bugün

resim-tablo, çizerin ve ya ressamın gördüğünü yansıtır. *
fotoğraf an'ı.
(bkz: bu memlekette göte göt denir)
resim yapılır, fotoğraf çekilir.
resim denir kardeşim fotoğraf yabancı kelimedir. Ama bazı sivri zekalılar derki fotoğraf denir. Fotoğraf yabancı kelimedir arkadaşlar.
resim çizilir, fotoğraf çekilir.
fotoğraf makinesi adından da anlaşılacağı gibi fotoğraf çeker. resim de yine aynı kökten gelen ressam tarafından yapılır. sapla samanı karıştırmak gibi birşeydir. yani gereksiz bir karşılaştırma değildir.
yerine göre değişir.
(bkz: neye göre resim neye göre fotoğraf)
durumuna göre dğişir . ( bu fotoğrafta çok güzel çıkmışsın . bu resimi çok güzel çizmişsin . )
vatanın bölünmesine gidebilecek kadar tehlikeli! bir durumdur. (bkz: ordu göreve)
resim: arapça. 1. varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri. 2. fotoğraf.

fotoğraf: fr. Çeşitli araç ve malzeme kullanarak görüntüyü özel bir yüzey üzerinde sabitleme.

kaynak: tdk türkçe sözlük.

öğrenip de konuşmak lazım sanki.
artık türkçeleşmeyen yabancı kökenli sözcük kaldı mı ki? Millete sorsan yüzde ellisi fotoğrafa türkçe der.
fotoğrafa resim diyen adama kürekle dalasım geliyor, soldan soldan bööööyle...
Ne resim ne fotoğraf doğru bir kullanımdır. En güzeli foto deyip geçmektir.
Fotoğraf makineyle yapılan bir eylemdir.Resim kalem ,fırça vs.
fotoğraf çekilir resim çizilir.
picasso ressam ara güler fotoğrafçı.
fotoğraf çekilir resim çizilir.Adı üzerinde photo-graph (ışık-görüntü),yani ışıkla yapılan elde edilen görüntü.Hala karıştıran varsa yuh derim artık.
selpak ve kağıt mendil karmaşası gibi birşeydir.
fotoğraf kelimesi ışıkla yazmak anlamına geldiğinden fotoğraf denir. resim insan ürünü çizimlerdir. sanki çok iyi türkçe konuşabiliyormuşuz gibi 'yok resim türkçe'dir hede hödö' diye zırvalamanın anlamı yoktur.
fotoğraf olmuş olayı anlatır . resmin ise türleri vardır. hikaye resim olmuş ya da olması muhtemel şeyleri anlatır*. masal resim ise olması muhtemel olmayan olayları ve/veya durumları anlatır.* . karıştırılmasın diye de aslında böyle bir sınıflandırma yoktur.
Resim demek, elle çizmek demektir.
Fotoğraf bir makinayla çekilen "gerçek" şeylerdir.Fotoğraf Türkçe bir kelimedir ayrıca, bu konuda "fotoğrafçılık" diye bir bölüm de var liselerde.
Resim de ayrı olarak güzel sanatlar liselerinde vardır yani ikisi ayrı şey ikisi de ayrı bir sanattır.
resim yapılan fotoğraf çekilendir.
her ikisi de görülendir.
Edebi olanla çok yapay, iğreti, kafiye düşmanı olanın arasında kalmaktır.

Şimdi bu karmaşayı her şeyi doğru kullanma meraklılarının 2004'ten itibaren ortaya çıkarttılar.

Türk sinemasının gizli kahramanlarından 1965 yapımı sevmek zamanı filminde kızın resmine aşık olan adamı anlatır. Filmde milyar tane "resim" lafzı geçer, bi kere fotoğraf denmez.
Ayaz havada elleri cebinde gezen Barış manço sürekli resimi kullanırdı, yeni türkü, zeki Müren, müzeyyen Senar, dün gece resmini öpüp yatan cengizKurtoğlu, resmine bakıp özlem gideren ferdi tayfur ve nice şair, yazar.

Uzun lafın kısası bundan sonra zoraki söylettirilmiş fotoğrafı değil de edebi olan resmi kullancam. Buradan tüm kamuoyuna, cumhurbaşkanına, yerel ve ulusal ve de enternasyonal medya kuruluşlarına duyurulur. Gelin siz de o dandik kelimeyi kullanmayın.
Her ne kadar turkceyi dogru kullanma taraftari olsamda, bu konuda iki kelimeninde herkes ne anlama geldigini cok iyi bildiginden ustunde fazla durmaya gerek olmadigini dusunuyorum. Yoksa takinti yapilacak cok sey var. ornegin fotograf karesi denir, ama fotograf dikdortgendir.