bugün

filmden kareler:

http://i39.tinypic.com/2mgscwl.jpg
son dönem türk sineması'nda yapılan ve benim izlediğim en güzel filmdi. oyunculuklar, senaryo, görüntü olarak çok güzel bir film olmuş.

--spoiler--

film'in konusu celal ile sevilay ve oğlundan oluşan aile üzerinde şekillenmekte. celal mutsuz bir adamdır. filmin ismiyle bağlantılı olarak aile bireyleriyle olan ilişkisinde de bağlantı yoktur. bir iletişimsizlik söz konusudur. bu da celal'i başka arayışlara, ailesine kötü davranmaya hatta ve hatta karısını öldürme teşebbüsüne kadar götürür. karısı da kendisinden 75 bin euro saklamaktadır, kendisi bunu bilmektedir ama karısına belli etmemektedir. sonunda olaylar onu içindekileri arkadaşı cemal'e açmasına kadar götürür. karısını öldürmeye teşebbüs ettiğini, karısının da onu öldürmeye çalışabileceğini söyler. parayı karısına geri verip kurtulmak ister ama sevilayın gözü ne paradadır ne pulda. sadece celal'i istemiştir. film vavien ismindeki gibi ailenin birbiriyle kurabildiği iletişimle ve mutlu aile tablosuyla biter. filmin kısa özeti budur.

film'in en güzel yanı oyunculukları ve diyalogları. özellikle engin günaydın ve binnur kaya çok iyi oynamışlar bence. birbirleriyle yatakta gerçekleştirdikleri "beni sen mi öldürdün celal?" diyaloğu müthişti bence. tabi bakışmalar da. sevilayın babası ile telefon'da yaptığı konuşmalar beni yardı diyebilirm. çok orjinal bir babası var. ayrıca baba-oğul, baba-kız ilişkileri, çocuk ile komşu kızı arasındaki ilişki, her piknik sırasında sürekli olarak salak salak sırıtan adam, celal'in içi daş dolu torbayla yaptığı denemeler, bunu çözmeye çalışmamız, yağmurlu piknik dönüşünde aniden gelişen olay ve olayı çözmemizle gelen şaşkınlık anı, türk sinemasında pek göremeyeceğimiz mastürbasyon sahnesi, celal'in ışıklı çakmağı film'in diğer güzel ayrıntıları ve sahneleriydi.

--spoiler--

son zamanlarda izlediğim en iyi türk filmi için emeği geçenlere teşekkürler. tavsiye ederim. kaçırmayın!

"dünyada iki türlü insan vardır, iyiler ve kötüler. kötü senin elini sıktığında kafasında kırk türlü plan yapar, onu oraya koyar, bunu buraya koyar, plan, plan, plan.. ama iyiler öyle değil, iyiler iyi insanlardır"
son zamanlardaki en iyi türk filmi diyemeyeceğim.

bütün zamanların en iyi türk filmine oynar bu film. senaryosu, kurgusu, bağdaştığı fikir, seyircilerde uyandırdığı duygular, kamera açıları, sesler, efektler, müzikleri ve en muhteşemi oyunculuğu bu filmi gelmiş geçmiş en iyi türk filmi sıralamasında zirvede tutar. DVD'si arşivimde, uzun yıllar izleyeceğim.
franko türk tadı verdi bu film bana. bu kadar iyi övgüler alışını anlamlandıramadığım - özellikle en iyi türk filmine oynar iddialarıyla-, izlerken 3 kere ara verdiğim, müziklerini beğendiğim, oyunculuğun hakkının verildiğine inandığım bir taylan biraderler yapımı.
Gladiatus' ta benden güçsüz olup beni yenen bir player...
renkleri, sahneleri, karakterleri ve gerçekçi mekanları ile beni benden aldı.
her sahnesi gerçek. her sahnesi samimi.
engin günaydın'ın en güzel çalışması olduğuna inanıyorum.
Çok sıradan ve asla kalıcılığı olamayacak bir deneme.
Önden süslendirilip iyi film algısı yaratılıp piyasaya sürülmesinden dolayı Recep ivedik'den daha da ahlaksız bulduğum film. Ülke sinemamızda Bir Vavien yetiyor olumlu konuşmak için. izleyicinin düşük beğenisiyle çok fazla alakalı olarak karşımıza çıkan kötü üretimler artıyor, belli kişilerin elinde üretilen saçma sapan filmler her gün türüyor, izleyici bunları sıkıştırmadıkça, itin götüne sokup çıkartmadıkça, dizilerden dolayı zikilen algılarıyla film izleyerek vasat filmlere ne güzel film dedikçe de bu böyle devam edecek. Vavien ancak alt limit olsun, lütfen.
settar tanrıdöğen'in olduğu bir filmin kötü olma olasılığı ne ise bu filmde o kadar kötüdür.

