bugün

ileri derecede yağlı ve tatsız tutsuzdur. catering şirketinde çalışırken tanıştım kendisiyle.
(bkz: ikea)
(bkz: suşi)
soğuk suyu sevdikleri için, göze çok temiz gelen balıklardır.

tadı çok güzeldir, tam bir nimet.

görsel
Iki aydir haftada en az üÇ kez tükettigim balik türüdür. Bir hafta full somon yedigim de oldu hatta. Izgara somon, uzerine hafif tereyagi ve limon, yanina da tartar sosu hoof yani. her şey balık hafızalı olmamak için.
iyi sperm yapar.
tatarlardan sos yapmak kimin haddine bre gafil. biz ki cengizin torunlarıyız.
yağlı bir kuzey balığı türüdür.
Müthiş bir saygı ve hayranlık beslediğim balık türüdür.
Doğdukları yere dönmek için hayatları pahasına akıntıya karşı yüzerler. Hedefleri uğruna denizlerdeki zengin besin kaynaklarını terkeder, gerektiğinde sığ sularda üst yüzgeçleri suyun dışında yüzer, hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. üstelik avlanmayı bekleyen kuş veya yabani hayvanlar eşliğinde.
Kılçığı az olduğu için Yenmesi kolay ve tadı mükemmel balık. Ama pazardakilerin çogu çiftlik balığı olduğundan tam tadını alamıyoruz.
görsel

Su sekle soktugumuz baliktir.
görsel

somon gravlaks.
ismini "solomon" yani süleyman peygamberden alan balıktır.

edit: kesin bilgidir. kaynak: tevrat.
ızgara için uygun balıktır, yağlı olduğu için cızır cızır kızarır.
Bu baligin odun ile bugulanmisi en makbul olanidir.
Somon baliginin etinin rengi turuncudan kirmiziya dogru olur. Daha acik renge sahip olan somon etinden uzak durulmalidir. Avrupa'nin bazi bölgelerinde 300 g'ini yaklasik 300 €'ya satabiliyorlar (tabi nasil islendigi önemli).
Omega3 degeri yüksek, yagli baliklardir. Anavatanlari Alaska ve Kanada'dir. Türkiye'de gercek anlamda bu baligi üreten veya üretebilecek potansiyele sahip cok nadir kisi mevcuttur. Bu baliklar sogugu sevdikleri icin ülkemizde depresif bir yasam sürebilirler, bu da lezzette farklilik gösterebilir.
Somon baliginin etinde tam balik eti kokusu yoktur. Bugulandigi odunun ve kullanilan baharatlarla vazgecilmez lezzetler elde edilebilinir. Ayrica; derisi acidir. Derisi ile birlikte tüketilmemesi tavsiye edilir.
kizartma veya grilde sevenler icin limon ve biraz da dereotu ile birlikte pisirmelerini öneririm.
Yağlı ve doyurucu bir balıktır. Norveç somonu, dünyaca ünlü lokantalara ithal edilmektedir. Diğer somon cinsleri ise, daha çok avlanıldığı bölgelerde tüketilmektedir.
ekmeğin arasına koyulup yenilmesi gereken balık.
(bkz: somon ekmek)
kilosu 75-85 tl arası olmuş balıktır. normalde balığı pek sevmeyen bendeniz kırmızı etin tek alternatifi olarak somonu görürüm balık camiasında. hem düşük kolestrol hem de yüksek protein ve omega3 oranı ile çok sağlıklı ve yararlıdır ancak eskisi gibi alamıyoruz efendim. dolara endeksli olduğundan fiyat iyice uçmuş. küçücük somon parçasına 22-24 lira veriyoruz.
çok yağlı.
biraz ince kesilmiş elma dilim patates ile birlikte üzerine az yağ gezdirilip fırınlandığında çok lezzetlidir. (hatta benim için balığın en güzel halidir.)
malum 2011 japonya felaketi sonrası fukişimadan sızan nükleer sızıntı kuzey denizlerine doğru yol alıp karıştığından, yerli somon olduğunun bilinmesi sağlık açısından iyidir.
Okyanuslarda yaşayan somonlardan kaliteli omega3 elde edildiği, balık yağı yapıldığını bir eczaneciden dinlemiştim. Okyanuslardaki ağır metallerden etkilenen balık türü olduğu da ifade edildiğinden piyasadaki somon ve somondan üretilen omega3 lerden hep şüphe duyar oldum. Herşeye rağmen bu balığı ve ondan üretilen balık yağlarını tüketirken kaliteli, el yapımı helvayı da tüketerek zararlarını asgariye indirmek dileğiyle...
macro center da mevcuttur norveç somonu. biraz pahalıdır ama güzeldir.
Izgarada nefis olan yağlı pembe bir balık türü.
omega 3'un hasidir. balik pazarinin da en pahalisidir. yeyin yiyebildiginiz kadar. ama yerlisini degil norvecini yiyin. yerlisi biraz sey oluyor. nasil diyeyim. batıya öykünen tek dil bilen entel gibi.
Turuncusunu almayin.
Boya o..
sevmediğim yemek istemediğim ve asla yemeği düşünmediğim balık türü.

(bkz: balık yemeyi sevmeyenler)
Derisinin altındaki yağıyla, o güzel turuncu etinden tavaya sızan turuncu yağıyla beni benden alan balık.

Kuzu etinden sonra etlerin şahı bu somon balığıdır.

Yağını gerek lüpleterek gerek ekmek banarak tüketiniz. Sakın bu leziz yağı atmayınız.

Carrefour da kilosu 40 50 liraya Türk somonu oluyor domestik bacım, al at deepfreeze e canın çektikçe ye.