bugün

şehinşah'ın güller ve ryhme adlı şarkısında karşısında bağırdığı kişidir savcı bey.

"savcı beey,
sancı ney? bilir misiniz?
Bilirsiniz, bilirsiniz de silinmiş sizinkisi."
(bkz: şehzade sancaklarının Anadolu da olma nedenleri)
(d.1362 Bursa - ö.1385 Bursa), (Osmanlıca: الأمير يعقوب جلبي) I. Murad'ın Fûl-Dâne Hâtûn'dan olma en küçük şehzadeleridir.

I.Murad'ın üç oğlu vardı. Bunların her birisi bir Osmanlı sancağında yöneticiydi. Şehzade Bayezid, Kütahya'da; Yakup Çelebi, Karesi'de ve Savcı Bey de Bursa 'da görevliydi.

Sultanın en küçük oğlu Savcı Bey'in çok geniş bir taraftar kitlesine sahip olması, I.Murad'ın gözünden kaçmamıştı. Bu yüzden, oğulları içinde yaşça en büyüğü olan Bayezid'e mektup yazarak, kardeşleri hakkında kendisine bilgi vermesini istedi. Şehzade Bayezid, cevaben yazdığı mektubunda, Yakub'un çok sessiz ve sakin olduğunu, ancak Savcı'nın, çevresinden etkilenerek bazı yanlış hareketlerde bulunabileceğini söylüyordu.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Savc%C4%B1_Bey
Bu aralar yazdığı tarihi romanlara kafayı taktığım Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun bir kitabıdır ve Osmanlı şehzadesi olan Savcı Bey'in hayatını anlattığı romanıdır.

Olay yazılan bu tarihi romanda çok farklı bir şekilde anlatılmış ve bu romanda da Yıldırım Bayezid suçlu gösterilmiştir. Yani Savcı suçsuz, Bayezid Bizanslılarla iş birliği yapan bir şehzade ve sanki öcü gibi gösterilmiştir.
Tabi olayın suçsuzu Savcı Bey de olabilir. Bilemiyoruz.
Okuyabilirsiniz de bu kitabı okumayabilirsiniz de...
Siz bilirsiniz.
Sultan 1. Murat'ın sefer sırasında başkent bursa'da bıraktığı şehzade Savcı Bey, en küçük şehzade olması nedeniyle saltanat sırasının kendisine gelmeyeceğini bilmektedir. Kendisi gibi taht varisi olan imparator Yannis'in oğlu Andronikos ile gizli bir ittifak yaparak isyan hazırlığına girişir. Bu durumu haber alan Murad Gazi, ordusu ile isyancı şehzadelerin üzerine yürür ve onları mağlup eder. Andronikos teslim olup babasından af dilemeye gitse de Savcı Bey, Dimetoka hisarına sığınarak 10 ay daha isyanını sürdürür.

Hiddetlenen Murad Gazi ceza olarak şehzadesinin gözlerine mil çektirir. Yannis de isyancı Andronikos'a mil cezasını uygular ama iki toplum arasında bu cezanın uygulama biçimi arasında fark bulunmaktadır. Bizans milinde gözlere kızgın sirke dökülür ki, bu cazaya maruz kalan andronikos bulanık olarak görmeye devam etmiştir; osmanlı milinde ise kızgın bir demir gözlere yaklaştırılır ve gözün işlevinin tamamen kaybolması sağlanır.. Bu olay, aşıkpaşazade tarihi'nde, "şehzade nur-ı basıradan mechur bırakıldı ve gönül gözü açıldı" biçiminde tarif edilir. Savcı bey, bir süre sonra Murat gazi emriyle (bir iddiaya göre bizzat eliyle) boğularak hayata veda eder.