bugün

bir ortadoğu sorunu olan kıskançlık.
net olarak üretici firmalar.
sözler tutulmuyor, vaadler daima istediğin gibi lakin işte ki özensizlik ve zaman yönetimsizliği hem ihracatın önünde koca bir engel hem iç piyasanın. herkes köşeyi dönüp uzama derdinde. süreklilik üzerine çalışmıyor kimse.
Bilime önem vermemek diye yakınan tayfanın bilim adına zerre katkıda bulunmaması.
kısa yoldan zengin olma fırıldaklığını düşünmek.
Ne istediğini bilmemek
Batıya göç etmenin kurtuluş sanılması
Manevi değerleri ayak bağı olarak görmek
Türkçeyi umursamamak
Milliyetçiliğin öneminin farkına varılmaması veya yanlış öğrenilmesi (Aslında ideolojilerden ben de hoşlanmam. Ancak bunu isimlendirmek zorundayız.)
ingilizce eğitim almak (insanın anadilinde bilim üretmesi daha kolaydır.)
işsiz öğrencilerin azmetmemeleri
insanların ayrıştırıcı söylemlerde bulunması
insanların farkında olmadan birbirlerine umutsuzluk aşılamaları
Halkın büyük çoğunluğunun gelecek nesilleri düşünmemesi...
Eğitim sistemimizin zamanında yeterince bilinçli ve ahlâklı bireyler yetiştirememesi (anlık durumu bilmiyorum)
Gençlerin Çevrimiçi oyunlara saatlerini harcayarak kendilerini tatmin etmeleri (maalesef ben)

Yukarıdakiler bence Türkiye'nin gelişmesini engelleyen etkenler arasına girebilir.

Bana göre ülkemizi geriye götüren bazı etkenlerse şöyledir;

Bazı insanların sorgulamayıp insanları "sorgulamamakla" yaftalamaları, bazı insanların araştırmayıp çoğunluğu "araştırmamakla" yaftalamaları, bazı insanların yobaz olmasına rağmen çoğunluğu "yobaz" olarak isimlendirmeleri, bazı insanların "Atatürkçü" gibi görünüp ilkelerine ihanet etmeleri veya ilkelerini umursamamaları, bazı insanların daha kendilerini geliştirmeden insanların geri kalmışlığıyla dövünmeleri ve daha birçok örnek...

Hatta başlığın "Türkiye nin gelişmesini engelleyen etkenler" olmaması da bir örnektir. Anlaşılması kolay kelimeler kullanmak yerine "modern, çağdaş" görünmek için insanlara bir şeyler anlatılmaya çalışılan yazılarda bile cümle içerisinde veya başlık içerisinde sırıtan sözcükler kullanılması. Ülkenin geleceğini güzelleştirebilecek, gençlerin işlerini kolaylaştırabilecek insanların "kelime-sözcük" tartışmalarıyla vakit harcaması.

Son olarak insanların (ben de dahil) bu tür şeylerle uğraşmak yerine bir türlü önüne bakamaması...

Tanım; Türkiye'nin gelişmesini önleyen etkenlerdir.
1- insanların kendi adına ne yapacaklarını düşünmemeleri. Başkaları adına hayal kurmaları... ben şu olsaydım, ben o olsaydım...
2- haksız üretmeden kazanmanın çalışarak kazanmadan daha kolay olması... üretim yapacak yerde bir yerde arazi kapat iki sene sonra imara açılsın gelsin paralar...
3- Devlet kurumlarında liyakata göre değil torpil veya diğer bir deyişle referansa göre insan alınması..
4- Üniversitelerin maaşlı memur olmaları bir şey üretmemeleri... Eskiye göre iyi olsa da hala öğretim görevlisi alırken onun zekasına kabiliyetine göre değil de elamanı alanların düşünce yapısına göre alınması...
bunun sağla solla dinle ilgisi yok hepsi aynı hatayı yapıyorlar.
üniversite öğretim görevlilerinin maaşlarının ürettikleriyle ilgili olmaması... prof. ben yatıyorum bari yanıma alacağım yatacak kişi de yakınım olsun diyebiliyor.
6- Adeletsizlik...cezanın hak eden kişiye uygulanmamısı... fakire uygulanan ceza güçlüye aynı derecede uygulanmıyor.
7-Siyasi çürümüşlük... her parti kendi taraftarını kalkındırmaya çalışıyor... ideal partileri bile iktidara geldiklerinde eski çürümüş partilerin kalıntılarıyla birleşiyor... çürüyor.
Türkiye'de yetişmiş insan nüfüsü genç insan nüfusu diğer ülkelere göre oldukça iyi. Eğer bu nüfus değerlendirilirse herkes hakkına razı olacak şekilde dünya devletleri içerisinde hak ettiği yere ulaşacaktır. Beyin göçünü terse çevirebilirsek ve bunları üretime ilme yönlendirebilirsek dünyada 1 numaralı ülke olacağımaza inanıyorum.
Ankara'da yaşanan terör saldırısının piyasalar üzerindeki etkisi sürerken, uzmanlar yıllardır süren terör olaylarının faturasını çıkardı.

