bugün

internet sözlüklerini sözlük yapan, sözlük kültürünün oluşmasının ve büyümesinin merkezinde yer alan en önemli unsurdur. tanımı olmayan bir entry olamayacağı gibi yorumu olmayan bir entry de sözlüğü anlamsızlığa sürükler bu da okunma oranını baltalar. ancak bunu kavrayamamış insanlar sözlüğümüzde o kadar çoktur ki, bu insanlar ya tanım yapmayı unutur ya yorum yapmayı unutur ya da ikisini birden unuturlar.kendilerine nacizane önerim şudur ; birinci nesil incisözlük hesabım var beyler tertemiz uygun fiyata okutabilirim lan düşünün bence.
uyulması zorunlu , uyulmazsa kötü sonla biten laf kalabalığı.
U. S (Uludağ Sözlük) Anayasası.
Hangi ülke sözlüğünden alındığı merak konusudur.
moderasyonun her eylemini haklı çıkartma amaçlı ve çoğu kural kurallarda belirtilmeyip moderasyon tarafından anında uydurulan formattır. Örneğin son çaylak cezası aldığımda (ki bu şimdidir ve zaten siz göremezsiniz yazdığım entry yi moderasyon görür, bu entry de onlaradır zaten) neden yahu küfür de yedik ona neden bir şey olmamış dediğinizde parlak zeka sahibi olduğunu düşünen moderasyondan, "aynı konuda entry girmek çaylaklık nedenidir" şeklinde bir yanıt ile karşılaşmanız mümkündür. Nasıl yani diye sorulamaz, nasıl aynı konu, hem sanane, sabahtan beri zaten bir sürü aynı adam/kadın aynı mevzuda başlıklar açıyor, kimileri zaten hep aynı konularda yazıyor, bazı başlıklar olmuş 100 lerce sayfa? Açılan bazı konular var onlara da meşhur trollerimiz deniliyor sözlükte ve bu kişilerin belli bir mevzu dışında konu başlığı açtığı ya da entry girdiği görülmüş şey değil? ciddi konulardan uzaklaştığım bir ara ayar başlığı açanlara karşılık onları muhatap da almadan kendimce ters taraftan fikir belirten entry ler ve başlıklar açınca çaylak yapmaya mı karar verdiniz, küfür ve aleni hakaret de yokken? neden sadece genel geçer kriterlere uymayan fikre uyguladınız bu cezayı diye nafile sorulara neden olur. Lakin moderasyon saçmalasa da saçmalamasına bir gerekçe uydurabilir. Bu sözlüğe adım attığımdan beridir üyelerden çok moderasyonun kişisel yargılarıyla vermiş oldukları art niyetli kararlarından çekmişimdir. Dahası paranoya olacak belki ama, moderasyonda kökten dinci düşüncede bir veya bir iki kişi olduğu kesin, lakin asla saklamadığım din karşıtı tavrımı bilen bu kişiler ne zaman bu konuda bir olaya girsem ceza vererek kendilerince intikamlarını alıyorlar, formata sığınıp. Bunu bir dinciden başkası da yapamaz, eminim.

Sözlüğe ilk gün fizik, felsefe veya astronomi konusunda yazı yazarım, ertesi gün biraz eğlenmeye çalışırım, üçüncü gün birilerinin seksist, ümmetçilik, ırkçılık kokan başlıklarına tepki gösterdiğimde de, cezalandırılırım. Sinir bozar format sadece, normalde kimse de uymaz nasolsa geyik yapılıyor o zaman, sen uymazsan anında bir moderatör vardır özel kin besleyen size izlerken girilen entry leri, moderasyonda olduğu içinde istediği gibi küfredemiyordur o da gelir sizi bulur.
ne zaman girip baksam amına koyulmuş vaziyette bulduğum. bir gün de sikmeyin şunu günahtır.
biraz utandırıyor. Sen yenisin galiba diye bir reklam repliği vardı ya hani... öyle gibi.
Çaylaklığı geçmeye, ya da çaylaklığa geri dönmeye sebep olan kurallar bütünü.
yazar adaylarının sözlüğe girebilmek için, sözlüğün verdiği kalıba uygun şekil alması.
gündelik hayata uyguladığınızda erör vermenize neden olabilir.
hangi kuraldan dolayı çaylak olduğumu açıklamayan format bildirgesidir.

