bugün

türkiye uzay ajansının 2020 bütçesi

normal şartlarda, gerçekten uzay araştırması yapan ülkelere kıyasla düşük olan, ama bizim ülkemizdeki vaziyeti düşününce "çok bile" dediğimiz bütçe.

eğer yeni yeni astronomi bölümleri açmaya başlamış, savaştan falan birkaç yıl önce çıkmış ve belini doğrultmaya çalışan bir ülke olsaydık anlayışla karşılanabilirdi bu durum. lakin astronomi bölümünün tıp puanıyla yarıştığı 90'lı yıllardan geldiğimiz durum, bazı astronomi bölümlerinin veya 2. öğretimlerinin kapatılması olduğundan "bu ne perhiz, bu ne turşu?" diye düşünmeden edemiyor insan.

bölüm başkanımız şöyle bir şey söylemişti, bir projeyle ilgili sorumuza: "bakanlıktan bunun için onay ve bütçe istemeye gittik, vermediler ve gerekçe olarak bizim "astrolojiye" ayıracak bütçemiz yok dediler. gerisini siz düşünün..."

düşünün ki ülkenin konuyla alakalı bakanı bile astronomi - astroloji ayrımını bilmiyor. nasıl bir çalışmaya imza atması bekleniyor bu ajansın, merak konusu.

bu arada şunu da belirteyim ama; kadrosunda çok iyi hocalarımızdan biri var. konuyla ilgili bazı mühendisler de mevcut bildiğim kadarıyla. ajans kadrosunda değil ama, ülkemizde genel olarak astronomi konusunda yeni keşifler yapan hocalarımız da bulunuyor (ki 3 tanesi kendi hocam, oradan biliyorum). umarım bu ajans bizi yanıltır da, birkaç 10 sene sonra bu söylediklerimize pişman edecek işlere imza atarlar. şahsen umudum yok, ama bekleyip göreceğiz.