bugün

daha çok açıklanması gereken konu. bir futbol sahasının içini bezelye ile doldurulduğunu düşünün ve her bir bezelyenin bir galaksi olduğunu. ve dünyanın tüm sahillerindeki tüm kum tanelerinden daha fazla yıldız.(bu bilgiler belgeselden alıntıdır) yani böyle düşünürken uzaylıda vardır bunları yaratan Allah ta.
--spoiler--
ha tabi, "uzayda insanlardan başka canlılar var mı" sorusuna halen cevap veremedi kimse...
--spoiler--

bu soruya yaptığım araştırmalar sonucu bir cevap bulundu.

kedi, köpek, sincap, kaplumbağa, tavuk, sinek(sivri, kara, at olarak üçe ayırıyoruz), keçi, geyik, balık ha unutmadan bir de hamsi...
'olsun da, ıslak kuru farketmez' şeklinde cevaplanabilecek sorunsaldır.
gercekten tespit edilene kadar varligi devam edecek olan sorunsaldir. soyle ki:

bu galakside (samanyolu) yaklasik 100 milyar yildiz var (200 milyar da olabilir; bizi irgalamaz, 50 milyar yildizi olan galaksiler de var; demek ki 100 milyar'i ortalama bir rakam olarak kabul edecegiz). 100 000 000 000, 10^11 (10'un 11inci kuvveti). her gunesin cevresinde de ortalama 5 tane gezegen var diyelim.

bu evrende de yaklasik 100 milyar galaksi var; bu rakamlari carparsak
100milyar galaksi*100milyar yildiz*5gezegen= 50 000 000 000 000 000 000 000 (yani 5^22) gezegen icinde bir tek burada canli hayat var/olabilir demek evreni biraz bosuna kullanmak gibi oluyor.

fakat bunun yaninda su hadise de var: bu gezegenlerin kac tanesi kati gezegen? 10^-1 kadar ihtimal gitti. Kalan kati gezegenlerden kac tanesi yasami saglayabilecek dinamik yapiya sahip (volkan, oynayan karalar sular, manyetik alan falan)? 10^-1 daha gitti. peki bu oynak gezegenlerin kac tanesinin yildizlarina olan mesafesi ne cok soguk, ne de cok sicak olacak seviyede? bir 10^-1 daha gotur oradan. peki bu sartlari iyi olan gezegenlerden kac tanesi kimyasal olarak yasamin dayanabilecegi, evrilebilecegi ve kalici olabilecegi zenginlige sahip; gotur bir 10^-1 daha... lafi uzatmaya gerek yok: ne kadarinda hucre evrildi (bu gezegende bile dna'li bir hucre ortaya cikip kendisini oturtana kadar 1 milyar yila yakin zaman gecti); sonra bu yasam hucreleri olan ideal gezegenlerin ne kadarinda cambrian patlamasi diye tabir edilen canli hayat cesitliligi basgosterdi, ne kadarinda bu cesitlilik devam etti, devam edenlerin ne kadarinda cok hucreli yapiya dayanan hayvanlar ortaya cikti, ve butun bunlar olurken bu kalan gezegenlerin ne kadari bir felaketle tasa toza donusmeden ayakta kaldi (milyarlarca yil, milyarlarca bela demek); bu hayvanlara sahip olan gezegenlerin ne kadarinda insan benzeri bir tur ortaya cikti ve ayakta kalabildi (neanderthallar, homo erectuslar hep yok oldular, kili kilina bir biz kaldik -homo sapiens-; yani hassas bir islem); ayakta kalabilen bilincli hayvanlardan ne kadari medeniyet kurdu ve bu medeniyetlerden kac tanesi uzay teknolojisine erisebildi. her bir ihtimal icin bir 10^-1 daha eklersek, sonucta bizim yukaridaki 5^22 gibi devasa gezegen sayisina karsi ayni devasalikta bir imkansizlik tablosu da ortaya cikar (mesela 10^-30; uydur bir sey iste; o kadar onemli degil, onemli olan buyuk bir rakam olacagi ve bizim gezegen sayisi ile kapisabilecegidir).

