bugün

denizli iline bağlı travertenleriyle ünlü ilçe.

edit:kasabaymış.
şifalı olduğu iddaa edilen lakin bir şifasını göremediğim doğa harikası...
bir aralar host olmak için başvurduğum otobüs firması. deneme için 44 saat yolculuk yapıp toplam 2 saat ara vermem gerektiğini söyledikleri an, yarın gelirim palavrası ile ordan kaçıp bir daha 2 km kare yakınına yaklaşmadığım firma.**
pamukkale traventerleri hiyerapolis antik kentinin yanında mineralli sularıyla ünlü gidilmesi gereken yerlerden.
terminalde deliler gibi saat 6'ya bilet ararken, "hüüüüüüoooop gel abi bende yer var!" diye beni çağırıp dikkatsizliğim üzerine* bana yarım saat sonrasına bilet kaktıran firma.

(bkz: yamukkale)
denizli ilçesi. denizli'nin turist kaynaklarından biridir. travertenler dünyaca ünlüdür. ayrıca şifalı su kaynakları,havuzlar,oteller de çoktur burda. gezilip görülmesi gerekir.
denizli de bulunan dünyaca ünlü yer.
pamukkale travertenleri ziyaretçilere günün her saatinde değişen ışık efektleri ile unutulmaz güzellikte görsel lezzetler sunar. pamukkale çevresinede leodikeia, tripolis gibi antik kentler de var ama en çok ilgiye çekip ziyaretçi akınına uğrayan pamukkale'nin içinde yeraldığı hierapolis antik kenti oluyor. sularının dinlenme ve şifa amacı taşıması nedeniyle kurulan hierapolis, nüfusu 40 bini aşınca ünü leodikeia'yı geçmiş. ne varki geçirdiği bir deprem sonucu harabolan kent terkedilmiş, sular kontrolden çıkmış ve bugün hayranlıkla izledğimiz travertenleri oluşturmuş. tarihte kralların yöre güzelliğinden dolayı ömürlerinin son yıllarını geçirmek istedikleri yer olan hierapolis'te sütunlu saray yolu hamam (bugünkü müze) şifa merkezi rolü üstlenmiş.

http://www.flickr.com/photos/zelyot/112397162/
http://www.flickr.com/photos/zelyot/112396131/
denizli'ye 22 km. Uzakliktaki, yeraltindan fiskiran kalsiyum oksitli sularin binlerce yilda sekillendirdigi doga harikasi mekandir.
denizlinin tanınmasında büyük pay sahibi olan yer. Son yillarda beyazlatma calismalari devam etmektedir.
suyu büyük ölçüde azalan, şu sıralar özellikle japonlar tarafından "aki aki uji sun mao" * gibi hayret dolu tepkilerle ziyeret edilen yer.

etrafındaki otellerin hepsi söz birliği yapmışcasına gecelik ücretleri 35 ytl. ile sabitlemişler. yüksek ihtimalle bu otellerin çektiği su yüzünden kaledeki su miktarı azalmış.
kalsiyum karbonatın birikmesiyle oluşmuş doğa harikası yapı. Suyu çok kireçlidir. Havuzlarında yüzerseniz jöle kullanmanıza gerek yoktur. *
suları civardaki otellere aktarıldığı için büyük ölçüde kuruyan, yakında da kararması muhtemel olan doğa harikası.

güneş görgüsüzü turistlerın her buldukları yerde güneslenmeleri de ayrı bir gözlemimdir.

