bugün

24529000 TL.

görsel

--spoiler--

Yatırım bütçesi: 1 milyon TL
Yolluklar için ayırdığı para: 2,8 milyon TL

--spoiler--

Uzaya taksiyle gitse o kadar tutmaz.
Bir strateji ve bütçe başkanlığı butcesi kadar değildir.

(bkz: (#42856423)
Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden vergiden kaçınarak tecavüzcü ensar Vakfı'na aktardığı paradan daha az olan bütçedir.
görsel
Ulan görende binanın içinde uzay mekiği projesi hazırlıyor sanır. Napıyorsunuz o kadar ödeneği görünce hayretlere dusuyorum. Sanki ülke de astronomiye ilgi varda yatırım yapıyorsunuz boş boş teleskoptan bakıyorsunuz tüm gün.
Gereksizdir.
O parayla emeklilere takma diş yaptırılırdı.
2.8 milyon Türkish liras yolluk
iyi para kanka

Herhalde Ankara'dan uzaya köprü inşaatı var..

Bir gece ansızın 82 uzay 83 marş
84 Jüpiter..
Astronot yok.

Bilimsel çalışma çok yok.

Yok yok ama b☆k gibi para var ...
Avrupa uzay ajansi'nin ayirdigi bütce 6,68 milyar euro.
Yani türkiye'nin ayirdigi bütcenin yaklasik 1850 kat fazlasi.
görsel
Nasa'nin veya jaxa'nin ayirdigi bütcelere deginmiyorum bile. Hele Hindistanlilar hic dokunmuyorum.
Bizimkiler ancak 24 milyon lirayla dürbün alip, digerlerini röntgenleyebilir?
Uzucudur. Bazi bakanliklarin butcesi kisilip buraya daha fazla kaynak ayrilmasi gerekir. ne yazik ki insanlar sabirsiz ve paranin bir an once sonuc getirmesini istiyor. Onemli Bilimsel gelismeler icin gerekirse milyar dolarlar yatirip yillarca beklemeniz gerek.
normal şartlarda, gerçekten uzay araştırması yapan ülkelere kıyasla düşük olan, ama bizim ülkemizdeki vaziyeti düşününce "çok bile" dediğimiz bütçe.

eğer yeni yeni astronomi bölümleri açmaya başlamış, savaştan falan birkaç yıl önce çıkmış ve belini doğrultmaya çalışan bir ülke olsaydık anlayışla karşılanabilirdi bu durum. lakin astronomi bölümünün tıp puanıyla yarıştığı 90'lı yıllardan geldiğimiz durum, bazı astronomi bölümlerinin veya 2. öğretimlerinin kapatılması olduğundan "bu ne perhiz, bu ne turşu?" diye düşünmeden edemiyor insan.

bölüm başkanımız şöyle bir şey söylemişti, bir projeyle ilgili sorumuza: "bakanlıktan bunun için onay ve bütçe istemeye gittik, vermediler ve gerekçe olarak bizim "astrolojiye" ayıracak bütçemiz yok dediler. gerisini siz düşünün..."

düşünün ki ülkenin konuyla alakalı bakanı bile astronomi - astroloji ayrımını bilmiyor. nasıl bir çalışmaya imza atması bekleniyor bu ajansın, merak konusu.

bu arada şunu da belirteyim ama; kadrosunda çok iyi hocalarımızdan biri var. konuyla ilgili bazı mühendisler de mevcut bildiğim kadarıyla. ajans kadrosunda değil ama, ülkemizde genel olarak astronomi konusunda yeni keşifler yapan hocalarımız da bulunuyor (ki 3 tanesi kendi hocam, oradan biliyorum). umarım bu ajans bizi yanıltır da, birkaç 10 sene sonra bu söylediklerimize pişman edecek işlere imza atarlar. şahsen umudum yok, ama bekleyip göreceğiz.