bugün

Reşat Nuri Güntekin 25 Kasım 1889 da doğdu. ilköğrenimine Çanakkale de başladı. 1912 de Darülfünun Edebiyat şubesini bitirdi. 1913 yılında başladığı eğitimcilik mesleğini 1927 yılına kadar çeşitli okullarda başarıyla sürdürdü. 1927 de maarif müfettişliği görevine atandı. 1939-1946 yıllarında Çanakkale milletvekili olarak TBMM de bulundu. 1947 de Kemal Turan ve Ragıp Şevki Yeşim le birlikte CHP nin Ulus gazetesinin istanbul kolu olan Memleket i çıkardı. 1950 de UNESCO Türkiye temsilciği ve öğrenci müfettişliği göreviyle Paris e gitti. Bir süre istanbul Şehir Tiyatroları edebi heyeti üyeliği yapan Reşat Nuri, tedavi için gittiği Londra da öldü ( 7 Aralık 1957).

Başlıca Romanları..: Çalıkuşu (1922), Dudaktan Kalbe (1923), Gizli El (1924), Akşam Güneşi (1926), Yeşil Gece (1928), Acımak (1926), Yaprak Dökümü (1930)
Başlıca Çevirileri..: E. Zola dan Hakikat (1929), T. Carlyle dan Kahramanlar (1943), A. Camus den Yabancı (1953), J. J. Rousseau dan itiraflar (1955)
harabelerin çiçeği adlı kitabın yazarı.
hakkında çıkan iddaalara göre mason'dur. kendisine sorulduğunda mason olduğu iddalarını cevapsız bırakmıstır.*
paris kültür ateşeliği yapmış, unesco'da türkiye'yi temsil etmiş; roman, hikaye, oyun yazarı ve çevirmendir.
televizyon dizisine uyarlanan bir kitabı * olan yazar.
Ölüm tarihi 7 aralık 1956'dır ve kendisi akciğer kanseri yüzünden londra'da ölmüştür. yeni lisan makalesi onun türkolog kişiliğini ön plana çıkarmıştır. bu makalede milli edebiyatın benimsenmesini, dili sadeleştirilmesi gerektiğini savunmuştur.
(bkz: reşat nuri güntekin ilköğretim okulu)
uzun yıllar tedavisini gördüğü akciğer kanserine yenik düşüp de, 1956 senesinde vefat eden, her kesimin en çok beğendiği türk yazarlarından birisi olan, hem dili yalın hem de sürükleyici romanlarıyla, senelerce, özellikle ilkokul çocuklarının, önceleri istemeyerek sonradan da, seve seve haşın neşir olduğu yazar. yukarıda yazılmış kitaplarına ek olarak, ayrıca damga, ''değirmen'', ''kızılcık dağları'' gibi romanları, ''tanrıdağı ziyafeti'', ''taş parçası' gibi tiyatroları da vardır. orada öğretmenlik yapmış olmasına binaen, bursa erkek lisesi'nin hemen girişinde sol tarafında, bir adet büstü bulunur; fransızca ve pedagoji dersleri de vermiştir.
(bkz: çalıkuşu)
(bkz: kanal d)
(bkz: yaprak dökümü)
25 kasım 1889 da istanbul'da doğmuş, edebiyat fakültesini bitirmiş, liselerde öğretmenlik ve müdürlükler, milli eğitim müfettişliği, paris kültür ateşeliği yapmış, ''unseco''da ülkemizi temsil etmiştir. romanları, hikayeleri, tiyatroları yanında çeşitli çevirileri de vardır. 7 aralık 1957 de londra'da ölmüştür.
aynı romanı defalarca sinemaya uyarlanmıs türk yazardır.
(bkz: calıkusu)
romanları ve öyküleri şu şekilde olan önde gelen cumhuriyet yazarlarımızdan;

ROMANLARI
Harabelerin Çiçeği, 1918
Gizli El, 1922
Çalıkuşu, 1922
Damga, 1924
Dudaktan Kalbe, 1925
Akşam Güneşi, 1926
Bir Kadın Düşmanı, 1927
Yeşil Gece, 1928
Acımak, 1928
Yaprak Dökümü, 1930
Kızılcık Dalları, 1932
Gökyüzü, 1935
Eski Hastalık, 1938
Ateş Gecesi, 1942
Değirmen, 1944
Miskinler Tekkesi, 1946
Kavak Yelleri, 1950
Harabelerin Çiçeği, 1953
Kan Davası, 1955
Son Sığınak, 1961 (öl.sonra)

