bugün

ülkemizde 40 yıl hatırı olan içecek
hopürdetilip içilmelidir, ayıp karşılayanın kafasına sıçılmalıdır ayrıyeten.

(bkz: adabı muaşeret)
(bkz: yerim senin adabını güzel abim)
içmesi 10 dakika,üzerinde konuşulup yorumlanması 30 dakika süren sıcak türk içeceği.
sırası gelmişken öyküsünü anlatmadan geçemeyeceğim.
eski zamanlarda bir ülkedeki bir kralın,başka bir ülkeden özel bir konuğu gelecekmiş.kral hemen ülkenin en akıllı adamını çağırıp:"misafirime ikram etmem için senden daha önce hiç denenmemiş bir tat yaratmanı istiyorum.eğer bunu başarırsan ağırlığınca altın alırsın,başaramazsan ölürsün".zeki adam günlerce aramış,araştırmış ve bir gün pes etmiş,o sırada kahve ağacına yaslanıyormuş.derken kahve çekirdeklerini görmüş ve aklında bir ampül yanmış,hemen çekirdekleri toplamış,ezmiş ve kavurmuş.içine biraz da şeker konunca sonuç mükemmel olmuş.kralın konuğu gelmiş,konuk kahveyi içerken ağzından şu kelime dökülmüş:kahve(keyif verici)
En tatlısı eski Bir dostla içilenidir.
bir yerlerden buram buram kokusu burnunuza gelince, içen birilerini görünce hatta sözlükte başlığı canlanınca bile derhal mutfağa seyirtmeye sebep olan nefis kahvedir. ben gidiyom mutfağa siz takılın gelirim az sonra.
hayatın tadı koLa değiLdir...Türk kahvesidir...yanında su iLe getiriLir...ağzınızdaki diğer tatLarı siLmek için iLk başta su içiLir...daha sonra kahveye içmeye başLarsın...içerken teLveLeri ağzınızda doLaştırın...kahvenin tüm kokusu ağzınıza dağıLır böyLeLikLe...kahvenin ortasında hiçbir şekiLde su içiLmez...çünkü kahvenin tadı ağızdan yok oLur...kahve bittikten sonra su içiLir...
görsel

Çünkü Mersinli olmak bunu gerektirir.
şu dünyanın en güzel nimetlerindendir kim bulduysa allah razı olsun.
annenin elinden bir başkadır...
osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmış, sadesi, az şekerlisi, ortası ve şekerlisi yapılan, taze çekildiği zaman kokusu insanı içine çeken, "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" lafının türemesine neden olan, içildikten sonra da fal bakılan, bazılarına göre müthiş, bazılarına göre de sıradan olarak nitelendirilen geleneksel kahvedir.

kimisi hiç sevmez, kimisi müdavimidir. bazısına göre "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane" dir.

sevenine afiyet olsun, hoş sohbetleriniz olsun...
Bazıları için aşk gibi deli bi şeydir.

insan, birazdan kahve içeceğim diye heyecanlanıp, dalga dalga yayılan mutlulukla gülümser mi?
Aşıksan evet!

Aşkişkom, aşkiloşkom, kahvişko...
ehehehe...
Başın mı ağrıyor hemen iç anın da mı iyi gelir ya.
Gerçekten sağaltıcı bir etkisi var. Şekersiz.
görsel
Gece gece...
Sade köpüğü bol.

Afiyet olsun.
Sevmeyeninin dahi 40 yıllık hatrını gözettiği nacizane içecek. Özel sunumunun yanı sıra çekici kokusu ve kimi zaman yanında sunulan çifte kavrulmuşu ile samimiyet emsali.

Şimdilerde Ülke dışında da pek sık rastlanan bu lezzetimizin geniş kitlelerce beğenilmesi aslında kahve kültürümüze değer katan detaylardan.