bugün

1944'te normandiya'ya giden bir tiger tankı:

görsel
görsel
görsel
sürücü bölümü.
efsane tankçı michael wittmann ın bir günde 4 Sherman Firefly, 20 Cromwell, 3 Stuart, 3 M4 Sherman OP, 14 half-track, 16 Bren Zırhlı Taşıyıcı ve 2,6 pounder anti-tank ı bu tankla yoketti.gücünü bu liste açıklıyordur umarım.

edit:ingilizler eksiledi.
2. dünya savaşında daha hiçbir ülkede olmayan teknoloji ile almanların yaptığı panzer.

88mm namluya sahip olan bu tank 2. dünya savaşındaki hiç şüphesiz en iyi tanktı. amerikanların aynı yıllarda ürettiği sherman tankı bu tanka göre tam bir kağıttı.

fakat tiger tankları hiçbir zaman seri üretime girmedi. bu tankın manevra ve hız kabiliyeti fazla olmadığı için arka kısmına ulaşıldığı zaman kolay imha ediliyordu.
Efsane, ancak yedek parçası sıkıntı olan tank. Efsane general heinz guderian tigerlar yerine daha çok panzer ıv üretilmesinin daha mantıklı olacağını anılarında yazar (savaş sonrası yazmak kolay tabii).
10 sherman'ı avlayabilen tanklar.
nazi mühendisliğinin rus t-34 tanklarına karşı çıkardığı panzer 4'ün üst modelidir.
william blake'in sembolist şiirlerinden, okunmalı.

Tiger, Tiger, burning bright
In the forest of the night
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

In what distant deeps or skies
Burnt the fire of thine eyes?
On what wings dare he aspire?
What the hand dare seize the fire?

And What shoulder, and what art,
Could twist the sinews of thy heart?
And when thy heart began to beat,
What dread hand? and what dread feet?

What the hammer? what the chain?
In what furnace was thy brain?
What the anvil? what dread grasp
Dare its deadly terrors clasp?

When the stars threw down their spears,
And watered heaven with their tears,
Did he smile his work to see?
Did he who made the lamb make thee?

Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Dare frame thy fearful symmetry?

not: copy paste değil, alın teri.
vini dı puh çizgifilmindeki bir karakterdir. taygır diye okunmaz hemen düzeltelim "tiger" giye okunur.

saygılar.
bir enerji içeçeği markası.
yaparsa alman yapar lafının kanıtı tam bir kaplan.
sherman tanklarının yedi ceddini belleyen üstün alman teknolojisi. tiger ı gören masum sherman operatörü filmi çekilse çok yerinde olur. o derece trajiktir sherman la tiger ın hikayesi.
spor ayakkabı hiç sevmememe rağmen ayakta inanılmaz güzel duran ayakkabıdır. derli toplu gösterir, yayılmaz. 38 numara ayağı 37 gibi gösterir.
bugüne kadar spor ayakkabı konusunda dikiş tutturamamış bünyemin tek vazgeçilmezi.

rahat ve de oldukça konforlu bir ayakkabı.

yalnız pahalı ve dayanıksız olduğu malesef ki doğru.
çok tutulan herkesin ayağında gördüğümüz hep aynı model olan belediye mi dağıttı dediğimiz ama bizde olsa mutlu olacağımız bir üründür kendileri.
ben böyle rahat spor ayakkabı görmedim arkadaş! biraz pahalı ama çok hafif, unisex, pantolonla da güzel durmakta vs. yakışır!
ikinci dünya savaşındaki nazi almanyasında kullanılan tankların genelidir. tiger ismiyle üretilip çeşitli modelleri vardır. ayrıca ikinci dünya savaşının en sağlam tanklarından biridir. öyleki savaş zamanındayken bile sovyet askerleri tiger tanklarına ne kadar ateş etselerde işlemiyor bu hayvanın zırhına. sanki öyle bir zırhı varki atılan mermiyi hemen yok ediyor. iz miz kalmıyor tankın üzerinde. ne kadar el bombası atarsanız atın yinede direnecek bir tanktır. sovyet yapımı t-34 leri savaş sırasındayken çiğ çiğ çiğnemiştir. sovyet ve amerikan askerleri almanlarla yaptıkları her savaşta bu tanklardan korkuyorlardı. lan tanka bir sürü bazuka sıkıyorlar işlemiyor. ancak 4-5 bazuka sonucu paletleri gevşiyor. bir süre sonrada kendiliğinden imha oluyor. kısacası ikinci dünya savaşında sovyet ve amerikanların kabusu, belkide almanların sovyet cephelerinde ilerlemesine en büyük destek tankttır.

