bugün

şems'in şehridir. gidip gördüğünüzde güneş zaten en güzel burada doğarmış diyeceksiniz. zaten bu yüzden bilenler için şems dendiğinde tebriz, tebriz dendiğinde şems gelir akla. şemsin bir yanı mevlanaysa öbür yanı tebrizdir.
bir türkmen elidir.

iran devleti kendilerin türkiye devletinin kendi ülkesinde türklere verdiği değerden katbekat değer verir...
troll'ler laf söylediği için bile ne kadar iyi bir yer olduğunu anlayabilirsiniz.
bence bunlar tebrizde iran bayrağı açınca bir güzel dövülmüşler, böyle demeleri ondan zaar.
iranlı bir arkadaşım tebriz için şöyle bir ifade kullandı;
"iran daki tüm devrimler tebriz den geçer. burada bir değişimin olması için öncelikle tebriz'in istemesi gerek."

oradaki yeni otoriter rejimi ve gelecekte bir değişim olup olamayacağını konuşuyorduk. bunun pek mümkün olmadığını söylüyor. çünkü iran gençliği miskin ve umutsuz bir şekilde yaşamlarını geçiriyorlarmış. bir değişim ve devrim ruhu olmadığı gibi halk ta bundan korkuyormuş. zira buradakilerin en güçlü arzusu güvenlik unsuru ve ruhani yönetimi bir şekliyle bunu sağlıyor.

başkent tahran olmasına rağmen, seçim zamanlarında ve bir olay yaşandığında, toplumsal meselelerde herkes tebriz halkının tutumuna bakıyormuş ve bu tutum epey etkili oluyormuş.
hatta humeyni, devrimden sonra paris teki bir röportajında "bir karşı devrimden çekinmiyor musunuz?" sorusuna "tebriz çarşısı var olduğu müddetçe hayır" cevabını vermiş.
burası gerçekten de sosyal ve kültürel anlamda pek çok yeniliğin yapıldığı ilkerin şehri... iran da ilk matbaadan ilk kütüphaneye, ilk sinema ve tiyatro salonuna kadar pek çok kültürel yenilik burada yapılmış. ayrıca, ekonomik olarak ta iran ın 2. büyük şehri. otomotiv, makine, çimento gibi bir çok iş kolu gelişmiş durumda.

geçmişte o kadar güçlü bağlar kurulmuş olmasına rağmen, ve komşu da olmamıza rağmen şimdi iran kültürü ve iran çok uzak geliyor; halbuki bir türk kentinin iran üstünde hala bu kadar etkili olması şaşırtıcı ve bir o kadar da türkiye için avantaj oluşturabilecek siyasi bir güç.

hükümetin arap hayranlığı yüzünden öz türklere uzak kalınıyor. yani onlar türk... ve iran da bu kadar güçlü bir etkiye sahipten bundan neden yararlanılmıyor... esasında iran üstünde daha güçlü bir bağlantı ve hatta tahakküm gücünün olabilmesi de namümkün değildir.
zamanında abdullah gül'ü bozkurt işaretleriyle karşılamış güney azerbaycan'ın başkentidir:

http://www.youtube.com/watch?v=m1a1pEOZMl4
iran'ın batı azerbaycan eyaletinin başkenti. isfahan veya şiraz'a göre tarihi eserleri az olsa da (en azından şehir merkezinde) rahatlıkla türkçe iletişim kurulabilen şehir. iran ermenilerinin psikoposluk seviyesinde temsil edilebildiği şehir. ayrıca türkiye'nin de tebriz'de konsolosluğu bulunmaktadır. tebriz dışındaki şahgölü (elgölü), şairlerin kabri anlamına gelen meqberetüşşüera parkı, eg-e alişah, mescid-e kebud, azerbaycan müzesi görülmeye değer yerlerdendir.

Ayrıca bence bir türkseniz görmeden ölmemeniz gereken şehir.
O kadar ırk umrumda değildir, yalnız "türkiyeden geldim men" dedikten sonraki ilgi ve sevgi, bozkurt işaretleri beni bile duygulandırdı ulan.
Yemin ediyorum size, evlerin içlerinde azerbaycan bayrakları var. O derece. Her eve asmışlar. Böyle bir duygu yok abi.

Tebriz türklüğün başkentidir net.

Bir de dedikleri gibi, azerbaycan bir olsun payitahtı tebriz olsun..
(#27712828)
143 bin yıllık kürdistan toprağı.
Aynı zamanda Şah ismail'in yada mahlası şah hatai vatanı sayılır. Çünkü şah ismini ve Taçını burada giymiştir. Aleviliğin ve şiiliğin anadoluya yayıldığı merkezdir.
Şems-i tebrizi.
Güney Azerbaycan'ın başkenti konumundaki şehir. Nüfusunun %95'inden fazlası TÜRK'tür.
"türklüğün başkenti neresidir ?" sorusunun cevabı olan şehir. 80 yıldır fars yönetiminde olsa da özünü hala kaybetmemiş, türklüğünü muhafaza etmiştir. ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim bugün anadoluda ve azerbaycan'da yaşayan türklerin büyük çoğunluğunun atalarının tebriz'de az da olsa ayak izi vardır.
Ilik ve doku ornekleri sonucu ile 6 veya 7 nesil onceki atalarimin yasadigi kanıtlanan oz turk yurdu.

(bkz: tabriz)
(bkz: güney azerbaycan)
güney azerbaycan'ın başkenti. iran'ın asimile politikalarına rağmen konuşulan dil %90'ın üzerinde azerbaycan türkçesidir.

özbeöz türk yurdudur.
bugün adana, eskişehir, samsun bizlere ne ise tebriz'de odur.

görsel

edit: sınır ilimiz olan hakkari'ye uzaklığı ise 310 kilometre.
Çok sayıda şii türk devletine başkentlik yapmış kent. Van'dan haftanın iki günü gece treni vardır buraya.
iranda olmasına karşın bir türk yurdu.

tebrizde çok arkadaşım var (sanal ortamdan) . türklerin araplaşmasını bırak çoğu iranlının türkleştiği gerçektir.
dünyada en fazla türkçe konuşan insan barındıran ikinci şehir. istanbulun arkasından gelir.
Halkının uydudan türk kanallarını izleye izleye türkiye türkçesini sular seller gibi söktüğü şehir.
tractor sazi adlı bir futbol klubuyle farklılık yaratan bir nevi ispanyol katanlanları gibi her maçlarındaki sloganları azerbaycan var olsun istemeyen kör olssun sloganları atan kırmızı beyazlı bir futbol klubü olan muazam bir şehir ayrietten iranın sanayisi tebrizden sorulur bir çok ulusa başkentlik yapmış insanlarıda pek misafir perverolan bir iran şehridir.
türklerin mutlu mesut yaşadığı, özgürce anadillerini konuştuğu iran şehri.
(bkz: şems i tebrizi)nin doğduğu kenttir.
1000 yillik turk sehri.

görsel
Fotograf tebriz'den.
birilerinin umutlarının aksine iran'daki olaylara katılmayarak iran rejiminin yanında olan, türklerin en çok yaşadığı iran şehri.
Bu gece not alın, ben ve onun çabalarıyla önümüzde ki 20 sene içinde Türkiye topraklarına katılacak olan Türk şehri.
israf, savurganlık, savurma anlamına gelen arapça sözcük. Bezere ile kaderdaş.