suya girmek istiyorsanız civardaki otellerın havuzlarını deneyebılırsınız, hos olabılıyor. yalnız çok fazla şey beklememel lazım.
birkaç yıl önce gittiğimde epeyce bir karaltı vardı. kardeşimden aldığım bilgiye göre beyazlatma çalışmaları işe yaramış. ayrıca öyle artık kafanıza göre kaplıca tadında her tarafına giremiyormuşsunuz. büyük gelişme. sevindim.
Bölgede yeraltından çıkan sıcak su kaynaklarının oluşturduğu travertenler ve şelaleler bulunur.Çökelez Dağı'nın eteğinde,kalsiyum oksitli kaynak sularının birikimiyle oluşan beyaz plato,etkileyici bir görünümdedir.Bu sıcak su kaynaklarının varlığı nedeni ile eski dönemlerde burada Hierapolis adıyla bir yerleşim yeri kurulmuş.Doğal ve kültürel özellikleri nedeni ile 1988 yılında dünya mirası olarak kabul edildi.
Travertenleri eskisi kadar beyaz olmayan turistik yer.
izmirli otobüs firması son yıllarda atağa kalkmıştır. (bkz: pamukkale turizm)
Pamukkale, kaynak sularının kirecinden oluşmuş bir tepe. Türkiye'nin en tanınmış doğa harikasıdır; ve Denizli'dedir. Pamukkale 2700 metre uzunluğunda ve yüksekliği 160 metredir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür.Ayrıca Pamukkalede Antik Havuz, Antik Tiyatro, Arkeoloji Müzesi gezilmesi gereken yerlerdendir. Tepesinde antik Roma'dan kalma Hierapolis adlı kutsal antik şehir bulunur. 5-10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir thermal merkez olan Karahayıt vardır. Burada da beş ve dört yıldızlı oteller thermal turizm ve kaplıca hizmeti vermektedir.
Aslen Denizli yakinlarindaki travertenlerin oldugu bölge ama benim aklima her nedense otobüs sirketi geliyor.
travertenleri için gidip 21 yıl boyunca haberim olmadan yaşadığım hierapolis antik kentini gördükten sonra* 4 saatlik gezini 3 saat 45 dakikasını antik kente ayırdığım denizli ili sınırlarındaki tarih ve doğa cenneti.
denizli' ye yaklaşık yirmi dakikalık mesafede yer almaktadır.
garajdan karahayıt dolmuşları yarım saatte bir pamukkale ye götürmektedir.( 2 ytl idi)
pamukkale de gezi yapacaksanız erken saatlerde başlayan bir program yapmanız iyi olur.

travertenlerde güle oynaya çıktıktan sonra, yukarıda müzeyi gezebilir, oradan antik havuzda sıcak suda gevşeyip, hierapolis i keşfedebilirsiniz.

travertenler gerçekten bir doğa harikası. yalınayak gezmekten akşam ayagınızın yumuşacık bir hale geldigini göreceksiniz, ve beyaz yüzeyden yüzünüzde bronzlaşma da oluşabilir.

termal havuza gelince 23 ytl karşılıgında giriyorsunuz. bu deneyimi yaşamanızda fayda var, çünkü çok güzel fotograflar çekilmeniz mümkün.
orada ki restoranda hayatınızdaki en güzel ekler pastayı yiyebilirsiniz. malum çok yürüyeceksiniz enerji ihtiyacını gidermek lazım.

gelelim antik kent e.
tiyatrosu fevkalade bir yapı. zaten en sağlam kalan yeri de o.
diğer yapıları ziyaret ettikçe, şehir ne kadar büyükmüş aslında diyorsunuz.

geziye dair ufak notlar ise;
konaklayacak öğrencilere otel uyum da kalmaları,
pamukkale beldesinde gezilecek birşeyin olmadığı,
ve gezi esnasında su görmekten, susayacaklarını hatırlatır, yanlarına su almalarını öneririm.

En önemlisi de ayaklarınızı kurulamak için minik de olsa bir havlu bulundurun mutlakaa!
ayakkabılarını çıkartmadan üzerinde yürümeye izin verilmeyen ancak ayakkabısız yürüdüğünde de 12. yüzyıl avrupasının köhne sokaklarında yalınayak yürümüş gibi ayaklarını tinerle yıkayarak dezenfekte edebildiğin beyazımsı doğa harikası...
Bursa da ki yerel yöneticilerinin tam anlamıyla o.ç olduğu otobüs işletmeciliği yapan firmadır.
türk olduğum için söylemiyorum , türklerin eli değdiği için herşeyde olduğu gibi buda değerini yitirmekte. neyseki şu sıralar iki tane güvenlik görevlisi varda sulara terlikle, ayakkabıyla vs. girilmiyor. zaten suda bitmiş, heryere verilmiyor.
öncelikle pamukkale bir kasabadır, ilçe değil.
mutlaka görülmesi gereken bir yerdir(denizliliyim). Ancak yanınızda yiyeceklerinizi getirin arkadaş demedi demeyin sonra! Beş parasız yada açlıktan ağız kokunuzla dolu bir otobüste yolculuk yaparsınız.otel fiyatlar cüzi,yiyecekten ucuz.
görsel olarak göz,gönül ferahlığı sağlar ( yabancı insanlar ve onlara ait sütun,kolon vs.)

bir de pamukkale üniversitesi vardır ki, hocalar dersten geçirmez,öğrenciye geçirir.

son olarak pamukkale seyahat vardır. gayet iyidir (bence anadoludan sonra en iyisi)bakmayın arkadaşların, hostları kaba dediğine. Lakin çığrından çıkmak için sebepleri oluşmuştur.
genelde çin ve japon turistlerin ilgi odağı olduğu turistik mekan. bazıları dünyanın 7. harikası derler ama o yalan.
yerlileri pek gitmez, giriş ücreti kol gibidir. müze kartınız varsa ucuza kapatırsınız.
evlerin balkonundan o güzel manzarasına tanık olabilirsiniz.*