bugün

Transfigürasyon metapsişik terminolojide kullanılan bir terim olup, ruhsal irtibat sırasında medyumun yüz hatlarının ve tavırlarının değişmesine verilen addır.

Bu olayda medyum irtibatta bulunduğu bedensiz varlığın son bedenlenmesindeki (reenkarnasyonundaki) özelliklerini yansıtacak biçimde değişir, tümüyle başkalaşır. Kimi hallerde sesinin de değiştiği görülür. Bu tür olaylara kimi yazarlarca posesyon olarak, Spiritüalizm'de ise "enkarnasyon medyumluğu"; olarak adlandırılan, bedensiz varlığın medyumun bedenine tam anlamıyla hakim olduğu durumlarda rastlanır.

Antik çağda Yakındoğu ve Ege havzasındaki trans uygulamalarında genellikle bu tür bir medyumluk sözkonusu olmuştur. Obsesyona yakalanma tehlikesinin çok yüksek olduğu bu medyumluk türü halen Afrika ve Latin Amerika tapınçlarındaki (kültlerindeki) ayinlerde görülmektedir.

Transfigürasyon sözcüğü kimi yazarlarca isa Peygamber'in çarmıha çakılmasına ilişkin bir iddiayı dile getirmek üzere de kullanılmaktadır. Gnostisizm zamanından günümüze kadar süregelmiş, pek inandırıcı bulunmayan bu iddiaya göre, çarmıha çakılan kişi isa Peygamber';in kendisi değildi, yüzü onun yüzüne dönüştürülmüş başka bir kişiydi.

(ukteyi veren: vend avesta) *
kar$ıla$tırmalı edebiyat derslerindeki en ağır konulardan biridir, bedenlerin transfigurasyonu.
çok ağır bir ders.
bu dersin bana nasıl girdiğine geçmeden önce size duygularımdan bahsetmek isterim.

transfigürasyon; çok geniş bir kullanımdır. figürleştirme geçişi/formlar/figürler arası geçiş. edebiyat/mitoloji/karşılaştırmalı edebiyat ve diğer sözel bilimler ile ilşkisi vardır transfigürasyon'un.

abi hakkat zor lan. yani işlenilen metinde, adam sana bana burada transfigürasyon'u göster/kanıtla diyor. hadi çık işin içinden! bizim bir hoca vardı, elinde mikrofonla gelirdi derslere. incil de getirirdi. muhafazar bir katolikti sanırım. okunan metin, teolojik bir veri sunuyorsa, ona incil'den örnekler sunuyordu. latince/fransızca metinler.

transfigürasyon için, iyi gözlem/karakter/figür işlevleri/metafor alanına hakim olmanız gerekiyor. dolaylı çıkarım değil, daha farklı bir şey bu. ben daha tam adını koyamadım. hehe.
isa mesih'in, ölümü sonrasını takiben üçüncü günde yeniden dirilmesi, baba ile birleşerek; kutsal ruh u meydana getirmesi hususu transfigürasyondur. burada isa, yepyeni bir öze, varlık formuna kavuşmaktadır.

http://www.google.com.tr/...ved=1t:429,r:14,s:0,i:108
ikili tabiatın varlığını anlamak için animizm anlamak lazım ama onun da öncesine totemizme bakmak lazım. ilkel insanların muğlak aklı tabiatüstü bir açıklama oluşturmuştur. bu tabiatüstücülük tabiatla zaman içinde zıtlaşıp ikililiği meydana getirmiştir. bu transfigürasyon olayı bu ikililiği açıklayan bir durumdur. mesela isa nın olayında isa nın transfigürasyonu ve bunun şahitliği var. bu olayda isa nın tanrılığı ortaya çıkıyor. ancak burada isa nın kendisi tanrı olmuyor. isa nın insansal tabiatına tanrının özü giriyor ve bu girişin ifadesi olarak kullanılıyor. fakat bu ilkel insanlarda daha çoktur, mesela totemlerde bir yoktan var vardan yok inancı olmadığı için atalarının ruhlarının tabiatla içkinliği mevcuttur. burada da ikililik vardır. burada ataların ruhunun bulunduğuna inanıldığı kişiler yücedir. hatta bu ruhun ikamet ettiği yerler kutsaldır. mesela bu ruhlar bir insana, bir mağara, ne biliyim bir nehre, her şeye geçebilir. işte insana geçmesindeki ifadesi budur. bu geçiş esnasındaki deneyimin bir tür ifadesi de denebilir.
güncel Önemli Başlıklar