bugün

renault meganenın çok tutması neticesinde tamamen yeni bir kasa ve yeni özelliklerle üretilen devam otomobili. bursada üretilip, ihrac edilmektedir.
6 ay önce araba almak için galeri galeri dolaşirken peugeot 307 ile renault megane 2 HB arasinda bi seçim yapmak zorunda kaldim.ve renault megane 2'de karar kıldım.aracin özelliklerinden bahsetmek gerekirse yol tutuşu sedan sinifina göre cok cok üstün ki HB olan modeller fransa'da üretilmekte.benim aldigim araç 1.6 16V Dynamique yani Megane'in en dolusu,panaromik cam tavan,cruise control,otomatik klima vs. vs. bindiginizde buram buram renault'un kalitesiz kokusunu aliyorsunuz,gelgelelim turkiye şartlari için bende en kullanişli 2 aractan bir tanesi (bir diğeri honda civic)birazda sorunlardan bahsediyim;aracin direksiyonu dahi elektronik olduğundan surekli elektronik hatasi cikartiyor.servislerde de bu sorunların giderilmesi içinde epeyce yüklü bir miktar isteniyor.(örneğin;akü'deki ufacik bir vida gevşediği zaman aracin bütün camlari kilitleniyor ve silecekler calişmaya başliyor,araçta stop edip bir daha çalişmiyor.diğer bir örnek ise mutlaka farlarindan bir tanesi yanmiyor,ya kisa fardan biri yada sislerden biri)ancak bunca soruna rağmen turkiye'de efsane haline gelmiş ve bir çok kullanicisi vardir bu aracin,bende dahil..
kullanıcıları için forum sayfalarında bulduğum bazı faydalı bilgiler.

* Araç motoru çalışmaz vaziyetteyken (stop etmiş) selektörü bir kez kaldırırsanız ön farlar 15 saniye, iki kez selektör yaparsanız 30 saniye ,üç kez selektör yaparsanız 45 saniye, dört kez selektör yaparsanız 60 saniye ;. Toplam tam iki dakikaya kadar olmak üzere ki bunun için selektör kolunu sekiz kez kullanmanız gerekiyor faydalanabilirsiniz. Araçlarımızdaki bu özelliğe follow-me yada refakatçi aydınlatma özelliği deniyor.

* Araç ani durmalarında dörtlü flaşörler yanar. . .

* Megane II direksiyonu elektrohidrolik olduğu için aracı çalıştırmadan araç vitesteyken kartı takıp frene basın ama debriyaja basmayın, start tuşuna basın ve elinizi tutun (5 saniye kadar) ışıkların yanmasıyla birlikte direksiyon da çalışacaktır.

* Kapıları kilitlerken kumandadan veya araç içinden tuşa iki kez basınca camlar da otomatik olarak kapanacaktır. Sunroof açıkken bu işlemi yaptıysanız tekrar aracınıza bindiğinizde sunroof düğmesinin ortasındaki düğmeye bastığınızda aracınızın sunroofu önceki bıraktığınız konumuna gelecektir.

* Araç kartlarından bir tanesi araca takılı ve araç çalışır durumda iken diğer anahtarın bagaj kilitleme ve kapı kilitleme düğmesine aynı anda basıldığında araç sınırlı kullanıma geçer aracın üzerindeki kartla sadece şöför kapısı açılıp kapatılabilir. iptal etmek için diğer kartla aracınızı çalıştırmanız yeterli…

* Radyoyu direksiyondan kumanda eden tuşların alttakine (size doğru bakan tuşa) beş saniye basın Radyo ekranında list-update bilgisi yanıp sönmeye başlayacak ve 50 kanalı radyonuz otomatik olarak hafızaya alacaktır. Bu işlemden sonra kumanda tekeri ile kanallar arasında gezinti yapabilirsiniz.

* Arabayı çalıştırırken silecek kolu ucundaki yol bilgisayarı tuşuna aynı anda basarsanız göstergeler kendini test etmeye başlayacak, km sıfırlama tuşuna bastığınızda ise bu işlem son bulacaktır. Eğer km sıfırlama tuşuna basmazsanız bu test işleminin devam edeceğini unutmayınız. Belki de hiçbir zaman göremeyeceğiniz 250km hızı da görmüş olacaksınız haberiniz olsun 

* Arabanın içindeki kapı kilitleme butonuna 15 saniye boyunca basarsanız araç hareket ettiğinde kapıların kilitlenmesi olayı devre dışı kalır bu işlemi tekrar yaptığınızda devreye girer.

* Aracınızın radyosunun üzerindeki nota tuşunun üzerinde exper yazıyorsa bu tuşa beş saniye basın (Bip sesi duyacaksınız) sol oklardan 0 ile 5 arası bir seçim yapın (3ü tavsiye ederim). Artık radyonuz araç hızına duyarlı bir hale geldi hızlandıkça ses artacak yavaşlayınca azalacaktır. Eğer nota tuşunda exper yazmıyorsa src yazan tuşa basın ayarlar menüsünde ses açma kapama tuşuyla aynı işlemi yapabilirsiniz.

