bugün

hangi altyapıyla uygulamadır bu efendim? maden elde bunu gerçekleştirecek imkan var neden şu anda gördüğümüz mühendislik eğitiminde neredeyse herşey teoride kalıyor? ne diye bu imkandan bir nebze olsun istifade edemiyor şu anki mühendislik fakülteleri?

şişirme isimlerle şişmiş mühendisler üretmek zaten yıllardır yapılmakta olan! şimdi neymiş, teknoloji mühendisi vaaay be!

avrupa'nın önde gelen bir eğitim yuvasında bulunma fırsatı bulduğumda kendimi rüyada hissetmiştim. gerçekten teknoloji mühendisi yetişiyor oralarda ve o okulun ismi -türkçeye çevirirsek- yüksek okuldur. kendilerine üniversite bile demiyorlar, düşünün artık.

söylem değil, eylem lazım. saygılarımla.

edit-ül pişmaniye: hiç yoktan bir adım atılmıştır, desteklenesidir.
bilindiği kadarıyla tobb ekonomi ve teknoloji universitesi nde var olan bir fakültedir.
ayrıca Teknik Eğitim Fakülteleri' nin yakın zamanda alacağı isim olarak rivayet edilmektedir. yeni fakültelerin işlevleri ne ölçüde faydalı olacaktır bu tartışılır fakat değinilmek istenen konu farklı; fakülteler açılmadan, adamlar facebookta grup bile açmışlar. (bkz: kendi kendine gelin güvey olmak)

"TÜRKiYE TEKNOLOJi MÜHENDiSLERi ODALARI BiRLiĞi"*

- hacı onu geçtim de, grubun adında bir sıkıntı var sanki? (bkz: diploma yırtma sebepleri)*

merak edenleriniz için; http://www.facebook.com/group.php?gid=213155168407
teknik eğitim fakültelerinin kapatılıp yerlerine teknoloji fakültesi kurulması kararlaştırılmış ve nihayetinde sonuçlandırılmıştır. ancak yeni kurulan teknoloji fakültelerinden mezun olacak kişilere mühendis unvanı verilmeyecektir. teknoloji fakülteleri, fen edebiyat fakültelerine benzetilerek mezunlarının hali hazırda var olan unvan sorununu daha da içinden çıkılmaz bir boyuta taşıyacaktır. olumsuz bir durumdur. örnek teknoloji fakültesi mezunu unvanları teknolojist ve teknolog olarak nitelendirilmektedir.

yazar, bu unvanların vatana ve millete hayırlı olacağını düşünmemektedir.

(bkz: kandırılan teknik eğitim fakültesi mezunları)
hali hazırda yasalaşmış ve önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak olan fakültelerdir. Açılacak olan bölümlerden mezun olan kişilere büyük ihtimalle 'x teknoloji mühendisi' (metal teknoloji mühendisi, otomotiv teknoloji mühendisi) gibi yaftalar yapıştırılıp piyasaya sürüleceklerdir. muhtemelen bu kişilere imza yetkisi verilmeyecektir, bu yüzden bu fakültelerden mezun olacak olan öğrencilerin son senelerinde en güzel imzalarını atabilmek için pratik yapmalarına gerek yoktur.
büyük ihtimalle kendileri piyasada üretim bölümlerinde (usta başından daha kıdemli bir pozisyonda, üretim denetleme şefi gibi) uygun pozisyonlarda iş bulacaklardır. şimdiki teknik eğitim fakültesi mezunlarına ' yök artık ' dedirtmişlerdir.
mezunları diğer mühendislik fakülteleri mezunlarına göre daha alt kademede çalışacak olan fakültedir.
memurlar.net üyesi mü-hendese adlı üyenin yazdığı yorumu değiştirmeden aynen yazıyorum. sanırım yeterince açık.

