bugün

Güneş sistemi dışında yolculuğuna devam ediyor.
Bu uzay aracını yapan mühendisler, bu kadar uzun ömürlü olacağını tahmin etmemişler, hayretler içindelermiş.en fazla 30-35 sene sonra çöp olması gerekirken hala sapasağlam.

Edit: o muhendislerin çoğu öldü. Swh.
Neyine inanamadın?
46 yıldır uzay yolculuğunu sürdüren ve dünyadan 24 milyar kilometre uzakta seyir halinde olan iletişim uydusu. 5 ay önce yeniden sinyal ve kayıt göndermeye başlamıştır.

gerçekten inanılmaz bir olay.
bu hızla giderse en yakın yıldız sistemine 80 bin yıl sonra ulaşacak.

görsel
Elin oğlu 77 nin teknolojisini kullanarak yapıyor tüm bunları. Tüplü crt ekranlar falan var.
Muazzam bir aygıttır. Bu aygıtla çekilen Dünya fotoğrafı beni derin düşüncelere sevk etmiş, hayatı sorgulatmıştır bana az önce.

Düşünebiliyor musunuz? Tarih ve tarih öncesinde yaşanan her şey bu minicik noktada yaşandı. Bizler oradayız. O silik noktada yok olup gideceğiz ve türlü türlü dertler, acılar içinde yaşadığımızı sanıyoruz. Öyle olsa bile ne ifade eder ki?

(bkz: #39880837) bu girdiyi okuyun lütfen. Voyager 1'in hızı ve galaksimizden çıkış yapması için kalan mesafe tüyler ürpertici.

Lafı fazla uzatmak istemiyorum Ve ilgili görseli girdime ekliyorum.
görsel
bir anda aklıma düşen, yalnızlığın evrendeki en somut nesnesi.

şu an tam olarak bizden; 21.438.234.641 km uzakta.

yirmi bir milyar dört yüz otuz sekiz milyon iki yüz otuz dört bin altı yüz kırk bir kilometre...

ben bu yazıyı tamamlayıp gönder butonuna bastığım an bir türkiye boyu daha yolu katetmiş ve bizden biraz daha uzaklaşmış olacak.

saniyede 17 kilometre gibi devasa bir hızda 41 yıldır ilerliyor.

en son geçen sene dünya’ya bir sinyal yolladı. hala çalışıyor ve 2025 gibi gözlerini kapatacak fakat yoluna kör de olsa devam edecek. üzerinde taşıdığı altın plağı olabildiğince uzağa taşıyacak.

bize an itibariyle uzaklığı 21 ışık saati kadar. ışık hızı ile sadece 21 saat..

dünya’dan sadece 1 ışık yılı uzaklığa gidebilmesi için daha 17,400 yıl ilerlemesi gerekiyor.

samanyolu’nun uzunluğu 870 milyon ışık yılı..

insanoğlunun ulaşabildiği en büyük hız birimi ile 41 yılda güneş’in çekim kuvvetinden ancak çıkıyor. en yakındaki güneş sistemine ulaşması için daha 76.000 yıl yolu var.

yetmiş altı bin yıl..

biz evrendeki toz taneleriyiz, burada olduğumuzdan kimsenin haberi yok.
seni de unutmadık voyager kardeş. sabah şeriflerin hayrolsun.

tanım: bir uzay hikayesi.
içinde altın bir tablet üstünde da vinci nin insan çizimi ve bir plakta pek çok dilde merhaba mesajı bulunmaktadır.
türkçe olarak aynen şu mesaj vardır.*
"merhaba sevgili dostlarımız sabah-ı şerifleriniz hayrolsun"böyle bi şeydi işte
En uzağa giden insan yapımı obje Voyager 1’dir.
Yalnizim kimsen yok bu hayatta diyenin durup bir daha dusunmesi gereken, yalnizligin gercek efendisi olan uzay fatihi.
voyager 2´nin kardesidir ama voyager 2´in gönderildigi yönün ters yönüne ve teknik sorunlardan dolayi voyager 2´den 16 gün sonra gönderilmistir.
"bizi de aldır yanına valla" demek istenilen şirin kaşif.
Uzayda bası bos dolanan arac. Eskiden baya takip ederdim bi sitede ne kadar uzakta oldugu falan yaziyordu.
en sevdiğim uzay aracıdır. evrenin en yalnız cismi.

fırlatıldığı 1977 yılından beri kendisine verilen tüm görevleri yerine getirdi. 2013 yılında da güneş sistemimizden tamamen ayrıldı ama voyager 1, hala dış uzayda muhteşem yolculuğuna devam ediyor. bu 39 yıllık seyahatinde güneş sistemindeki tüm gezegenlerin fotoğraflarını çekmiş ve neredeyse tüm gezegenler hakkında tonla bilgi toplamıştır. ek olarak jüpiter'deki kırmızı lekeyi, satürn'ün halkalarını ve bazı uydularını inceledi.

yeryüzünden en uzakta bulunan insan yapımı nesne bu sondadır. şuan dünyadan 20 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. ayrıca aracın zeki canlılara ulaşabileceği düşüncesiyle içerisine her dilden birkaç cümlelik mesajlar eklenmiştir.

aracın dünya ile haberleşmeyi 2020 yılına kadar devam ettirebileceği sanılıyor. sonra yapayalnız, evrende yolculuğuna devam edecek.

voyager 1, neptün'ü geçtikten sonra kamerasını son bir kez çevirmiş ve dünyayı fotoğraflamıştır. işte altta gördüğünüz soluk mavi nokta dünyamız...

görsel
yalnızlığın doruklarındadır. uzaklaştıkça uzaklaşmaktadır. kim küstürdü lan bunu?
dünyaya en uzak nesne.
Yeryüzünden en uzakta bulunan insan yapımı nesne, uzay aracı.

Görselde Voyager-1 ve yılıdızlararası alana giden diğer uzay araçları;
görsel
(bkz: gidiyor gönlümün efendisi)
new horizons'ın plüton'a gidişi konuşulurken aklıma gelen alet.

umudun adıdır. uzayda bir başına deli gibi gitmektedir. kendimi sanki içinde bir kapsül varmış da orada oturuyormuş gibi düşünüyorum bazen. çok yalnız bu alet tek başına oralarda, keşke yanında birilerini de yollasaydık diyorum. gerçi bir de kardeşi voyager 2 yollandı ardından ama beraber değiller.

neyse ben niye bunları düşünüyorum ki, ben yaşarken bir şeyler bulacağı yok gibi bu aletin, belki torunlarımızın torunlarının torunları bir haber alır uzaklardan.
Elizabeth tir.
saatte 61.000 km yol alan, güneş sisteminin dışında olan insan yapımı ilk şeydir. kendisi yalnızlığın doruklarındadır. 1977 yılında atılmıştır. sahip olduğu bilgisayar kapasitesi telefonlarımızın 1% kadardır.
güneş sistemini terk eden ilk aracımız. garibim, çok uzaklara gitti.
Içerisine dünyaya dair pek çok fotoğraf müzik ve notlar konulup uzaya gönderilen araçtır. Bir topluluk bulup bize geri döndüğünde torunlarımız çoktan yaşlanmış olacaktır malesef ama umutluyuz.
güneş sistemimizden çıkıp yeni güneş sstemlerine doğru ilerleyen araç. hatta 1ay önce bulduğu bir yıldızın ses kayıtlarını gönderdi tabi elimize 3haftada geçti yani yaklaşık 1,5 hafta önce.