not: hatırlatmakta fayda gördüğüm bir nokta ise almanyanın tiger ismiyle bir kaç model çıkarmasıdır. mesela jadtiger(avlanan kaplan), koenigstiger veya königstiger(bengal kaplanı) ve normal tiger(kaplan) isimli tanklardır.
pahalı fakat dayanıksız ayakkabı markası.
esprisinin 88'lik topunda ve optik sisteminde olduğunu belirtmek gerek. Zira şasi olarak zırhının kalınlığından başka bir esprisi yoktur.

bu sebeple genelde savunma için kullanılmıştır.
çeşitlerini her yerde arayıp ist ve ankara dışında bulamadığım her türlü ayakkabıdan üstün gördüğüm marka.
neden o kadar pahalı olduğunu anlayamadığım ayakkabı. herkesin de ayağında zaten. 2011'de converse gibi bir şey olacak. apaçiler de o lacivert gibi olanı giyerler artık.
almanların o zamana kadar yaptıkları devasa mühendislik harikası bir tanktır.
bir abba şarkısı.

albüm:arrival

the city is a jungle, you'd better take care
never walk alone after midnight
if you don't believe it, you'd better beware of me

i am behind you, i always find you
i am the tiger
people who fear me, never go near me
i am the tiger

the city is a nightmare, a horrible dream
some of us will dream it forever
look around the corner and try not to scream, it's me

i am behind you, i always find you
i am the tiger
people who fear me, never go near me
i am the tiger

yellow eyes are glowing like the neon lights
yellow eyes, the spotlights of the city nights

i am behind you, i always find you
i am the tiger
people who fear me, never go near me
i am the tiger

the city is a prison you never escape
you're for ever trapped in the alleys
look into the shadows and you'll see the shape of me

i am behind you, i always find you
i am the tiger
people who fear me, never go near me
i am the tiger

yellow eyes are glowing like the neon lights
yellow eyes, the spotlights of the city nights

i am behind you, i always find you
i am the tiger
people who fear me, never go near me
i am the tiger

and if i meat you what if i eat you
i am the tiger
i am behind you, i always find you
i am the tiger, tiger, tiger, tiger

1976
Panzerkampfwagen VI ("Zırhlı muharebe aracı VI", lakap: Tiger veya Tiger I), Alman yapımı II. Dünya Savaşı savaş tankı. Adı Ferdinand Porsche tarafından konulmuştur. Zamanındaki en iyi tanklardan biriydi. Çok sağlam zırha ve iyi bir topa sahip olduğu için düşmanların korkulu rüyasıydı. Savaşın sonlarına doğru bir Tiger tankına 20 tane M4 Sherman tankının saldırdığı görülmüştür. Tiger'ların kayıp vermesinin sebebi düşmanlar değil karmaşık mekanik yapısıydı. Bu yüzden çoğu Tiger tankı onarılamaz halde bozulduğu için mürettebatı tarafından terk edilmiş halde bulunmuştur.

Tiger'lar tasarım açısından bazı noktalarda önemli eksikliklere sahipti. Dönemindeki orta-sınıf bir tank olan T-34'lerin gövde dizaynı açılı tasarlanmıştı ve bu tasarım sayesinde tank isabet eden mermilerin neredeyse yarısını sektirebiliyordu. Tigerlar ise bunun aksine nerdeyse 90°lik bir gövdeye sahiptiler. Bunu kapatmak için ön tarafı 100mm'lik yan tarafları ise 80mm'lik zırhla kaplanmıştı.

