bugün

tayyip erdoğan beyanı.

sayın başbakana göre emniyet teşkilatımız, türkiye'deki rejimin ve demokrasimizin sarsılmaz güvencesi imiş.

adam başbakan tabi, bizden daha iyi bilir böyle şeyleri. bak bunca yıl biz demokrasinin en büyük güvencesinin bağımsız kurumlar olduğunu düşündük, mesela bağımsız yargı gibi.

ama başbakana göre bu güvence, tamamen devlete daha doğrusu hükümete bağlı olan emniyet teşkilatı imiş.

ha bir de rejimle, ordu ile ilgili bu kadar tartışmaların yaşandığı, ortamın gerildiği günlerde altından binlerce anlam çıkarılacak böyle bir beyana ne gerek var?
demokrasinin tren olduğunu sanan başbakanın aforizmalarından biridir.
son aylardaki polis maaşlarına yapılan zamların sebebini göstermektedir.
(bkz: sıçtık)
Can Dündar'ın bugün konuyla ilgili çok güzel şeyler yazmasına sebebiyet veren cümle.Bakın ne diyor Can Dündar:

--spoiler--
iki Silah arasında bir rejim

Dünyaca ünlü 24 dizisi geçen hafta yayınlanan sezon finaliyle ekranlara veda etti.
Dizinin senaristleri, son sezonda Amerika için bir komplo senaryosu yazmışlardı.
Kahramanımız Jack Bauer, teröristlerin elindeki nükleer silahın peşine düşüyordu.
Uzun çabalardan sonra, terör örgütünün ardında Beyaz Saray a karşı bir darbe planının yattığını ortaya çıkarıyordu.
Darbeciler, masum Müslüman göçmenlerin üzerine yıkılacak terör saldırılarıyla Amerikan yönetimini zayıf düşürüp Beyaz Saraya yerleşme hayali kuran özel güvenlikçilerdi.
Büyük şirketlerin desteğiyle alternatif bir silahlı güç haline gelen bu gruplar, dizinin finalinde Amerikan Silahlı Kuvvetleriyle karşı karşıya geldi.
Asker, polise silah çekti.
Amerika için bir kıyamet senaryosuydu bu...
Jack olmasa, Amerikan Başkanını devirecek bir senaryo...
* * *
Bu finali izledikten sonra Milliyetin dünkü manşetini okumak, bana büyük heyecan verdi.
Başbakan Erdoğan, polisi rejimin yeni güvencesi ilan etmişti.
Emniyet teşkilatımız hem demokrasinin hem hukuk sisteminin hem de rejimin sarsılmaz bir güvencesi, adeta sigortasıdır demişti.
Anlaşılan o ki, daha önceki darbelerden ders alan Başbakanımız, bir başka silahlı gücü kendisine hami olarak seçiyor.
Dipçiğe karşı polis kaskı takıyor.
Böylece ilk 60 yılını asker güvencesinde geçiren Türk demokrasisi, yeni bir silahlı gücün korumasına giriyor.
* * *
Bizim gibi bütün gençliğiniOrdu, rejimin güvencesidir atasözünün gölgesinde geçirmiş olanlar için “Polis, rejimin güvencesidir sözünü işitmek hayli şaşırtıcı...
Asker güdümlü demokrasiden, polisin güdeceği bir demokrasiye geçiyoruz.
Kışladan tahliye olurken karakol kapısında yeni bir güvence hesabı açtırıyoruz.
Bir kuşaktan diğerine, geçen yüzyıldan gelecektekine volta atan güvenceler sarkacında asker süngüsünden polis namlusuna doğru savruluyoruz.
Güvence lafı hafızamızda otomatikman darbe çağrışımı yaptığı için de, bundan sonraki rejimin sigortasının atması halinde kapımızda askeri cemse değil, ekip otoları bulacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.
* * *
Peki biz silahla değil, hukukla korunan, normal bir demokrasiyi hiç göremeyecek miyiz? diye sordu haberi okuyan bir arkadaşım...
Onu bilmem; ama yarın Türkiye Öz 24ü çekip kendi kıyamet senaryosunu uygulamaya koyarsa, komutanları tutuklamaya giden emniyet ekiplerine kışla kapıları açılmazsa veya askeri karargâhlardan polis şefleri aleyhine belgeler sızdırılırsa ya da ne bileyim 27 Mayıs arifesinde olduğu gibi polisin yakaladığını askerler serbest bırakmaya, askerin suçlu ilan ettiğini polis baş tacı etmeye başlarsa, bunun Türkiyenin en ilgiyle izlenen dizisi olacağına ve büyük gümbürtü koparacağına yemin edebilirim.
Dizinin finali mi?
işte onu ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.

--spoiler--
tuhaf karşılanmasını tuhaf karşıladığım durumdur.
iç güvenliği korumak daha çok polisin görevidir. rejim korunması da iç güvenliğe giriyor ise anormal olmayan durumdur.
bunun yanında asker de polis de anayasal bir kurumdur. ikisi de hükumete bağlıdır.
bu, tsk nın rejimin güvencesi olmasından daha iç ferahlatıcı durum. en azından bir herze yediği zaman şahsen çıkıp bir mahkemeye başvurursun.
tayyip erdoğan'ın kurnaz hamlelerinden sadece birisidir. bu açıklama alenen çakallıktır. f tipi örgütlenme ile gündeme gelen emniyet teşkilatı mıdır rejimin güvencesi? fettullah gülen ve cemaatinin bu kadar elinde olan bir teşkilat nasıl rejime güvence olarak gösterilebilir?
eksik bir önermedir. rejimin güvencesi aklı hür vicdanı hür nesiller yetiştirmektir. öyle polis, asker vesayeti ile rejim korunmaz. sadece korunduğu sanılarak halka eziyet edilir. bir de bu korku psikolojisi sürdüğü sürece güvence arama alışkanlığı sürer. polisin, askerin devletin temellerini koruma refleksine evet. bu refleks bizim mantığına hayır.
bundan böyle daha çok cop, daha çok usulsüz dinlenme, daha çok keyfi muamele, daha az hukuk, daha az demokrasi ve daha fazla korku var demektir. çünkü ancak polis devletinde rejimin güvencesi polis olabilir; gerçek demokrasilerde rejimin güvencesi demokrasiye inanan ve bunu içselleştirmiş bulunan halktır.
(bkz: iran)