(bkz: kendi içine atıyorsun atma)
oyunculuklar şahane, müzikleri mükemmel ama hiç bir şey anlamadığım filmdir. niye adam mutsuzdu, niye adam karısını sevmiyordu, niye başka kadınlara bakıyordu, neden çocuğunu sevmiyordu sonra ne olduda karısını birden sevmeye başladı vs. bir sürü soruları kafamda yanıtsız bırakmış filmdir. oyunculuklar; özellikle binnur kaya gerçekten harika. iyi iş çıkarmış.
settar tanrıöğen'in sadece şu esnaf figürü için bile izlenebilecek filmdir.

http://i41.tinypic.com/73hshl.jpg
mükemmel ötesi oyunculuklara sahne olmuş film.

kişisel kanaatim, yapılmış en iyi türk filmlerinden bir tanesi olduğu yönündedir.
binnur kaya'nın kalitesini gösterdiği filmdir.
binnur kaya'nın oyunculuğu dışında ; ne senaryosunda ne de diğer oyuncuların performansında iş olmayan filmdir, sıkıcıdır .
edit: imla
bağlantıları kötü ve konuşmalar arasında uzun boşluklar var insanı sıkan cinsten. burda binnur kayaya ayrı bir parantez açıp konuşmak gerekiyor döktürmüş bence. engin günaydında fazla realiteye yaklaşmış yani filmdeki tipler aa şu amca şu teyze diyebileceğiniz türden bunu tebrik edebilirim ama çok şey bekleyip istediğimi bulamadığım film.
çok durgun olmasına rağmen sıkmayan filmdir. binnur kaya'nın oyunculuğuyla göz doldurduğu filmdir ayrıca. kendisini bir seri katil rolünde görme isteği uyandırdı bu filmdeki perfomansı. rolüyle alakasız gelebilir lakin öyle. engin günaydın da iyiydi, evet.
ilginç isminden, engin günaydın-binnur kaya ikilisini bir araya getirmesinden, festival filmi olmasından dolayı ilgimi çeken ve izlediğim amma velakin pek de beğenmediğim, kötü bir mastürbasyon sahnesi olan film.
mekan, çekim, senaryo olarak vasat bir film. sonuna doğru farklı olayları kafanızda bir sonuca vardırmaya çalışıyorsunuz ama kopuk kalıyor. binnur kaya'nın tekrar uçurumdan evine dönmesi de garipti, masraftan kısmak için mi hastanede çekim yapmamışlar anlamadım. genel olarak beklenenin altında bir filmdir. oyunculuk anlamında iyidir sadece.
türk yapımı dramların da kaliteli olabileceğini gösteren, güzel bir Taylan Biraderler filmi.
(bkz: ellerini yıkadın mı)
+içine atıyorsun biliyorum içine atma
-ya ben şeyy...
+içine atmak iyi bi şey degil içine atıyorsun atma
vasatın altında bir film. bildiğin zaman kaybı.
binnur kayanın harika oynadigi filmdir...bu kadinin bir tane kötü oyunculuguna rastlamadim...
engin günaydın, aklının iplerini saldığında neler yapabileceğini gösteriyor, şimdilik.

burhan altıntop'un ekmeğini ve kaymağını ve kestane şekerini yemektense böylesi bir denemeye girişmesi sinemayı ve (aslında) hayatı nasıl algıladığının bir kanıtı. bu noktada sanırım soğuk bir birayı hak ediyor, zira keyfim yerindeyse sevdiğim insanlara şöyle enfes soğuklukta bir efes ısmarlayasım gelir benim. sulandırmayalım. (birayı?)
vavien çok iyi olabilecekken, iyi'de kalmış bir film. kahramanın iç dünyasına yüzeysel bir bakış var. çok daha derinlere inilebilirmiş. ve de tatmin edicilikten uzak bağlama bölümleri daha iyi yazılabilirmiş.

yine de gerek janti ismi gerek yukarıda bahsettiğim sebep gerek oyunculukları ve gerekse yaratıcı fikri ile iyi anacağım filmler listesine girmiştir.
odanın başında yakılan ışığı odanın diğer tarafından söndürüme sistemine verilen isimdir.