bugün

Dili yetersiz yapan yetersiz insanlardır. işleyen demir ışıldar, dil esnektir gelişime açıktır.
türkçemiz gayet zengin bundan şüpheniz olmasın ki zaten herşeyi istediğimiz gibi anlatabiliyoruz. fakat,yeni neslin batıya aşırı özenmesinden kaynaklanan ve dolayısıyla hasara uğrayan dilimiz var maalesef.
çivi yazılı sümerce tabletlerde bile varolan bir dili yetersiz görmek saçmalıktır. altay döneminden beri var olan kelimelere yılların da yüklediği anlamlar türkçenin ne kadar derin köklere sahip olduğunu gösterir.

(bkz: Divânu Lügati t-Türk’)
filoloji ve fonetik kısmı matematikten zor olan dildir. sığıra matematik ve fizik de anlamsız gelir. çok da fifidir.
Yetersiz gördüğünüz halini bile büyük bir kesim doğru düzgün bilmiyor. Hala felan, eylenmek, olucak yazan insanlar görüyorum.
türkçe yeterli bir dil mi bilmiyorum ama yine çok uzun süre önce sayılmaz yaklaşık 120 yıl önce başlanmış ve sonradan canlandırılmış bir dil olan ibranice ile nasıl kıyaslayabiliriz ben asıl onu merak ediyorum.
Yetersiz dille bu kadar konuşuyorsan gerisini düşünemiyorum.
ingiliz özentilerinin Türkçeye yabancı kelimeler sokarak değiştirdiklerini ya da yenileştirdiklerini sandıkları Türkçenin yetersiz olmasıdır o. Bir tane örnek bile gösteremeden bir insan niye kendi dilini kötüler. Bu kendi milletini, dilini,özünü kötüleme çabası nereden geliyor?
Yok efendim şuan konuştuğumuz dili 100 öncekiler anlamazmış yok efendim Atatürk duysa anlamazmış yok Türk milleti daha dün arapça konuşuyormuş falanlar filanlar. Bunları hangi kafayla yazdılar anlamıyorum. Buradan bunları yazan Cahil kesime sesleniyorum iyi dinleyin! Türk milleti 100 yıl önce de 1000 yıl öncede Türkçe konuşuyordu. Kullanılan Alfabenin farklı olması dili değiştirmez. Ayrıca Osmanlı döneminde Arap alfabesi kullanırken de Türkçe konuşuyorduk Türkçe aynı türkçeydi sadece Osmanlı’daki ulema çevresi Arapça ve Farsça tamlamalar kullanıyordu da ondan anlamıyoruz ne dediklerini yoksa halk konuşmalarını çok rahat anlayabilirsiniz. Eskiden gelen, anlam değişimi geçiren kelimeleri de eğer araştırmaya tenezzül edecek olursanız kelimeleri anlamakta güçlük çekebilirsiniz tabiiki. En basit örnek: Osmanlı da “köpek”övgü sıfatıydı ve o kişinin sadık/güvenilir olduğunu belirtirdi şimdilerdeki anlamı malum.
yanlış iddia. aksine, türkçe haddinden fazla yeterli bir dildir. türkler bile çekim ekidir, yapım ekidir, rivayetidir, birleşik zamanıdır bunlara hakim değil.

çok fazla gereksiz ayrıntıya sahip bir dildir türkçe.
Kimdi o yabancı ve çok meşhur, saygın edebiyatçı, şunu diyen ; "türkçe ne harika bir dil, az kelime ile çok şey anlatıyor. "
lafü güzaf

boşuna demiyor birileri böyle şeyleri
türk dili ve edebiyatı okuyan birisi olarak bunu net bir şekilde reddedebilirim. aksine dil havuzumuzda bulunan kelimelerin ancak yüzde biri etmeyecek kadar az sayıda kelime ile günlük konuşmalarımızı idame ettirebiliyoruz.
Türkçe yetersiz değil, senin Türkçe bilgin yetersiz olabilir mi?
Dünyanın en zor öğrenilen 4. Diline yetersiz diyen alenen maldır.

Şimdi ben bu mala öyle küfürler ederim ki Türkçe hariç hiçbir dile çevirilemez, Türkçenin sadece küfür yelpazesi bile birçok dili gömer.
bak milliyetçilikten filan hazzetmem ama türkçe gayet geniş bir dildir. nereye çekersen oraya gidiyor. öğrenmesi de gayet zordur. ingilizce mesela çok basit bir dil. ingilizcede bir cümleyle anlatabileceği türkçede beş farklı cümleyle anlatabilirsin. kullanabilmekle alakalı.
Tarih nedir bilmeyen adamlar gelmiş burada osmanlıcılık kasıyor. Osmanlıda türk teba şu an konuştuğumuz dilin neredeyse aynısını konuşuyordu. Alfabe arap ve fars alfabeleri karışımıydı.

Türkçe gayet yeterli bir dil. Zor bir dil ancak her dil kendince zordur. Siz gerizekalı değilseniz yıllarca dersi verilen bir şeyi yeterli düzeyde biliyor olacaksınızdır.
bi yerde okudum matematik bir dil türkçe. şöyle ki, matematikte 10 tane ana rakamı kullanıp sonsuz sayılar yazılabiliyorsa türkçe öyle diyordu. birbirine ekle istediğin kadar kelime türet. sonu yok.
popüler yabanci diller gibi olmadık nesnelere olmadık benzetmeler yapmaya gerek kalmıyor yani.
o bahsettiğim populer yabancı dillerden bir örnek verirsek adam drone diye bi benzetme yapmış. arı gözü demekmiş sanırım. la uçan aletin arı gözüyle ne alakası var. arı desen anlarım ya da metal arı neyse . böyle çok saçmalıklar çok o dillerde.
biz sadece biraz kasıp ya da teknoloji üretip yeni kelime ya da nesne üretemediğimizden türkçe zayıfmış gibi geliyor.
alakası yok.
Türkçe, oldukça zengin, aynı anlam ifade eden birden çok kelimeye sahip, anlatım kolaylığı ve seçeneğinin bol olduğu özel diller arasındadır.

Ama bunu kullanabilmek, elbette ki her yiğidin harcı değil.
Eğitim şart, okuma alışkanlığî şart..vs.
50 kelimeyle hayatını sürdüren insanlar anlayamazlar.
hayatını 300 kelimelik kelime haznesi ile idare eden kişinin yersiz haykırışıdır.
TDK'nin türkçe sözlüğü 2 ciltten oluşur.
ayrıca tek bir virgül ile cümlenin tüm anlamı değişebilir.
bu dile yetersiz diyenler, dilini bilmeyenlerden başka bir şey değildir.
belki sen yeterince kullanmıyorsundur.
Adam bu konuda kendini yeterli sanıp açıklama yapıyor.
Yüzyılın ironisidir bu.
Hayırdır kardeş, söylemek isteyipte söyleyemediğiniz birşey mi var da yetersiz geldi size, sanki hepiniz ozansınız hıa.....
Yetersizlikten çok kullanımında yanlışlık vardır. Yabancı kelimeler yerine Türkçe karşılıklarını kullansak takıntılı gibi değil de cidden güzel bir Türkçe için yapılan hataları uyarsak daha güzel bir dil olacaktır.
bu yazıyı türkçe yazması da ayrı bir durumdur.