Ekonomideki küresel durgunluğa eklenen terör olaylarının son 30 yıllık maliyetinin ekonomiye çarpan etkisine değinen Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tutan, "Türkiye ekonomisine son 30 yıllık terörün toplam maliyeti resmi açıklamaya göre 1,2 trilyon ABD doları; diğer bir deyişle, yıllık maliyeti 40 milyar ABD doları yapıyor. Bu da son yıllarda verdiğimiz yıllık cari açık tutarına denk gelen bir meblağ ediyor" dedi.

https://www.haber7.com/gu...-maliyeti-40-milyar-dolar

görsel

görsel

görsel
din istismarı. bilime önem vermemek. say say bitmez.
yobaz düşünce yapısı.
geri kafalılık.
araştırmama.
sorgulamama.
sürü psikolojisi ile hareket etmek.
kolay kandırılan bir halk.
din ile uyutulmak.
mührü hala ampule vurmak.
kürtler, kürtçüler (cihangir solcuları), islamcılar, şeriatçı manyaklar, yobazlar ve hiçbir şeyi sorgulamadan hayatını ot gibi yaşayan insanlar.
partilerdir kesinlikle partilerdir.

başa biz geçelim biraz da biz yiyelim derdindeler ama bir parti var ki 18 yıldır yiyor sonraki gelecek partiye yiyecek bir şey bırakmadılar işin kötüsü.
serbest piyasa düşmanlığı.
"eğitim seviyenin düşük olduğu yerlerde oy oranlarımız yüksek" cümlesiyle özetlenmiş olandır.
Türkiyede yaşayan herkes.
Muhafazakarlık
Ahlaksızlık
Çakallık....
1-reis
2-reccep
3-tayip
4-erdogan.
kendisine aydın diyen okumuş cahil kitle.
başta eğitim sistemi bildiğin çöp, yaşlılar, okumuş cahiller, partizanlar, batı özentiliği, muhaliflik yaptığını sananlar, islam dinini kirli emel ve menfaatleri için kullanmaları, halkını aşağı hor gören çin malı elitler.....
Çalıyor ama yapıyor kültürü. Hem çalmayıp hem yapan yok mu koca ülkede.
zall'ımızın talimatıyla yazıyorum ; çomarlar !..
kötü yönetim.
üretim eksikliği.
ekonominin iyi idare edilememesi.
cehalet, cehalet ve cehalettir.

başka şey aramaya gerek yok. siyasi seçimlere bak tamamen cehaletin eseri. yanlışı, yalanı, soygunu göre göre aynı yanlışları tekrar ediyoruz. eğitime bak tamamen cehalet odaklı. yaşayış tarzımıza bak tamamen cehalet kaynaklı. tüm dünya corona corona diye yanıyor. millet sokağa çıkmıyor hem kendisine bulaşmasın hem kendinde varsa başkalarına bulaştırmasın diye. bizde ne düğünlerden geri kalınıyor ne avm lerden ne de corona partilerinden. tamamen cehaletin verdiği cahil cesareti başka bir şey değil.

bu millet gerçekten zeki insan ağırlıklı bir millet. bizdeki pratik zekayı ne bir ingilizde görebilirsin ne bir amerikalıda. hatta japonlar bile bizim kadar olamaz. ancak bu kadar zekaya rağmen bazı temel sıkıntılarımız var. cehalet sadece okunan okul ile alınan eğitim ile belirlenmiyor malum. cehalet aslında tamamen kişinin kafa yapısı ile alakalı yaşayış tarzı ile alakalı.
Halimizden memnun olmak.
Adaletsizlik
Liyakatsizlik
Adam sendecilik
Biat kulturu vs.
islam, arap, müslüman, cami, seccade, minare....