bugün

Tel durumundaki gümüşü, altını örerek veya bir şey üzerine kakarak yapılan iş.
sözcük anlamı tel ile yapılan sanattır. Telkari işlemelerde ustalar potada erittikleri gümüş madenini kalıplara dökerek, elde edilen metali haddeden defalarca geçirirler. istenilen kalınlıkta tel haline getirirler. Bu tellerden büyük bir sabırla sanat eseri ürünler yaparlar. Ayrıca gümüş ince levha haline getirilerek kemer, şekerlik, mücevher kutusu,silah kabzası,sigaralık, kalem, tepsi, fotoğraf çerçevesi, anahtarlık, künye, kaşık, kibritlik, takunya,vazo, tesbih, gondol, masa üstü isimlik,isimli yüzük vs. yapmaktadırlar. Telkari altın ve gümüş sanatı Selçuklu dönemi, özellikle Artukluların hüküm sürdüğü Mardin, Midyat ilçesi ve yöresinde gelişmiştir. * * `*
telkariye aynı zamanda "vav işi" de denmekteymiş. bunun sebebi de vav harfinin, uygulamada motif olarak çok sık kullanılıyor olmasıymış.
Gümüş veya altın tellerden meydana getirilen motiflerlerle süslü. (Telkari bir vazo)
özellikle midyat da gümüşçüler çarşısında yoğun olarak bulunan süper sanat eseri.
Ankara Beypazarı'nda da sürdürülen gelenek... Gerektirdiği ince işçilik nedeniyle ortaya çıkan eser de hayli pahalıdır ama değer mi.... Sonuna kadar
kurtlar vadisinde elif eylül'ün kolyesi
yapılması çok zevkli olan telin bükülmesiyle oluşturulan takı ve süs eşyası tasarımı. ince bir işçilik ve el beçerisi gerektirir.
midyat'a gidildiğinde muhakkak bir tane telkari sanatı ile ince ince işlenmiş kolye edinmeli her kadın kendine, fiyatları da çok uçuk olmamakla beraber düz gümüş ve altın kolyelere göre pahalıdır.