bugün

bir kımsenın malvarlıgının haklı bır sebep olmaksızın dıger bır kımsenın malvarlıgı aleyhınde * cogalmasıdır.
sebepsiz olsun benim olsun dedirten borçlar hukuku konusu.
Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin haklı bir neden olmaksızın diğer bir kimse zararına kazanımda bulunmasıdır. Sebepsiz zenginleşme aktifte artma şeklinde olabileceği gibi, pasifte azalma şeklinde de olabilir.
nişanlanma sona erdiğinde tarafların takılan takıları ve verilen hediyeleri geri isterken başvurabilecekleri hukuki dayanak.
Sebepsiz zenginleşmenin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde hakkın doğduğu andan itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Ayrıca iyi niyetli sebepsiz zenginleşenin iade yükümlülüğünde hakkaniyete dayalı olarak kısıtlamaya gidilebilmektedir.

sebepsiz zenginleşme ne olur çalış senin de olur.
mal varlığındaki herhangi bir nedene dayanmayan artıştır. mümkün değildir. sebepsiz zenginlik yoktur. sebebi bilinmeyen zenginlik vardır.
(bkz: Çok mal haramsız çok laf yalansız olmaz)
(bkz: sebepsiz dengesizleşme)
(bkz: yaran yanlış okumalar)
hukuk okumayanların da bilgi sahibi olmak istediği veya olduğu şeydir.
Sebepsiz zenginleşmeyi klişe örnekler üzerinden açıklamak gerekirse; rüzgarın uçurması nedeniyle bir tarladaki buğdayların komşu tarladaki buğdaylara karışması sonucunda, komşu tarla sahibinin zenginleşmesi durumuna denir. Veya bir fırtına sonunda boşalan hayvan sürüsünün, komşunun otlağına girerek oradaki ottan yemeleri halinde, sürü sahibinin hayvanların yedikleri otların parası kadar zenginleşmesi durumudur. Tabii bunlar bir tabiat olayından doğan zenginleşme halidir. Sebepsiz zenginleşmenin diğer bir türü de üçüncü kişinin fiilinden doğan zenginleşmedir.
hukuka aykırılık aranmaz.

yazayımda unutmayayım.
ingilizcesi: (bkz: unjust enrichment)

Tayyip'in hayatının özeti aynı zamanda.
yıllardır baş aktörü olmak istediğim olaydır. manşet olmak istiyorum. bir gün çok zengin olup kendime irina shayk alıcam.
başka birinin illegal bir davranışı nedeniyle sizin legal malvarlığınızdan istifade etmesi olarakta tanımlanabilir. çok karmaşık bir konudur, titizlikle diğerlerinden ayırt edilmesi gerekir. borçlar hukukunun konusu olmasına rağmen yapılan icra işlemleri neticesinde şikayete bağlı olarak mahkemelere taşındığıda görülmektedir.

edit: hukuksal neden aranmaz bu durumlarda. bu yüzden evet doğrudur her zaman illegal davranış şartı yoktur.
başka birinin illegal davranışı olmaksızın da gerçekleşebilecek hukuk kavramı. zira sizin sebepsiz zenginleştiğinizden haberiniz dahi olmayabilir. örnek;
a kişisi b kişisinin varlıklarını arıtıcı bir işlem yapmak isterken olayla hiç bağlantısı olmayan c kişisinin lehine
işlem yaparsa. c kişisi her halükarda sebepsiz zenginleşmiş olur.
Sebepsiz zenginleşme veya haksız zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme. Geçerli bir hukuksal neden bulunmadan, hukuksal bir neden gerçekleşmeden ya da hukuksal neden sona erdikten sonra bir işlem yapılması ve borç olmayan bir edimin ödenmesi gibi durumlarda ortaya çıkar.
TBK m77-82 arasında hükümleri belirtilmiştir.
Hiçbir kaynak göstermeden zengin olmaktır.
Hukuken suçtur ve cezası vardır.
Tbk: 77-82
banka hesabındaki mal veya hizmet karşılığı olmayan büyük meblağlı paralar buna dahildir.
Kpss vatandaşlık kasanlar is here.

Allah sebepsiz zenginleşmekten korusun. Ahlaksızlıktır.
Sebepli zenginleşmeden farkı, zenginleşirken bir başkasının fakirleşmesine sebep olmasıdır.
Sebebi elbet vardır ama helal yollardan değil.
Selam ve dua iledir o. Zındıklığın lüzmu yok.
--spoiler--
Hatalı ameliyat nedeniyle bir gözünü kaybeden kişiye mahkeme, 174 bin 936 TL maddi tazminat ödenmesine karar verirken, manevi tazminat olarak 100 bin TL ödenmesini hükmetti. istinaf mahkemesi ise sebepsiz zenginleşmeye yol açtığı gerekçesiyle manevi tazminat kararını bozarak sadece 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.
https://tr.sputniknews.co...n-tl-cok-10-bin-tl-yeter/
--spoiler--
zamanında sanat diyip duvara muz bantlamışlardı, tam olarak budur.
---spoiler---
sebepsiz zenginleşmeye yol açtığı gerekçesiyle manevi tazminat kararını bozarak sadece 10 bin tl tazminat ödenmesine karar verdi.
---spoiler---

mahkeme "herkes kellesinin ederini bilecek" demiş. abd'linin ederi farklı, saray sistemli gelişmemiş ülkenin vatandaşının ederi başka.
görsel

yada senin gözünün ederi başka (10 bin lira), saraylı sahibinin o gün canını sıkmanın bedeli başka (on katı).
görsel