demek ki neymis, oyle ihtimaller hesabiyla olmuyormus bu sorunsalin yaniti. o canli ornegini bulacaksin arkadas, yoksa hadise spekulasyonun otesine gecmez...

edit: "dunya da uzayda demek ki uzayda yasam var hehehe" diyen arkadaslara yasam denen hassas kimyanin ortaya cikip serpilebilmesi icin bir gezegene, hem de anaokulu tadinda bir gezegene ihtiyac duydugu animsatilir. demek ki, bu konuda "uzay" dan kasit aslinda "dunya disi baska gezegen"dir; yoksa radyoaktif firtinalarin cereyan ettigi ve tum alemin icinde/uzerinde devindigi karanlik vakum alan kastedilmez.
"uzayda yaşam var mı?" bir sorunsal değildir. uzayda yaşam vardır. dünya uzayın bir parçasıdır nitekim.
sıkıcı sorunsallardan biri. *
terk gerçek vardır o da "aslen uzaylı" olduğumuzdur.
aslında bütün canlılar uzaylıdır sonuç itibariyle hepimiz aynı evren'i paylaşıyoruk.
uzayda yaşam var !! hatta son haberlere göre dünyanın sonunun yakın olması ve mikalilin borusunun uzayda duyulması da var.
"Tanrıların arabaları" adlı kitabın okunmasıyla kişinin aklını kurcalama derecesi artabilecek sorunsaldır. *
koskoca evren bir tek dünya için fazla lükstür.
doctor who izlerken bir kez daha kafama takılan soru. Acaba yukarıda yıldızların arasında kendi dünyalarının dertleriyle boğuşan birileri varmıdır. Çoçukluğumdan beri beni hep düşündürmüştür (bunda birazda jetgillerin etkisi var tabi).
Dünya'nın yaşadığı yer uzaydır.
evren o kadar büyük ki dünyadan başka bi yerde daha yaşam olmaması çılgınca.
hathor bilgileri isimli kitap var olduğunu düşündürür. geçmiş ele alınıp bugünün mantığına uyarlanmış olabilir.
var mutlaka. ama henüz ulaşamadık.
Boş sorunsaldır. Arkadaş millet uzaya çıktı biz neyi tartışıyoruz amk!

Du Bi dk... Lan!!
beyaz futbolda son noktası koyulan sorunsal.
varsa bile insana uygun değildir, evrenin her yerinde farklı bir matematik, farklı bir kimya, farklı bir süreç vardır. insan için uygun olması zaten saçmadır, biz kendi gözümüzden her şeye baktığımız için uygunluğu kendimiz üzerinden açıklıyoruz. bizim için yaşam fırsatı sunan şeylere uygunluk atfediyoruz. oysa biz evren için ne kadar uygunuz? belki de hata olan bizizdir ki, bazı insanlara bakınca ve doğaya bu kadar zarar verenleri görünce birde türleri yok edenleri duydukça buna daha çok inanıyorum.
uzayda kimse yokken kürtler vardı hep varlar her yerdeler ilk onlar var.

kürtlerin varlığı ile sorunsal olmaktan çıkmış sorunsaldır.

edit düdüt: kimse yokken kürtler nasıl oluyor bende anlamadım ya neyse...
uzayda yaşam neden olmasın milyarlarca gezegen var neden var bi biz miyiz yaşayan ?
Olduğuna inanıyorum. Ayrıca Nasa nin vs Bu tarz bilgileri ulaştığı halde gizlediğini düşünüyorum.
bu kadar kurcalamadan, zorlamadan, meraktan sonra en sonunda bir bilim adamının çıkarak kıyametten sonra Rabbim'e sorarsınız artık yeter diyeceği sorudur..
uzaylı diye bir şey yoktur lakin cin vardır. uzaylı sanılan varlıklar aslında cindir.
size de mesele çıktı. az ispat etsene kendi varlığını?