bir rejimin güvencesi halktır. eğer rejim insanları mutsuz ediyorsa yıkılır. kısacası saçmalıktır.

benzer bir terane:
(bkz: rejimin güvencesi ordudur)
tayyip erdoğan'ın kafasındaki dönüşümü tamamladığını zannetmesindendir.

yavrucuğum, fethullah hocan deyip duruyordu "her hamle erkendir bize zarar verir" diye, kulağına küpe yapmadın mı a benim saf oğlum? daha bir dur, emniyet teşkilatına yayıldı o fethullah hocanızın adamları ama dönüşüm tamamlanmadı ki? tamam kendi istihbarat biriminizi yarattınız, her birimde kritik yerlerde adamlarınız var ama iran'daki "devrim muhafızları" gibi ağır silahlı bir birim yaratamadınız henüz. "hükümet muhafızları" veya "ak parti muhafızları" güzel isim bak. bunları deneyin derim.

ağzını açtığından halk der, halk iradesi der, der oğlu der. e hani adamım bu rejimin güvencesi halk değil mi? illa can dündar'ın da dediği gibi silahlı bir kuvvetin nöbetçi mi dikilmesi lazım? neden tüm kurumlar rejimin güvencesi değil?

polisler ile alakalı bir toplantıda bir söz sarf ediyorsun de ki, "halkımızın güvenliğinin güvencesi polistir" illa neden ülkeyi kaosa sürükleyecek türden açıklamalar yapıyorsun benim pek bir heyecanlı evladım?

ha pardon ya, birisinin "cambaza bak" demesi lazım değil mi, halkın cepleri boşaltılırken.

bakıyoruz mal gibi!
abdullah gül, bir düğüne yetişmek için otobanı tamamen ulaşıma kapattırır. ( cuma günüydü sanırım ) o sırada yol kenarında toplanan vatandaşlardan biri, polise konuyla ilgili soru sorma gafletinde bulunur.

- kardeş, yol niye kapalı.
+ hayırdır hesap mı soruyorsun?

rejimi de, güvencesini de, bekçisini de çok güzel özetliyor aslında bu kısa diyalog.
kürt çocukların kafası ezilirken, sokaklarda emekçiler süründürülürken pek sorgulanmayan, ama iş ergenekon'a gelince rahatsız olunan ifadedir kimilerine göre. içiniz rahat mı?
(bkz: polisin güvencesi rejimdir)

ne güzel bi paradoks oldu lan bu. hımmm
polis devleti ve sivil darbe realitesini gözler önüne seren beyanat.
akp demokrasisini anlatan özlü bir sözdür. hani gerçekten demokrattınız bu nasıl demokrasi ki polise şiddete güveniyor?
polis de malum cemaatin yavaş yavaş bir parçası olduğu için, tayyip erdoğan'a ve mantıklı düşünen bir insana göre doğru önerme.

çünkü * polis teşkilatını da yavaş yavaş ellerine geçirmeye başladılar. polislik sınavında 2008 yılında adana'daki soruların sınavdan önce ilk olarak oradaki bir şeyhin öğrencilerine verildiğini ne çabuk unuttunuz?

hayır efendim, bu rejim bozuk olsa bile *, bu rejimin de, türkiye cumhuriyeti'ndeki tüm rejimlerin de tek güvencesi ordudur.
rejim derken kastedilen akp iktidarı ise anlaşılabilecek önermedir ki lakin temelde yanlıştır. tsk' nın dünyada sayılı büyüklükte bir ordu olduğu unutulmaktadır. bu arada aklıma gelmişken polisin kaç tane f16 sı veya tankı olduğunu da doğrusu merak da ettim şimdi *
(bkz: big brother is watching you)
rejimin güvencesi polistir polisin güvencesi fettoştur fettoşun güvencesi amerikadır

düz mantıkla

rejimin güvencesi amerikadır!
muhtemel bir iç savaşta savaştırılacak tarafları belli eden çok talihsiz bir sözdür. bölücülük ve ülkemizin kurumları arasında yapılan bariz ayrımcılığın son noktasıdır.
(bkz: poliste bizim askerde bizim)
asker-polis arasındaki gereksiz gerilimi iyice arttıran talihsiz açıklama. ne zaman talihli bir açıklama yaptı orası ayrı tabi ki.
(bkz: polisin güvencesi coptur)
askeri elinin tersiyle itmenin farklı bir biçimi.

Meali: "O kadar uğraştım ettim, bir türlü TSK'yı tam anlamıyla ablukaya alamadım. Hayır, cia/mossad bile kesmiyor. Ama polis avucumun içinde. Rejimin, polisle güvence altında olduğunu bir kaç defa tekrarlarsam, ben de inanırım halk da. Ondan sonra zaten halkın onayıyla TSK'nın içini boşaltırız."
-yat yat yat polis!

+ne oldu ya?

-bu gün çok kaçırdınız mualla hanım! bu nasıl rejim?