bugün

özellikler yaz aylarının vazgeçilmez diyet listelerini süsleyen protein deposu.
kesinlikle hazır yemektir, yanında ekmek bulunması yeter.
transformice sayesinde sevdiğim yiyecek.
dünya kadar çeşidiyle beni deli eden yiyecektir.
bazı şeyler var peynir deniliyor ama bin şahit ister.
yatmadan önce bir parça yenmesi halinde, ilginç, aksiyonlu, kıpır kıpır, heyecanlı rüyalar görülmesine sebep olabilecek besin, deniyor. bu akşam denenecek.
şu an dolabımda bulunan tek yiyecek. en az 3 gün idare eder hocu. *
benim için çok önemlidir hele ki tam yağlıysa.
tam yağlı olacak yeme de yanında yat.
sözlük yazarlarının en son satın aldıkları şeydir. elbette kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir.
insanların daha çok kahvaltıda yediği sarı bazen beyaz bir yiyecektir. sütten yapılır. hayvanlar aleminde de fareler tarafından sevilir.
kahvaltı masasında olmayınca kendimi kahvaltı yapmış saymadığım süt ürünüdür.
Özellikle Kahvaltıların olmazsa olmazı yiyecektir.
Tuzlusu hiç çekilmeyen yiyecek.
Kahvaltıda şart olan. Fakat halis mulis peynir olacak.
Kısa sürede bozulan sütün ömrünü uzatmaya çalışanlar tarafından keşfedilmiştir. Altın tozu serpilmiş Stilton'dan Sardinya Adası'na özgü kurtlusuna kadar pek çok türü vardır. Peynir aslında bakteri ve mantarların inşa ettiği bir mikroorganizmalar kalesidir. Aslında her şey, sütü asitik hale getirebilmek için ona laktobasil veya strepkokok katılmasıyla başlıyor. Daha sonra eklenen enzim, süt proteinlerini parçalıyor. Parçalanan proteinlerse yanına sütteki yağı da alarak topak hale geliyor. Peynir yapmak için bu topaklar toplanıyor ve süzülmesi için üzerine bir ağırlık konarak beklemeye bırakılıyor. işte bu bekleme sırasında diğer mikroplar, kendi özelliklerini peynire aşılamaya başlıyor. Örneğin ünlü Rokfor peynirine camgöbeği renkli küflü dokuları kazandıran şey, Fransa'daki mağaralarda bulunan ve Penicillium Roqueforti adı verilen bir mantar. Bu peynir, küflenmesi için mağaralarda bırakıldığı gibi, aynı mantarın sonradan eklenmesiyle de üretilebiliyor.

Tam bir küf ürünü olan tutkalımsı peynirlere verilecek en iyi örneklerden biri olan Kamembert'teyse, peynirin üst tabakasını üs edinen Penicillium Camemberti adlı mantar, ürettiği enzimlerin peynirin içine kadar gitmesini sağlıyor. Sütteki laktik asit tuzunu sindirerek peynirin dışını içinden daha asitik hale getirip kalsiyum fosfat iyonlarını yüzeye doğru çıkarıyor. Bu iyon hareketi, peynirin içini yumaşatırken dışında daha fazla protein sindirimi amonyak üretilmesine neden oluyor. Bu da camembert peynirine kendine özgü kokuyu veriyor.

Epoisses ya da Limburger gibi olgunlaşma sürecinde birçok kez tuzlu suyla yıkanan kabuklu peynirlerse, Brevibakteri linen bakterilerine ev sahipliği yapıyor. Bunların yaydığı butrik asit ve izovalerik asit gibi moleküller, peynire farklı bir koku veriyor. Bir tür kaşar peyniri olan Çedar ise bekleme sürecinin başında eklenen laktobasil bakterisiyle özgün tadını ve kokusunu kazanıyor.
Gece gündüz keyifle yediğim süt ürünü * tam bir peynir canavarıyım.. her çeşidine de bayılırım, ayıramam.. kalkıp bikaç lokma yicem şimdi *
ekmek arası domatesle güzel giden kuru yemiş.
'Kaşar' adı verilen türü de vardır.
Bu topraklarda yapılmış en lezzetlisi izmir tulumudur.

(bkz: izmir tulumu)
ya abartmıyorum adını duyunca ağzımın suları akıyo. gece gündüz önüme peynirli birşeyler koysalar yiyebilirim. zaten araştırmalara göre bağımlılık yapıyormuş benim bu manyaklığımda oradan herhal ! ama şuna bakın bi; peynirin girip güzelleştirmediği bişey varmı ya? canım benim.. ^.^
görsel
Yapımı için kullanılan maya genelde dananın 4. Midesinden alınan enzimdir.

(bkz: peynir mayası)

Enzimin alınması için hayvanın öldürülmesi (telef edilmesi) gerekir.

Günümüzde bakteriyel ve bitkisel alternatifler bulunmasına rağmen muhtemelen düşük bedelinden dolayı itinayla hayvansal olan maya kullanılıyor.

Dünyanın her yerinde de aynı.
Peynirsiz bir hayat düşünülemez.
çizgi filmlerde gördüğümüz delikli peynirlerin nedeni süt sağarken içine düşen saman tozlarıymış.

görsel

son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşması nedeniyle bu delikler azalmış.
çok bi güzel süt ürünüdür..
lakin hollandalı kardeşlerimiz işin boku çıkarmışlardır..
çeşit çeşit peynirleri vardır danyal denyoların..
ama bizim klasik peynirleri de özlüyor insan n'olursa olsun..
Kahvaltının olmazsa olmazı.

Öğrencilik zamanlarımda doyasıya yediğim ezine peynir'i tadı hala damağımda.