--spoiler--

Entry/Başlık hakaret, küfür, ağır derece argo ifadeler içermemelidir.

--spoiler--

bu kurala uymayarak siyaset tartışmalarına girenler çaylak olmazken eğlence amaçlı açılan başlıklarla hakaret edenin kendin olduğunu öğrenmek kötü bir his. diğer nedenlerle ilgili bir şey sunulmaz sanırım önüme. moderatörlerin sadece kızlara özel ilgisinden dolayı bu eylemde bulunduğunu düşünüyorum. bu entry moderatörler tarafından görüldüğünde kendini imha edecektir. *
kurallara uymak, işin ahlakını ve kültürünü oluşturur.
çaylak olarak anlamaya çalıştığım yazılı kurallardır, yazar olduktan sonra da uyulması gerekir, ki gerekmediğini düşünenler gerektiğini düşünene kadar çaylaklığa mahkumdur.
çaylağın yazar edasıyla okuduğu kurallar.
bildiğiniz gibi,

moderatörler tarafından itilip kakılan, binbir ayrı kalıba uydurulan gazımsı bir varlıktır sözlük formatı. öyle entryler siliniyor öyle sebeplerden çaylak yapılıyorsunuz ki moderatör bile inanamazsınız.

saygılar.
yeni yazarlara yanlışlarını göstermek gerekiyor kurallar öğretilmelidir.
okuduğunda ''tersini yap'' dediğin fakat daha sonra ''keşke doğrusunu yapsaydım'' diyeceğin kurallar bütünü..
Türkçe'yi düzgün kullanmaya alıştıran ve bazı alışkanlıklarımızdan vazgeçmemizi sağlayan kurallar bütünü.
bazen dominant bir teyze gelip şu sözleri sarfederek kulağınızı çekebiliyor.
- seni terbiyesiz, ahlaksız, zibidi, seksenlerin hipi görünümlü, ukala, kuş beyinli, zenci, kocaman götlü, ve tabi ki atletik vücutlu, seksi şey seni. demek formatımıza tecavüzde bulunuyorsun. şimdi seni babana şikayet edicem ve hatta dur sana çantana takman için sımayl gülüşlü bi rozet vereyim mi şimdi he?
Özellikle çaylaklar için kesinlikle dikkat edilmesi gereken kurallar bütünü.
Bir sözlüğün olmazsa olmazları.
Yazarlığın ilk adımı.
Sözlük yönetimine,
Uyulmadığı gerekçesiyle yazarları çaylağa dönüştürüyorsunuz, peki. Noktalama işaretleri sizin için bu kadar önemli, fakat noktadan sonra da büyük harf ile başlanır değil mi? Neden sözlük formatına; "Noktadan sonra büyük harf ile başlama" kuralını eklemiyorsunuz? Çünkü bu imkansız.
'Uymadığım'(!) gerekçesiyle beni de çaylağa dönüştürdünüz. Bir de dalga geçer gibi; "bir derdim var butonuna tıklayın" diyorsunuz, iyi hoş. Linke tıklıyorum: "Yazar olunca bekleriz." diyorsunuz.
Soruyorum; o kadar küfür içeren başlık içeren kimse çaylağa dönüştürülmüyor, fakat benim "tüm zamanların en iyi yabancı dilleri" adındaki başlığımı kapatıyorsunuz. Neden?
Bu kadar zaman ayırıp güzel entry'ler giren bir yazara bu şekilde davranmanıza sebep göremiyorum efendim.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
(bkz: berat kandili) ve benzeri durumlarda pek siklenmiyor. hayır yazarların bir kısmı dangoz zaten onu geçtim, moderatörlerin de pek umrunda değil gibi.
moderatör değilim ama; sözlük formatı açık ve nettir. sözlük formatı başlığından ve diğer bazı başlıklardan okunabilir. tekrar bir başlığa yazılacak kadar 3-5 cümle değildir. çaylaklık dönemi zaten bu formatı öğrenmek için harcanan zamana verilen isimdir. yalnız teoride olan bu süreç pratikte de tecrübe edilir. silinen entrylerin yanlarına neden silindiklerinin yazılması ve ilk entryden sonra direkt çaylak yapılmaması ve ya yazarın uçurulmaması da bu sebeptendir. buna da sabır ve ya esneklik denebilir.

