bugün

1978 yılında Almanya'da kurulmuştur, Türkiye'de ise 1998 yılından beri hizmet vermektedir.
mottosu kendin yaptır.
pratiklerdir o bir kere. alt kattaki ismail hakkı amca öyle diyor.
saçma sapan bir internet sitesi hazırlamış olan firma. hayır sonra siteden bir şey anlamayınca bizi arıyor insanlar, biz de onların baktığı siteye bakıp biz de bir şey anlamıyoruz. olmuyor ama böyle.
(bkz: praktikerin pratik kazıkları)
erkeklerin mangosudur.
24 mü, 34 mü, içlerinde en ucuz fiyatla sattıkları kar zincirlerinde, tüm tüketicilerini kandırmış durumda olan alışveriş zinciri.

kasıtlı yaptıklarını sanmıyorum ama büyük bir sorumsuzluk yapmışlar ve malesef bu geçen yıl yapılmış, bu yılda yapılıyor. almanya'da benzer bir durum yaratsalar, ertesi gün alman devletinin dükkanlarının kapısına kilit koyacağından şüphem yok, ama malesef burası türkiye.

bir kar zinciri satıyorlar. bu zincirin kurulum şemasında parçaları, farklı renkli, bu sayede anlaşılıp kuruluyor. lakin kutusundan çıkan zincir tek renk. o şemaya göre kurulmuyor. öylece kala kalıyorsunuz. takmayı bilmeyen bir adam dağ başında tipiye yakalansa kala kalır. ben yakındım, 2 km karda yürüyüp yenisini, olması gerektiği gibisini aldım, başkaları ne oldu bilmiyorum.

türkiye'de tüketici bilinci -ürünü kontrol etmeden, kutusunu açmadan, sadece fiyata bakıp alan ben dahil- böyle olduktan sonra, hiç kusura bakmayın bizi daha çok sikerler.
türkiye pazarından çıkacak olan yapı marketi.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25421374
evime yakın olması sebebiyle sürekli gezip dolaştığım, üründen ürüne değişmekle birlikte bauhaus, tekzen, koçtaş gibi mağazalara göre bazen pahalı bazen ucuz olabilen yapı marketi.
iflasına ne yalan söyleyeyim üzüldüm, içim bi hoş oldu yahu, direk hayatımdan çıkması beni etkileyecek sanırım.*
Türkiye pazarında, zarar ettiğini iddia etmişler. Tüketimin bu kadar fazla olduğu bir ülkede, nasıl zarar ediyorlar anlamak zor.
ilk olarak ankara bilkentteki bilkent center'da real ile yan yana olanı ile tanışmıştım. çocukluğumu çevresinde geçirdiğim yerin kapanacak olması beni üzdü açıkcası.
türkiye'de iflas edip çekilme kararı almış firmadır.
iflas etmesi diğer şirketlerin işine gelmiştir. vatan bilgisayar, teknosa gibi şirketler, yerlerine göz dikmişler.

keşke iflas etmeselerdi de çekilmeselerdi. rekabet tüketici için iyidir.
Türkiye'den çıkıyorlarmış.
- Praktiker hayalet markete döndü yazmışlar.
hayaletliğini de şöyle tarif etmişler:
http://ekonomi.milliyet.c....2013/1698890/default.htm
Bir Praktiker Türkiye'de neler yaptı kronolojisi çıkartmışlar:
--------------------

Yıl 1998: Alman yapı marketi Praktiker, Türkiye pazarında. Pazara girişteki en büyük iddiası yerel tedarikçilerle çalışmak olldu. 300'den fazla yerel tedarikçi ile anlaştı. ilk şubelerini Ankara Bilkent'te açtı. Onu Gaziantep şubesi izledi.

Yıl 2000: istanbul'daki ilk şubesini açtı. 1 Nisan'da Kartal'da açılan Praktiker, 9 bin 500 metrekarelik bir alana açıldı.

Yıl 2005: 5 mağaza ile 60 bin metrekare satış alanına ulaştı. Pazar lideri... iKEA gibi dünya devlerinin Türkiye pazarına girişi ile güçlü rakipleri doğdu. Pazarın bir diğer oyuncuları olan Baunhause, Tekzen ve Koçtaş da büyüme atağına geçti. Yıl 2008: Büyüme süreci devam ediyor. Türkiye satışları, 2008'in ilk 6 ayında, yüzde 11,4 artış göstererek 47,7 milyon euro ciro elde etti. Yeni büyüme rotaları çizdi: Ege ve Akdeniz.

Yıl 2009: Daha küçük metrekareli mağazalarla daha çok noktada olma hedefine odaklandı. Küçük mağaza konseptleri üzerinde çalışmaya başladı.

Yıl 2010: Türkiye genelinde mağaza sayısı 12'ye çıktı. Sektördeki rekabet kıran kırana bir hal aldı. Liderlik Koçtaş'a geçti.

Yıl 2012: Diğer rakipleri karşısında gücünü giderek kaybeden Praktiker, son atağı bayilik vermeye başlayarak yaptı. ilk bayiliğini Erzurum'a verdi.

Yıl 2013: Zamanla karlar eridi ve zarar defteri kabardı. Önce satış için birçok firma ile masaya oturdu. Ama olumlu sonuç alamadı ve Praktiker CEO'su'dan açıklama gecikmedi. Armin Burger "Türkiye'de sürekli zarar eden bir işletmenin yükünü taşıyamayız" diyerek Praktiker Türkiye'yi kapatma kararı aldıklarını açıkladı. 20 milyar dolarlık rekabet Türkiye'de IKEA, Koçtaş, Tekzen, Bauhaus, Practiker, Baumax gibi yerli ve yabancı markaların yer aldığı yapı marketleri ve mobilya, dekorasyon, ev aksesuarları pazarı organize perakende ev geliştirme sektörü olarak nitelendiriliyor. Pazarın büyüklüğü 20 milyar doların üzerinde. Pazar lideri ise Koçtaş.
(bkz: http://ekonomi.milliyet.c...detay/1735429/default.htm)

iflas etmiş alman şirketi.
iflas etmiş yapı marketi.
Yeni genel müdüründen satınalmacılarına kadar alayı koçtaş kökenlidir.

Tedarikçileri tekrar ikna etmeleri zor gözüküyor.
Fiyatı 1000 tl üzerinde tutan bir adet banyo dolabı ve bir adet gardırop alış-verişime, 1 hafta içinde geleceği teminatı vererek satan, birinci hafta dolunca 15 gün süresi olduğunu beyan eden, 15 gün dolunca ise biz istanbul'daki depodan sipariş ettik bugün yarın gelir diyerek oyalayan, genel merkezi aradığımda ise biz böyle durumlara bakmıyoruz mağaza ile görüşün diyen, türk parasıyla 5 kuruş etmez firma.

25'inci gün alış-verişi iptal ettim. Bir daha görüşmemek üzere elveda.