ÖYKÜLERi
Tanrı Misafiri, 1927
Sönmüş Yıldızlar, 1927
Leyla ile Mecnun, 1928
Olağan işler, 1930
"dudaktan kalbe" adli eserinin show tv de yayinlanacagi haberini aldigimiz yazar.
dizi yapımcılarının orijinal senaryo üretemedikçe eserlerini sömürme kararını aldıkları yazar. bir başkası yerine bu kişinin seçilmesi de kendisinin ne kadar iyi bir dram yazarı olduğunu ve yazdıklarının da her döneme uyarlanabilir nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır.
bir öğretmen romancısıdır... çalıkuşu, yeşil gece, kan davası romanlarının başkahramanı hep öğretmendir... diğer romanlarında da bu meslek erbabı kahramanlara rastlanır...
her ilkokul öğrencisinin en az bir eserini okumuş olduğunu düşündüğüm yazar.
harika romanlarıyla büyüdüğümüz, unutulmaz eserleri olan, televizyon dizileriyle eserlerinin içine edilen, büyük yazar.
unutulmaz ve hala yaşayan romanların büyük yazarı. söz uçar, yazı kalır, reşat nuri güntekin'in romanları, bir başka kalır.
bazı eserlerini dizi olarak çekip piç ettiklerini düşündüğüm yazar.
yaprak dökümü isimli romanının kanal d de ne hale geldiğini görse şok geçirecek yazar.
hiçbir kitabı çalıkuşu'nun yerini tutamaz.
Sinema tarihçisi Funda Burcu Ünal, neden en cok Resat Nuri Guntekin romanlarinin tv dizilerine uyarlandigini soyle izah etmis;

'Reşat Nuri'nin eserleri uzun tasvirlerden, ayrıntılardan uzak, dönemine göre çok ağır olmayan bir dil yapısına sahip. Kitaplarında genellikle Batılılaşmanın yanlış yorumlanmasını eleştirir, değerlerini yitirenlerin, geleneksel aile yapısını yıkıp yerine sindirilmemiş Avrupa değerlerini koyanların acıklı sonları üzerinde durur. Ayrıca kendisi müfettişlik ve öğretmenlik görevi sebebiyle uzun süre Anadolu`da yaşamış, Fransa'da bulunmuş. Eserlerinde bunun etkisi büyük. Reşat Nuri'nin eserleri güncelliklerini yitirmiyor. insanları, en çok olmak istediklerini anlatan hikayelerle, düşmekten korktukları durumları anlatan hikayeler etkiler. Reşat Nuri, bunu başarıyor. Çalıkuşu'nun Feride'sine gıpta eden izleyici, Yaprak Dökümü'nde ağlıyor.'

Daha kaba bir izahla bu millete 'aman benden de dertliler var su dunyada' dedirteceksinde 'aman benim derdim bana yetiyor.' dedirtmeyeceksin.
eserleri türk sineması, tiyatro ve şimdi de televizyon dizileri için kaynak niteliği taşıyan, önemli ve ünlü bir yazarımızdır.
eserlerinin şimdiki tv dizilerinde ne hale getirildiğini bilse mezarında ters dönecek olan yazar. trt'nin vakti zamanında çektiklerini ayrı tutuyorum.
istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi' ni bitirdi (1912). Bursa' da başladığı (1913) öğretmenlik hayatına çeşitli okullarda devam etti. Milli Eğitim müfettişi (1931), Çanakkale milletvekili (1933-43), Paris Kültür Ateşesi ve emekli (1954) oldu, kanser tedavisi için gittiği Londra' da öldü. naaşı istanbul Karacaahmet Mezarlığı'na gömülmüştür.

eserleri:
Gizli El, Çalıkuşu,Damga, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Bir Kadın Düşmanı, Yeşil Gece, Acımak, Yaprak Dökümü, Kızılcık Dalları, Gökyüzü, Eski Hastalık, Ateş Gecesi, Değirmen, Miskinler Tekkesi, Harabelerin Çiçeği, Kavak Yelleri, Son Sığınak, Kan Davası, Tanrı Misafiri, Sönmüş Yıldızlar, Leyla ile Mecnun, Olağan işler...
bir gece ansızın dirilerek yaprak dökümü setini basacak olan büyük yazar.