her ne kadar format keskin sınırlar içerisinde olsa da format sınırları içerisinde ve fakat pek bir anlam ifade etmeyen entry girip trolllük mertebesine alçalmak da mümkündür. örn; "a" başlığına "adana kelimesinin ilk ve son harfidir" entrysi girmek gibi vs.

moderatörlerin bu başlığa uzun uzadıya yazı yazacağını zannetmesem de bkz lar verilerek yönlendirilebilir.
anlaşılması zaman alan kurallar bütünü.

benim aklıma bir şey takıldı:
mesela: 'maddiyatın aşktaki önemi' başlığına 'pembe gözlükleri buğulandıracak soru. çoğu kişi için lafta önemsiz, davranışta haddinden fazla önemlidir.' şeklinde yazılan girdi başlığı tanımlamadığı gerekçesiyle silinmiştir.

ancak aşağıdaki girdiler aynı başlık altında varlığını sürdürmektedir:

1- '"madiyyat" önemli midir aşkta entry sine o zaman maddiyat öldü mü diye sorarsım gelendir'

2- '"davul bile dengi denginedir"

atalarımız ne zaman boş konuşmuş ki?

senden çok daha üstün durumda bir kadınla evlendin. mutlu olabileceğine gerçekten inanabiliyor musun? baba evinde yaşadıklarını yaşatabilecek misin? onun yaşadığı, gördüğü mekanların bahsi geçtiğinde susup oturursun işte anca. bu suskunluklar uzun süreli küslüklere döner zamanla. orada kopar ve kör düğüm olmuştur artık ilişki. bir kadın ve bir erkek için sonun başlangıcıdır artık. hüzünle sona eren bir ilişki. başlarken iki kişi, biterken 3. bir şahıs daha.. kadın villasına döner kucağında bebeğiyle. muhtemelen velayet kadındadır, pahalı avukatları kazanmıştır bir şekilde davayı.. erkek ise çöplüğüne dönmüştür. eskisi gibi yeniden her gece bir fahişe ile..'

3- 'aşkta değil de evlilikte önemlidir.'

4- 'aynı evi paylaşmaya başladığın anda çok ama çok önemlidir.'

5- 'maddiyatın önemli olduğu yerde aşk biter.'

6- 'diye sordu.bende dedim böyle böyle ve bono kahkahayı bastı.'

bunlarda tanım var mı? ben göremiyorum ama varsa bir arkadaş bana yardımcı olursa sevinirim.

kafama takılan bir başka husus da soru anlamı taşıyan bir başlığa cevap şeklinde girdi yazılmasının formata uyup uymadığı. örneğin 'fenerbahçe küme düşerse olacaklar' başlığının altına 'borsa düşer' şeklinde girdi yazsak bu formata uyar mı?
günahkarım ben ya dedirtmiş formattır kendileri.
sözlüğün yönetmeliği veya iç genelgesi, benim gibi yazar olmak isteyen çaylak bir yazarın karşılaştığı ilk engel, ama anlamışım değil mi, noktalama işaretinden sonra bir boşluk bırakıyorum ve gülücük işareti yapmıyorum gördüğünüz gibi.
güncel Önemli Başlıklar