bugün

rusça kelime anlamı yeniden yapılandırmaktır. Gorbaçov'un sscb ekonomisini biraz serbestleştirerek devletin bütünlüğünü korumaya çalışması düşüncesinde hareket ettiği fakat devletin parçalanmasına sebep olduğu yapılandırmadır. ayrıca bu olay bazı tarihçilere göre lenin'in 1920'de ekonomiyi canlandırmak için planladığı nep politikasına benzediği de düşünülür.
rusça'da "yeniden yapılanma" anlamına gelen sözcüktür.
kominizmden kapitalizme geçelirken binilen trenin adı.
daha sonra, cok daha sonra nerden cikti bu perestroyka diye sorulunca en buyuk etkinin cengiz aytmatov ve onun gibi yazarlarin kitaplarindan etkilendigini soylemistir.
SSCB'de 1980'li yıllardan itibaren gerçekleştirilen ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma ve reform hareketleri. ilk olarak 1979'da Leonid Brejnev tarafından önerilmiş, dönemin devlet başkanı Mihail Gorbaçov tarafından desteklenmiş ve teşvik edilmiştir.
kapsadığı kararların getirdiği hürriyet bazlı eylemler sonrası; rus sovyet'i olan kimi türki cumhuriyetler, kril alfabesi yerine; latin alfabesine geçiş yapıp, benimsemişlerdir.
(bkz: mihail gorbaçov/#17551983)
glasnost ve perestroyaka ikilisi sscb'nin tarih olmasını sağlamıştır.
edit: yazım hatası.
1980’li yıllardan sosyalizmin artık işleyemez hale gelmesi üzerine ekonomiyi biraz serbestleştirerek devletin bütünlüğünü korumaya çalışan SSCB Devlet Başkanı Gorbaçov tarafından uygulanan politikadır. Genel olarak yaptığı reformlar devlet mekanizmasını hantallığından kurtarmak üzeredir. Verimsiz işleyen devlet kurumları ve işletmelerine özerklik, tek bir merkezden planlama yerine kendi üretim planlarını yapabilme, bütçe açıklarını merkezden kapatma yerine kapitalist sistemdeki gibi kar amaçlı üretime odaklanma, kaynakların silahlanma yarışı yerine ekonomik refahı arttırma üzerine kullanılması ve bu nedenle ABD ile silahsızlanma anlaşmaları yapılması perestroyka ilkesinin getirdiği başlıca gelişmelerdendir.
Kapitalist, emperyalist projedir.
Perestroyka, Mikhail Gorbaçov hükümeti tarafından 1985 yılından itibaren uygulanan ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) sona ermesine yol açan yeniden yapılanma sürecinin bilindiği isimdir.

Perestroyka kelimesi, yeniden yapılanma anlamına gelen Rusça “перестройка ” teriminin Kastilleşmesidir. Gorbaçov’un amacı, modeli sürdürmek için sosyalizmi yeniden yapılandırmak ve onu daha dinamik hale getirmekti. Yani bir pazar sosyalizmi yaratmaya çalıştı.

Reform projesi Gorbaçov’dan önce vardı ve Nisan 1985’te Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından onaylandı.

Perestroyka, bir demokratikleşme süreciyle el ele ekonomik liberalizme doğru bir açılım sağlamaya çalıştı. Başka bir deyişle, komünist hükümet politik-ekonomik merkeziyetçiliği yeni bir ademi merkeziyetçi modelle değiştirmeye çalıştı.
güncel Önemli Başlıklar