-alıntı-

20 aralık 2010 13:42
o ego şişene kadar döktüğüm alın terinden haberin varmı senin arkadaşım. bedavadan benim hakettiğim ünvana ve mesleğe ortak olacaksınız öyle mi? benim aldığım puanı alama, benimki kadar zor bir okul okuma ondan sonra kıytırıktan iki sınav ve uzaktan eğitimle benimle aynı ol öyle mi? nerde bu bolluk? o sınavda 1,5 milyon kişiyle yarıştık, alın terimiz ve emeğimizle. bu kişiler daha barajı geçemezken o sınavda ilk 5000 lerde yer alarak girdik okulumuza. şimdi 500.000 inci gelecek bana ahkam kesecek. yok kardeşim; yok öyle kel başa şimşir tarak.

egoymuş. hak bu hak!!! ego falan değil. çalıştım, hakettim. zamanında çalışsaydın seninde olurdu.

herkeste bir mühendislere saldırma modasıdır almış başını gidiyor. düne kadar bu bölümlerin rüyasını bile göremeyecek kişiler gelmiş kendince mantıklı açıklama getirmeye çalışıyor birde.

kardeşim iyi ol kötü ol ben seninle niye paylaşayım alnımın teriyle kazandığım ünvanımı.

myo da erkekler kız kovalarken ben 72 saat uykusuz ders çalışıyordum. neyden bahsediyosun sen ya!!! çalışmanın ne olduğunu bile bilmezsiniz siz be!!!

5 yıl ot gibi yaşadık o üniversitede. okuduğum şehrin caddelerini bile öğrenemedim 5 yıl kalmama rağmen. evi boşaltırken 6 koli fotokopi çıkardım, hepsininde üzeri karalanmış, kitaplardan ve defterlerden hiç bahsetmiyorum. sen o fotokopileri bugün okumaya başlasan myo nun süresi olan iki yılda bitiremezsin. şimdi sakın myo lular ya da tef liler gelipte bana benimle aynı eğitimi aldığını, aynı emeği çektiğini falan söylemesin.

kaç bayramda anamın babamın yanına gidemedim ben vize final hazırlanıcam diye. sizinkilere gelince final zamanı bile bir yayla havası. kağıda ismini yazıp, sorunun aynısını yazıp hocanın insaf edip geçirmesini bekler. sorularda çoluk çocuk sorusudur ha!!!

bir myo lu ya da tef li bana gelipte benimde mühendislikte hakkım var demesin sakın. ben zamanında sınavda ona 300 bin, 500 bin kişi fark atarak o hakkı aldım ve bileğimin hakıyla okulumu bitirdim.

şimdide iyi olsun kötü olsun paylaşmam ünvanımı kimseyle.

-alıntı-
teknik eğitim fakültelerini isim değiştirip canlandırmaktır.
(bkz: silinen entariyi virgül atıp, değiştirmek ve canlandırmak)
teknoloji üniversitesi var iken, teknoloji fakültesi olması gayet doğaldır.
(bkz: tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesi)
tayyip'in yaptım oldu zihniyetiyle meslek liselilere sanki piyasada az mühendis varmış gibi sizde kasmadan mühendis olabilirsiniz dediği sonradan danıştaydan dönen şuanda verdikleri mühendislik titri oldukça muallakta olan kurum.

Teknoloji fakültesine evet hatta sadece meslek liselilere göre düzenlensin ama verdikleri mühendislik titrine hayır böyle saçmalık dünyanın hiçbir yerinde yok.

