bugün

savaşlarda daha az kayıp vermek ve zafere ulaşmak için kullanılan taktiklerdir.
türkler çok eski tarihlerden beri kurnazca uygulamışlardır.
hilal taktiği
(bkz: si vis pacem para bellum)eğer barış istiyorsan savaşa hazırlan.
tarihsel süreci incelediğimizde türk ırkının oldukça başarılı olduğu, bir nevi savaş sanatı..
(bkz: iman power)
en başarılı ve ünlüsü için;

(bkz: vur kaç taktiği)
savaşılacak ülkenin öncelikle iç değerlerini, kendine has duygularını ele geçirmek...
(bkz: bir yerden tanıdık geliyor)
(bkz: sun tzu)
(bkz: hilal taktiği)
(bkz: blitzkrieg)
6 gün savaşlarında israilin uygalıdıgı birçok taktik vardı.bunlardan biride:

azılı köpekler eğitilmeye başlanır.toplanan köpekler günlerce aç bırakılır.ve mısırın kullandığı bir tanka benzer bir tank'In agzına kadar et konur ve köpekler serbest bırakıp afiyetle karınlarını doyurur.ve köpekler belli bir sürecten sonra şartlanır.eğitilen köpekler savas alanına götürülür ve üzerlerine bombalar bağlanır.serbest bırakılan köpekler düşman tanklarına doğru kosar ve bom.tanklar imha edilmiştir.
taktikler teknolojik güç, istihbarat ve üst düzey askeri eğitimlerden her zaman daha önemlidir. çünkü,

ikinci dünya savaşı'nda almanya aldığı istihbaratlara göre ilk önce sovyetlerin saldıracağını düşünmüştü. halbuki devrimden kalan eski piyade silahlarıyla ve ahşap gövdeli uçaklarla sovyetlerin saldıracak hali yoktu. sadece taktik olarak birliklerini batıya kaydırarak almanya'yı caydırmayı planlıyorlardı. stalin savaşın ilk saatlerinde bile almanya'nın hiçbir zaman sovyetlere saldırmayacağını düşünen lider olarak tarihe geçmiştir.
1941 haziran sonrası almanya yanlış taktik seçtiği için kaybetti moskova savaşını. kışın -40 -50 derece soğukta moskova'ya ulaştılar. bu yüzden savaşa yazın değil kışın başlamaları gerekiyordu. burda en önemli teknolojik eksiklik alman tanklarının yakıtları ve yağlama sistemlerinin bu soğukta donmaya başlaması ve çalışamaz duruma gelmesidir. sovyet askerinin iklim olarak daha sert koşullarda askeri görevini yapmasınında büyük önemi vardır moskova savaşının kazanılmasında.

ayrıca vietnamlı gerillalar amerikan askerlerine karşı kendi coğrafyalarına has taktikle direniş gösterdiler ve sonuçta düşmana büyük kayıp verdirdiler.
kurt kapanı, turan taktiği veya kıskaç muharebesidir.
kurt kapanı,turan taktiği veya kıskaç muharebesi özellikleri şunlardır:
kurtların aç kaldıklarında, özellikle kış aylarında uyguladıkları bir avlanma taktikleri vardır. Buna göre kurt iki kümeye ayrılır.Birinci küme fedai kümesidir. ikinci küme ise pusu kümesi. fedai kümesi köpeklerin bulunduğu yerleşim yerine girer ve köpeklere saldırır. biraz mücadele verdikten sonra fedai kümesi,yenilmiş gibi davranıp kaçmaya başlar; köpekler de kurtların ardından onları kovalamaya başlarlar.köpekler hilalin içine tümüyle girince, pusu kümesi, hilali uçlarından kapatır ve köpekler bir çember içine alınmış olur. artık köpeklerin kurtuluş umudu yoktur; zafer kurtlarındır ve karınlarını doyurmak için avlarını parçalarlar.
Türklerin en önemli savaş usulleri sahte ricat (geri çekilme) ve pusuydu. Savaşn başlagıcında düşmanın gücünü ölçen Türk komutanlar, onların yüz yüze şavaşta yenilmesinin zor olduğnu düşündüklerinde bu taktiği uygularlardı.
askeri taktikler, savaş öncesi veya sonrasında savaşı kazanmanızı sağlayacak soyut silahlardır. bu akıl işidir. ordunun çok gelişmiş silahları olsa bile, hangi silahın ne zaman nerede nasıl neden ve kim tarafından kullanılacağını bilmezler ise ordu ve silahları hiçbir güç ifade etmez.