rastlayamayacağınız kendine özgü * sözcükleridir:
(bkz: ölümsü)
(bkz: acınaklı)
(bkz: akaraklı)
(bkz: durumsamak)
(bkz: doluksamak)
not:bu sözcükler Türkçe dil bilgisi kurallarına göre olanaksız değildir. yani türetilebilir niteliktedir ancak bu kullanımlara rastlanmamaktadır ve sözlüklerde yer almaz.
1922 yılında Samsun'da doğdu. ilk, orta, yüksek öğrenimini Anadolu'nun çeşitli kentlerinde tamamladı. Memurluk yaptı. Bir sendikanın danışmanlığını yürüttü. Öyküleri Dost (1952) ve Yaşamasız (1957) kitaplarında yeraldı. 1962'de ilk oyunu Ihlamur Ağacı yayınlandı. Bu oyun Türk Dil Kurumu'nun 1963 Tiyatro Armağanı'nı aldı. 1977'de 29 öyküsü yine Dost adı altında yayınlandı. Dost, 1986'da yeni öyküler eklenerek tekrar yayınlandı. ikinci oyunu ipin Ucu, 1980 Abdi ipekçi Armağanı'nı paylaştı. ilk romanı Buzul Çağının Virüsü 1984'te yayınlandı. ikinci romanı Bay Muannit Sahtegi'nin Notları'nın yayın yılı 1991. 1993'te de Siyah-Beyaz adlı kitabı yayınlandı.
önde gelen şiirleri;
TiMSAH GÖZÜYLE
DOĞANIN YASALARI
ACELE TELGRAF
TANIŞLARIM
GODOT
NEDEN
EL ELE
APTAL ÇOĞALMALARA
KAVKI
AŞIK VÜS'ATi
TiMSAH GÖZÜYLE
DOĞANIN YASALARI
ACELE TELGRAF
TANIŞLARIM
GODOT
NEDEN
EL ELE
APTAL ÇOĞALMALARA
KAVKI
AŞIK VÜS'ATi
türkçeyi özenle kullanan ve dili soyutlayarak kullanan bir öykücü. sade diyalogları ile derinlemesine gözlemleri kolaylıkla vermesi öyküde sehli mümteni sanatı kullanıyormuş hissi verir. böyle ifade edilirse ettim.
(bkz: gol at o fener) *
türk edebiyatında kara mizahın karşılığı olan yazar. öyküleri genelde ikircikli, kuruntulu, kararsız karakterler üzerine kurulmuştur. akraba adlı öyküsünde belirgin olarak karşımıza çıkan bu karakterler en ufak bir kararı verirken bile pişman olmaktan ölesiye korkarlarken bir yandan da bu küçük hesapçı hallerini küçümserler. yazarın kara tren, mızıkalı yürüyüşve siyah beyaz isimli kitaplarında kendinden bahsettiği bölümleri okudukça kendisinin bu karakterler ile ne denli örtüştüğü hayretler içinde görülebilir, görülmüştür, görülecektir.
vüs'at orhan bener. şizofren monologlarıyla gönlüme taht kurmuş yazar. 1993 senesinde kaleme aldığı öykü kitabı "siyah beyaz" ile başladım okumaya. etkisi altında bırakmadığını söyleyemem. kesinlikle çepeçevre sarıyor sizi. öykülerinden bi'şeyler de öğreniyorsunuz hem. okumakta fayda var. özellikle de, siyah beyaz adlı kitabını okuduğum için ordan tavsiyede bulunayım: cezaevi günleri adlı öyküyü çok sevdim.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar
© 2005 – 2026 uludagsozluk.com