* Aracınızı çalıştırdığınız anda “Yağ Seviyesi Normal” yazısı çıkınca km sıfırlama tuşuna basarsanız ekranda çıkan grafikten seviyesini de görebilirsiniz. Eğer km sıfırlama tuşuna sürekli basarsanız ekran yanıp sönecek ve ardından yağ değişimi km si yeniden 15.000 olacaktır ama neden kullanasınız ki çünkü aracınızın yağını siz değiştirmiyorsunuz.

* Her cam için kademeli kapatma ve tek dokunuş kapatma özelliğini kullanabilmek için yine her cam için ayrı ayrı olmak üzere iki saniye tuşu yukarı kaldırırsanız aktif yada pasif olur.

* Aracınızın kapılarını kumanda ile açtığınızda 30 saniye içinde kapıları da açmazsanız kapıların kendiliğinden kilitlendiğini söylemeye sanırım gerek yoktur çünkü keşfetmişsinizdir. *
1 depo ile şehir içi 1100 km yaptığım araba.
Geniş güzel araba,nisbeten az yakar.dikkat edilmesi gereken virajlara hızlı girilmemesidir.ağırlık merkezleri biraz yukarıda olduğu için kolay takla atar.
hiç bir problem yaşamadan bir vakitler kullandığım fıstık gibi araba.özellikle hatchback olanı hem çok gösterişli hem de çok üstün yol tutuşa sahip idi.(sedanları tipsiz ama doğruya doğru) gerek tüketimi gerek genişliği gerek fiziği ile her daim tavsiye edeceğim bir arabadır. öyle yok soyulmaymış yok zartmış zurtmuş yaşatmadı millet vites kollarıyla kapı kollarıyla otuzbir çekip soyduysa onu da ben bilemiycem.evlat olsa bu kadar sevilecek otomobildir nazarımda.
80 hp dCi versiyonları ile şehirler arası 3 küsür - 4, şehir içi max 5 ile "en son ne zaman mazot koydumdu buna ben lan" diye düşünmenize neden olan renault'nun orta sınıf gülü, tipik türk arabası. 2004lerdeki dynamique versiyonundaki donanımlar zamanının ötesindedir, misal tabanda kıvır zıvır gözü, yan kolçakta yine açılıp kapaklı göz, xenon far, lastik basınç ölçer vs.
fazla bir bilgiye sahip olmadığım araç . abim fiat panda olan aile aracımızı satıp yerine bu aracı aldı. nasıl bir şey olduğunu yakında göreceğim.
türkiye de yaşanıyorsa, hele hele orta anadolu yolları aşındırılıyorsa sürücüsünün aziz dostudur.

bir haftalık 1.5 dci extreme tecrübelerim beni yanıltmazsa, daha çok yollar aşındıracağız beraber.

şöyle ki, 1.5 dci motor tam pinti çıktı. 100 tl lik motorin bir türlü bitmedi amk. çekiş de beklentilerimin çok çok üstünde. yol tutuş, yol gürültüsü idare eder; malzeme kalitesi ise iç güveysinden halice.

bunu beğenmeyen avustralya ya gitsin karşim. ya da vw nin kapısında 6 ay sıra beklesin, o kadar.
(bkz: renault fluence)
görüntü itibari ile piyasadaki bir çok araçtan seksi olan model.
Arkayı çok çabuk salan, ön düzenin sağlam olmadığı kazık araç. Ülkemizde aynı fiyata daha iyi olan Mondeo, Vectra, Laguna alabiliriz.

1993 model 2.0 Vectra A ile yapılan yolculukların bile daha konforlu ve daha az yorması bu aracın nasıl bir araç olduğunu göstermeye yeterlidir. Tamponları sağlam mı bilmiyorum ama şasisi filan sağlam. Nissan C platformu üzerine kurulu. Güvenlik olarak iyi olduğunu düşünüyorum.
Eveet başımızdan geçen bazı hadiseler sonucu sizleri yeniden bilgilendirmek istedim.

Araç hakkında bilgi vermekten önce bu aracın hırsızlığa karşı ne kadar güvensiz bir araç olduğuna dair size açıklamalarda bulunmak istiyorum:

Bu araç ~2 dakikada çalınıyor. 25 Mayıs saat 22:30 gibi evimizin önünden(yan sokakta kaymakamlık var) araç çalındı. Kelebek camını kırıp girmişler. Şasi ve motor numarası değiştirilip satılan araç Eylül ayında bulundu ama bize nasıl teslim edildi anlatayım:

--Giriş--

Aracı yediemin otoparkına çekmişler. Eğer araç oraya düştüyse çıkarmak için oradaki elemanların çoğunun elini "yasal ücret harici" kaşımanız gerekmekte. Her neyse, bizi aradılar ve "sizin aracın eşgaline uyan bir araç bulundu, gelip bakın" dediler. Gititk otoparka, araçlara bakıyoruz, ilk başta symbol sizin mi, hayır, sonra mercedes s350 gösterdi bu sizin olabilir mi diye, hemen atladım tabi * neyse baktık karşıda bir megane duruyor, işte o an.. Kaputta çökük, çamurlukta çatlak(megane 2'nin ön çamurlukları plastiktir). Aha dedim bizim araba, babamın o sırada "allah'ım sana şükürler olsun deyişi ve mutluluğu". Tabi iş bitmedi, polis bizim olduğundan emin olmak için şurasında ne var diye soru soruyor. Megane 2'nin şöför kapısında kapaklı bir cep vardır, oranın menteşesi kopunca babam deriyle menteşe yapmıştı. Polise dedi "aç kapıyı, kapıda bi cep var, o cebin menteşesi yerine balili bir deri parçası var". Polis doğru olduğunu görünce tamam dedi bu araç sizin. Amma daha bitmedi. Şimdi bu araç kart ile çalışıyor. Aracın kartını değiştirmişler, şasi no ve motor no değişmişler. inceleme için itü'nün çalıntı araçlarla ilgilenen bölümüne gidecekmiş. Tabi bu da kurban bayramından sonra anca. Bayramdan sonra aracı aldık ve gelişme bölümüme adım attıık.

--gelişme--

Araçta plaka falan yok. Yeni plaka çıkarılacak, muayene tarihi gelmişti o yüzden muayeneye girecek. Ama en önemlisi gerçek şasi numarası ve motor numarası vurulacak.

Verdik ustaya, şasi no ve motor no vuruldu. Araç çalınmadan önce 73.000km'deydi ancak farklı bir megane göstergesi takıp 183.000 küsür km'de gözüküyordu. Ayrıca gösterge bozuktu. 6300'de kesiciye girmesi gereken araç 9500'e kadar geliyodu. Tabi bu reel değil, göstergenin hatalı ölçümü. Göstergeyi yaptırdık.

Muayeneye gitmeye hazır sayılır. Muayeneye gitti, herşey tamam ancak hiç beklemediğimiz birşey çıktı. Aracın lpg tüpünü(simit) değiştirmişler. Yeni proje çizdirilmesi gerekiyormuş. Proje çizildi ve muayeneden geçti araç.

Araç tekliyodu, hele benzinde çekmiyordu. Ustamıza gittik ve depoya su girdiğini duyduk. Benzinle depoyu bitir düzelir dedi, düzeldi.

Aracın farları sararmıştı, diş macununu farlara iyice yedirdim, 2-3 dakika havlu ile ovaladım ve sararma kayboldu.

Aracı satın alan kişi ile konuştuk, aracını komşusunun sattığını söyledi. Anlaştık adamla, iyi biriymiş.

Ellerinde 2004 model megane 2 varmış, onun ruhsat bilgilerini bizimkine işlemeye çalışmışlar. Ama şasi noyu falan tam işleyememişler.

--sonuç--

Aracımızda kasko yoktu o yüzden bayağı yorucu oldu bu süreç. Aracınız varsa kasko yaptırın, kafanız rahat olsun. 0 bile olsa alârm taktırın.

Araç hakkında yorumlarım:

-tamamen şehiriçi kullanıma yönelik, şanzıman kısa oranlı, bu yüzden atik bir araç
-ön takım düzgün yola uygun, bozuk yolda üzer
-trim sesleri günden güne artmakta
-yakıtı şehiriçinde az ancak uzunyolda litre olarak çok yakıyor. Yani cidden yakıyor. Yol bilgisayarına göre "ortalama hız: 120.3 km/h, ortalama yakıt: 10.3 litre" kısa oranlı şanzıman performansta güzel ancak uzun yolda yakıtı kötü etkiliyor.
-yol tutuşu ne bileyim, güven vermiyor. Virajlarda da vermiyor. Ayrıca düz yolda ilerlerken rayda ilerler gibi değil. Kesinlikle rijit değil.
-yalıtım kötü. Motor sesi zaten meşhurdur, rüzgar sesi ve lastik sesi de bulunmakta.
-iç mekân kalitesi orta ama soyulan bölgeler kendinden tiksindiriyor. Kesinlikle uzun ömürlü değil.

En genel sonuç olarak hem hırsızlığa karşı güvensizliğinden hem de 2.elde f/p bakımından fazla iyi olmadığından tercih etmezdim.
Candır efendim. Kendi arabam diye demiyorum bastığın zaman gidiyor bir motosiklet gibi değil ama yine de iş görüyor evet.
Az da şu tarafa götümü atayım arabası.
gran turismo 4 te kendine özel event bulunan araba.
memur arabasıdır.

400 bin km ye kadar dayandı ama halen diri. mazot az kaldığında kaldırmak biraz zor oluyor.

kasislerde rahat sayılır. çok yakıyor.
Kronik radar arabası.
Benzin+lpg ile çalışır.
(bkz: Renault Megane 2 sedan)
Bir numarası kalmamıştır..

Bitti bunların devri.
sedanı güzeldi.
16 veya 17 jant ince lastik ile öyle bir yol tutuşa sahip oluyordu ki uzay kasa olanı ben öyle yol tutuş görmedim. Ö
Fransızlar araba yaptıysa şurda son bir kaç senedir öncesi eşek niyetineydi.