Tiger tanklarının ağır gövdesi ancak hidrolik sistemlerle hareket ettirilebiliyordu. Bu hidrolik sistemlerin arızalanma olasılığına karşı, elle kontrol mekanizmaları da vardı. Tankın en önemli özelliği olan 88 mm'lik top da ancak hidrolik sistemle döndürülebiliyordu, ayrıca hassas ayarlar yapmak için çarkla döndürme sistemi de vardı. Ayrıca bu toplar çok iyi bir optik sisteme sahiptiler, uzak ve hareketli hedefleri çok başarılı bir şekilde vurabiliyorlardı. Bu optik sistem ve etkili topu sayesinde 3000 metrenin uzağındaki hedefleri bile vurduğu görülmüştür. Düşman tankları ise onun kalın zırhını delmek için çok yakına girmek zorundaydılar.Ancak Tiger öylesine karmaşık bir yapıya sahipti ki sadece 1.300 adet üretilebildi.Bir Tiger için 300.000 üretim saati harcanırken Tiger'ın rakipleri olan T-34,Sherman ve Churchill tankları bu üretim zamanının neredeyse onda bir zamanda üretiliyorlardı. Ama karmaşık yapısına rağmen bir Tiger'ı yok edebilmek için en az 4 Sherman tankını gözden çıkarmayı hesaplamak gerekiyordu.Tiger'ın en önemli handikaplarından bir de bakımının oldukça zaman almasıydı.Muharebe sırasında arızalanan veya az hasarlı olan Tiger'lar onarılamıyordu. Almanlar bu onarım handikapı nedeniyle birçok Tiger'ı muharebe alanında bırakmak zorunda kalmıştır.

Tiger'ın tank terminolojine kattığı bir yenilikte psikolojik yıkımdır. Tiger kalın zırhı, 88 mm'lik topu ile savaş sırasında öylesine efsaneleşmişti ki müttefik zırhlı tümenleri ormanlık alanlardan geçerken genellikle toplu olarak hareket ederlerdi. Çünkü her an bir ağaçlığın arkasından bir Tiger bölüğünün baskın ateşi açması olasılığı vardı. Bu olasılık da mütttefiklere Normandiya'dan sonra zaman kaybettiren engellerden biri olmuştur.

Bir tankta üç özellik aranır. Hız, zırh ve silah. Silahtan kasıt, uzun mevzilli, geniş çaplı bir ana silahtır. Her üç özelliği aynı tank üzerinde toplamak, o yılların teknolojisinde pek olanaklı değildir. Bu yüzden bu üç özellik arasında bir tercih sıralaması yapılır. Bazı zırhlı savaşı kuramcıları hızın birincil unsur olduğunu, bazıları ise zırh kalınlığı ve etkin ana silahın önemli olduğu görüşündedirler. Tiger, bu ikinci görüş doğrultusunda tasarlanmış bir tanktı.

Öte yandan 1941 yılı içinde Alman hafif ve orta sınıf tankları Rusların BT Serisi ve T-26 tankları karşısında yeterliydi. Ancak 1942 yılından itibaren cephelerde ortaya çıkmaya başlayan T-34 ler karşısında yetersiz kalıyorlardı. Daha ağır tankların geliştirilmesi doğaldır.

* Kursk Muharebesi'nde tek bir Tiger I 22 tane T-34'ü imha etti. Anlatılana göre 23. tank'a da bir kez ateş etmiş ve tank ağır hasar almış fakat ateş ettiğinde Tiger patlamıştır.[kaynak belirtilmeli]
* 13 Haziran 1944 tarihli Villers-Bocage Muharebesi'nde SS 101. Ağır Panzer Taburu'nun 2. Bölüğüne bağlı Michael Wittmann komutasındaki Tiger I, 12 tank dahil olmak üzere toplam 27 zırhlı araçı imha etti.

Kaynak : Wikipedia.
güncel Önemli Başlıklar