vermeleri gereken ünvan (bkz: teknolog)
mtok lerin kapatılmasıyla verilen doğru karar bunların kapatılmasıyla devam etmelidir. göz göre göre işsiz üreten imza yetkisi verilirse eğer haksız rekabete neden olacak olan eğitim kurumumsularıdır.
mühendislik fakültesi mezunlarının pratikte yetersizliği nedeniyle, sanayi odalarının ve sanayicilerin desteğiyle teknik eğitim fakülteleri kapatılıp teknoloji fakültesi adını almış ve ve tüm teknik öğretmenlikler mühendisliğe olarak değiştirirmiştir. 300 puanla yerleşilebilecek gazi otomotiv öğretmenliği gazi otomotiv mühenliği olmuş, 486 puanla öğrenci almış ve öğrenci kalitesinde patlama yaşanmıştır. bunun gazi üniversitesine en büyük etkisi teknik eğitim reislerinin yerini, teknoloji fakültesi entellerine bırakması ve reislik sisteminin çökme noktasına gelmesidir.
teknoloji fakültesi ilkkez 2010 yılında öğrenci alımı yapmıştır. mühendislik fakültesi mezunlarıyla yasal olarak hiçbir farkı yoktur. imza yetkileri yok tarzındaki söylentiler de gerçekçi değildir.
mühendislik fakültelelilerinin sevmedikleri fakültedir.
herkesin ismini yadırgadığı ancak yakın zamanda mezunlarını vermeye başlayınca, kumpas kullanmayı bilmeyen mühendis ile meslekle ilgili herşeyi bilen mühendis arasında fark kadar ortaya çıkınca imajını düzeltecek fakültedir.
üniversite sınavında yüksek puan alamayan ama aynı alanda meslek lisesinden mezun olan kişilerin barajı geçip elektrik-elektronik, bilgisayar ve benzeri mühendislik dallarını okumaya hak kazandığı, düz ve anadolu liselerinden mezun olan adaylara kazık atıldığı bir akp icadı.
avrupa daki mühendislik eğitiminden bakılarak açılan bölümdür.eğitimi avrupada mühendislik fakültesi değil teknoloji fakültesi olarak geçer.
teknik öğretmen ihtiyacının az olması nedeniyle teknik eğitim fakültelerinde yapılan bir değişikliktir. teknoloji fakültesinden mezun bir öğrenci eğer teknik öğretmen olmak istiyorsa formasyon alarak teknik öğretmen olabilecektir.
iki ayrı fakültede aynı bölümün olmasına neden olan fakültedir.

saçmalığın dik alasıdır. bir eğitim sisteminin olmadığını belirtir.

sınavda ilk 50 bine giren adamla 600.000. bile olamayan adam aynı kefeye konulacak. ama neden onlar pratikte daha iyiymiş. o zaman ustaları da mühendis yapalım onlarda pratikte daha iyi.

eğer mühendis olmak istiyorlarsa buyursunlar mühendislik fakültesine. kimse onlara zorla meslek lisesi okutmadı.
saçmalıktır. ben gece gündüz demeden ders çalışacağım %1 lik dilime girip mühendis olmak için tıp okumaktan vazgeçeceğim, okulu zamanında bitirebilmek, dersleri verebilmek için gerekirse 24 saat ders çalışıp 21 yaşımda sakalımda beyazlar göreceğim; adamın biri sırf meslek lisesi mezunu diye benim yaptığımın 1/10 ini yaparak teknoloji fakültesine girip "mühendis" ünvanı alacak. yok ya! başka arzunuz?

neymiş, mühendis pratik yapmıyormuş. pratik yapacak işçi aryorsanız meslek lisesinden mezun olur olmaz bu işleri yapacak eleman bulursunuz. mühendisin işi makine başında oturup makineyi kontrol etmek midir? tasarım diye birşeyden haberiniz yok mudur? pratiği yok denilen mühendisler 2 senede hem pratiğini geliştirir hem de tasarım yapar. bunu yaparken de mühendislik prensipleri çerçevesinde gerçekleştirir. yoksa bir projeyi herkes gerçekleştirebilir. herkes 3 katlı bina dikebilir, herkes kod yazabilir. ama işin içine mühendis girmeyince ne makine sağlam çalışır, ne bina sağlam temellere oturur ne de yazılım sorunsuz çalışır.
bu konu üzerine sayısız saçma sapan asılsız bilgi kirliliği mevcut, net ve kesin olarak aralarında hiçbir ünvan farkı yoktur bunu sağda solda kişilerden değil kurumlardan öğrenin. ders farkları yoktur iki fakülteninde dersleri aynıdır açıp müfredata baksınlar, tek fark teknoloji fakültesinde daha fazla staj var daha fazla uygulama yapıyorlar.
Türkiye'nin belki de en büyük sıkıntısını çözecek fakülteler bunlar. "Baret giyen mühendis" yetiştirecek. Çünkü Türkiye'de mühendislerin %90'ı bareti fotoğraf çektirmek için takar. Koskoca mühendislerin halen "mühendisler 2 senede pratiğini geliştirir", "ustaları da mühendis yapalım o zaman", "mühendis dediğin masa başı çalışır, proje çizer, imzalar, onaylar", "benim imza yetkim var, gerisi yalanlar, yalanlar" mantığını taşıdığını görünce kanım donuyor.

