bugün

Turkiye ye ilk olarak cartel grubu getirmistir. Ey gidi cocuklugum... Okullarda sokaklarda hep cartel vardi, turkiye icin yepyeni bir akımdı.
(bkz: metal>rap)
şehinşah diye bişi vardı öldü mü o noldu.
Piyasası şuan ölü müzik türü. Her ne kadar kitlesi genişlesede çoluk çocuk doldu ortam.
1999 underground rap anlamında patlamanın yaşandığı,ceza sagopa ile yükselişe geçen ve zamanla popüler olan türün kötü taklitleri ile bokunun çıktığı nihayetinde de günümüzde kitlesi zayıflamış,geçmişte güzel işler yaptığımız müzik kültürü.Altın Vuruş Compilation'da şahsen bende vardım çok iyi dönemlerdi.Bu vesile ile turbo'ya bize yaptığı kaset içinde içten teşekkürler.
en büyük talihsizliği flex yapan mc ler tarafından tanıtılmasıydı. bir dönem rep için ''hızlı söylemek'' eş anlamlılığı geçerliydi.
türkçe rap baya bir gelişti fakat hala önyargılar var.
o ses türkiyeye katılıp kitlelerini arttırmaya çalışıyorlar.

ulan çoğunuz medyayı eleştirdiniz, popçulara bok attınız, acuna sövdünüz ne değişti de o sese katılmaya karar verdiniz ?
lise yıllarımda sagopa dinleyerek yakınlaştığım türdür. lakin lise 3'te falan bitti o dönem.

şimdi bakıyorum da bugün bir rap şarkısı çıkıyor. birkaç ayda on milyonlarca dinleniyor falan. söz desen yok, müzik desen tırt.

arkadaş bugün 100 milyon dinlenip herkesin diline dolanan şarkıdan bin kat güzelini sagopa 10 yıl önce yapardı hem de öyle 1 tane yapıp patlatıp her gittiği konserde aynı şarkıyı 8 kere tekrar etmezdi yani. güzel şarkılarını ard arda sıralayıp dinlediğim zaman saatler sürerdi. öyle 1 şarkıyı tekrar tekrar dinlemezdik. güzel şarkıdan bir sonraki güzel şarkıya geçmek heyecan verirdi falan.

şimdi 1 tane çıkıp popüler oluyor millet günde 758 kere aynısını dinliyor. milyonlar tıklanıyor. sanatçı da her gittiği konserde 8 kere aynı şarkıyı söylüyor falan. başka söyleyecek şarkısı yok çünkü. sonra birkaç seneye kimse adını hatırlamıyor.

neyse demem o ki tabi ki herkes sevdiğini dinlemekte özgür. lakin bugünün popüler şarkılarını dinleyen arkadaşlar, eğer rap ilginizi çekiyorsa ve henüz dinlemediyseniz gidin biraz eskileri dinleyin. sanırım daha çok hoşunuza giden birçok şarkı bulursunuz.
ayrıca en tatlı yılları 2004 2012 arası falandır.
Değişmeden kalan , özünü koruyan , çizgisinden çıkmayan bir tek ceza kaldı. Sagopa'ya da aynı saygım vardı ancak son 2-3 yılda bitti benim gözümde.
'ergen modasıdır' gözüyle bakılıp, daha sonra yetişkinlerce kabul görmüş bir müzik tarzıdır.
tamam sago iyidir, hoştur ona sözüm yok.
benim listemin taçsız kralını sorarsanız; anıl piyancı'dır. severim adamı.
13-15 yaş arası çocukların dinlediği kafa ütüsü. evet.
joker ve heijan arasındaki o çizgi mesela...
dissler eleştiri için atılır fakat burada dissi küfür ederek fan kasma amacıyla kullanıyorlar. bu yüzden heijana bok atılırken joker gibi diss serisi yapanlar el üstünde tutuluyor. tamam joker gene güzel şarkılar yapmış birisi. ya elleran elvis enes amper ve türevleri? bir insanın 100 şarkısının 99'u diss yahut prim olabilir mi ya? oldu malesef.

bütün işi filmlere soundtrack yapmak olan istanbul rap mafyası kadıköy acile ne demeli peki? sırf sansar salvo var diye adamın dipleri oluyorlar ama (bir kere olsun istanbula gitmemiş adamım) beş para etmez kimseler.

ihtilal(rahmetli), sefalet(rip in pepperoni), pmc gibi oluşumların etrafını da sırf saian karaçalı hayki var diye veletler sarmış durumda ve tuvaletteki sıçış seslerini kayda alsalar bile "üstad yhaaaaa <3<3" yapacak ve dinlemeyenleri cehaletle suçlayacak koca bir ergen yığın var.

