bugün

Türkiyede herkesin beğenisine hitap eden parti var aslında ama türkiye halkı bir şeye körü körüne bağlandığı, "dededen chpliyiz" namıyla halihazırda atatürkün partisi olmakla bir ilgisi kalmamış chp ve çoğunluğu da ideoloji değil kişi/lider tandanslı dinci ve yiyici partilere her seçimde oy vermekten kendini alamadığı için ülke olarak başımız dertten kurtulmuyor.
Baraj var bi de...almanlar da soruyo bana onu. Siz demokrasiyi götünden anlamışınız, bi zikim olmaz sizden diyolar...

Hele bi emekli savcı var alman, ya ben bunu bi anlıyiim, otur bakiim şuraya dedi, sordu, o zaman 34 mü 35 mi parti vardı, sizde baraj kaç, dedi, %10'du şimdi %7 ye indirdiler galiba, dedim...yani %7 baraj var ama 35 tane de parti var, doğru mu anladım, dedi, doğru anladın, dedim...yani 30 parti %3 oy alsa oyların %90'ı çöpe gidiyo,ve orda bi parti %8 oy alsa meclis'in % 100 üne yakınını işgal ediyo, dogru mu, dedi, doğru, dedim...

E kardeşim öyle ülke iflah olur mu, dedi, orda yorumu size bırakıyorum.

Madem o kadar çok parti var, o zaman baraj olmıycak!! Baraj 3 4 partili demokrasilere göre düşünülmüş bişey...
tamamen duygusal.

partiler belli kosullari sagladiklarinda hazineden(yani senin benim cebimden) para aliyorlar. ondan oturu.
bende parti olmak istiyorum tek başıma.
çünkü türkiye üniter bir devlettir. federe yapılardaki ülkelerin siyasi parti sayısı azdır çünkü orda sadece başkanlık seçiminde oy verirler ama geri kalan seçimlerde kendi eyaletleri ile meşgul olurlar. hatta ve hatta bir çok federe devletin kendi belediye seçimleri bile çok renkli olur.

aslında amerika'daki seçimlerde izlediğimiz elene elene gelen 2 gurubun seçimidir. son seçimlerde türkiye'de farklı olmadı. o taraf birleşti. bu taraf birleşti. sonuçta seçimlerde cumhur ve millet ittifakı olarak gidildi.

he bu ittifak oluşumları içlerinden birbirlerini yiyor mu evet sonuna kadar. amerika da da farklı değil. yoksa sadece 2 partiyle olmaz bu işler.
1 tane partiyi iktidarda tutabilmek için 49 parti daha gerekiyor malesef.
--spoiler--
çünkü türkiye üniter bir devlettir. federe yapılardaki ülkelerin siyasi parti sayısı azdır çünkü orda sadece başkanlık seçiminde oy verirler ama geri kalan seçimlerde kendi eyaletleri ile meşgul olurlar. hatta ve hatta bir çok federe devletin kendi belediye seçimleri bile çok renkli olur
--spoiler--

Fransa da üniter devlet, italya da üniter devlet, ama genel partiler 3 er tane heriflerde. Almanya da seçime giren 4 parti var, almanlar çok diyolar 4 parti, 2 olması lazım.

Türkiye de hemen hemen aynı şeyi söyleyen 7 8 parti var. Baraj da var...bi de sözümona "temsili demokrasi" var, çok parti olduğu ve oylar bölündüğü için aslında %15 oy alan parti %40 45 mecliste at koşturuyo, %15 %45 le yemsil ediliyo, hani nerde temsili demokrasi? Katakulli demokrasisi o.

Diktatör üreten demokrasi. Üretti de zaten. Barajı kaldır, toplumdaki kaosu meclise yansıt...başka ülkeler öyle yapıyo, mecliste kan gövdeyi götürüyo ama toplumun "kesiminin""temsilcisi" orda oturuyo toplumda barış hakim oluyo...türkiye 'de meclis süt liman, barış kardeşlik, toplumda kan gövdeyi götürüyo...öyle olur zaten, sistem sakat çünkü.
Rant çok. Mama çok. Siyasete girip te zenginleşmeyen tip yok.
50den çoktur bence, bu işlerde avanta, rüşvet, yolsuzluk, haksızlık, kolay para, zengin olma işleri çoktur. Bak 2 ay 3 ay seçimler konuşulacak tvlerde, bize ne kim aday olmuş, kim kime nedenmiş, neyi ima etmiş gibi vatandaşı ilgilendirmeyen boş boş işler.
Fikir babaları veyahut öncülerinden dolayı olma ihtimali olan ve genel olarak bu fazlalığı muhalefet partilerinde görebildiğimizden ötürü sorduğumuz bir soru.

Bir açık oturumla aslında birden fazla partinin aynı yere geldiğini, aynı amaca hizmet ettiğini doksanlarda görebiliriz.
iktidar partisine abartılı görünüp rant elde etmek için kurulmuş "çer-çöp" partiler? osmanlının "ihanet kültürü" -bilhassa- son 22. senede -geniş- neşvü neva buldu?
-istisnasız- bütün yöneticileri "vatana ihanetten" yargılanmalıdır?