Ülkeyi bilim ve teknoloji konusunda ilerletmesi gereken adamlar mühendislerdir. Ama bizim ülkemizdeki masa başı mühendisliği ülkenin ağzına sıçmıştır. Dürüst ol mühendis kardeşim, böyle bu. Başkası yaptı, biz aldık, uyarladık, orasını kırptık, burasını değiştirdik... Şöyle tamamen bağımsız, özgün bir proje bir elin parmakları kadardır son 50 yılda.

Bizde gerçek mühendislik adeta hobi gibi bir şey. DIY, sonra türkçe isim bul, yanına "matik" eki getir; oldu da bitti maşallah. Halbuki bu adamlar gerçek mühendisliği anlamış adamlardır. Ama hak ettikleri değer, şanslılarsa bir haber programında "Türk mucit zıvırmatik icat etti." gibi bir yerdir.

Neyse, bu fakülte bu sorunu çözecek diye umuyorum. Şimdi giriş puanları düşük, ama ileride mühendislik fakültelerini geçecekler, ya da iki fakülte birleştirilip beraber eğitim verecekler. Kemikleşmiş zihniyet ne zırvalıyor bu diyor biliyorum. Ama onlar da üretimdeki bir mühendisin, masa başındaki 2 mühendisten iyi olduğunu biliyorlar veya öğrenecekler.

Ha eğer mühendis baret giymez, olur mu öyle zırva diyen varsa ben susuyorum google reyiz konuşuyor;

http://goo.gl/8kTOxr

http://goo.gl/5kwVfC

Baret simgedir. Bu tornavida olabilir, havya olabilir, çekiç olabilir, 14-15 anahtar olabilir. Ama artık sağ el kalem sol el iş aleti tutmalıdır artık. Net.
danıştay kararı ile bu fakültelerden mezun olanlara mühendislik ünvanı verilemeyecek.
kaynak: mmo

--spoiler--
http://www.mmo.org.tr/gen...1&sube=0#.U5wThkA0qhq
--spoiler--

yazmak isteyenler tekrar bi düşünsün.
Mezun olduğum fakültedir.
CATIA, SolidWorks, Ansys ve Autocad biliyorum. TAI de staj yaptım. makine elemanları bilgimi sınayabilecek bir mühendise hala rastlamadım. Şimdi sırf binasının önünde mühendislik fakültesi yazıyor diye bir başkası benden iyi mi mühendis olacak? o işi geçeceksiniz. Mühendisliğin olgusunu değiştirecek bu fakülteler. Kaç tane mühendislik öğrencisinin bitirmesini ben çizdim. Mühendislik; ülkesinin çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tutan insandır. iş sahanız kısıtlanacak diye ülkenin gelişmemesine göz yummayın. Hele ki mühendislik fakültesi öğrencisi ve ya mezun olan arkadaşlarım siz yardımcı olun. Fakültenin eksikleri varsa şöyle ya da böyle kapanabilir deyin. Deyin ki ülke ilerlesin.
Imza yetkileri zaten alinmamismiydi fakultesidir.
ya birakin su tf leri kiskanmayi,camur atmayi yakasini birakin valla ben biktim bu tartismadan bu adamlarda emek vererek giriyor oraya.

not:muhendislik fakultesi ogrencisi.
belki de en gereksiz fakültedir. ulan zaten binlerce mühnedis mezun oluyo onların hepsi iş buluyo mu da bunlar hala açık hala mezun veriyo.