sırasıyla rapçiler-dinleyicileri:sagopa-islamcı, defkhan-ülkücü, saian-komünist, ceza-sagopa karşıtı olan herkes. daha da uzatamayacağım zaten bunlar fizikteki temel büyüklükler gibi, öncülük ettikleri akımlar besbelli olan kimseler. otomatik olarak kimin kimin arkasından gittiğini anlarsınız.

onun haricinde istanbula bulaşmamış yerel stüdyolardan gayet kaliteli kimseler çıkıyor. denizli(alt kat no1), bursa(azap hg(stüdyo ismini bilmiyorum)), adana, eskişehir(infaz vs joker'i katmazsak evet aslında kaliteli işler var), izmir(cash flow, yeşil oda) ve bir de istisna olarak istanbulda bulunan dikkat records var(sokrat st, cumali efrah, kamufle) (bataryayı unuttuk aq).

türkçe rapin yüz karası olan olaylar da var:Sagopa-ceza(türkçe rapin çöküşünü başlatan, disslerin sayısını arttıran kalitesini düşüren olay), pit10-sansar, sefalet-olympos, altkat-şehinşah(+ais, keişan), hayki-newada dobermann, elleran elvis, enes alper, stallker, hidra, indigo-pit10, devrap freestyle muharebesi, jokzilla-içyüz(+rota+anıl), ve tabi ki bildiğiniz üzere, arsız bela, isyanqar 26, keş ömer, asi stayla, dj dikkat ve arabesk rapi ayaklar altına alan şerefsizler... saymakla bitmiyormuş lan.

neyse burada bitirelim. gördüğünüz gibi türkçe rap, çöktü.
iç savaşlar yüzünden gelişmemektedir.
Gruplaşmalar, çeteleşmeler olmasaydı bugün popun önüne geçebilirdi. Ama rap denince hala "yeah yo" yapılıyor. Bunun suçlusu hem rapçiler hem de onların fanatik dinleyicileridir.
fetöden daha tehlikeli bir akımdı. neyse ülkece az hasar ile bu zilletten de kurtulduk.
90 lardan bu yana gelen akimdir. fuat ceza cankan la baslamis bugun binlerce rapciye ulasmistir. kitlesi hayli genistir, genislemektedir.
Siyahilerin protesto yapabildikleri bir müzik türü iken nereden nereye diye açıklayabildeceğim bir şekilde Türkiye'de de kendini göstermiş hip hop kültürü.(imiş)

Sağda solda kulağıma çalınan ceza parçaları dışında hiçbir bilgim yoktu. (halen yok) Tavsiye üzerine birkaç parça dinledim ve dinlenemeyecek olduğuna karar kıldım o zamandan şimdiye sarp palaur (şanışer) adında bir adam eklendi listeme iyi de oldu.
esrarkeş çomar müziği. türkçe rap dinleyip bağlaçları doğru yazabilen birisini tanımıyorum.
kaliteli icracılarından dinlenildiği zaman mükemmelleşen, her önüne geleni dinleyince de sonuna kadar kendisinden soğutan müzik türü. türkiye'ye getiren cartel, tanıtan, sevdiren sagopa kajmer ve ceza'dır. sonrasında bu ikili yollarını ayırıp bir bakıma türkçe rap'i de ayırmışlardır. sonrası malumunuz...
Aklıma sagopa ve ceza gelir başkasını tanımam. Sagopa kraldır.
Kim ne yazarsa yazsın, Türklerin müzik adına yaptığı en şahane şeydir. Cezadan tut sagoya, allameden hidraya, saiandan taladroya no1'e, sansar'a, joker'e kesinlikle efsane işler çıkmaktadır.

Rap müziği yaşam tarzı haline getirmiş biriyim. Dünyada bir çok farklı rap piyasasını sıkı takip ederim. ingilizceden Koreceye, orta asyadan Rusçaya, Almancadan ispanyolcaya geniş bi playlistim vardır. Yine de, hiçbirinde türkçe rap piyasasındaki lirik derinliği, insanı bu kadar etkileyen beat yok kesinlikle.
bence eskiden daha kaliteli parçalar yaparlardı. şimdi dinlediğim birkaç kişi var onun dışındakiler popüler kültüre müzik yapıyor, her yerde olduğu gibi ünlenen nasıl daha fazla para kazanırım derdine düşüyor galiba.
(bkz: sana puanım dohuz kanka)
sagopa kajmer'in hegemonyasında olan müzik türü.