bugün

/141
sonu belli olan bu dizinin, her hafta -garibim- türk toplumu tarafından heyecanla izlenmesi de ayrı bi ironi.
ayaz paşa da tıpkı rahmetli behram paşa gibi gizli servislere çalışan biri çıkmıştır. o yüzüklü dayı kim ya? illimunati ergenokon?, mason?
yüzüklü dayının arda nın babası olması ihtimalinin de yabana atılmaması gerekir. keza konuşmalar, tonlamalar ve gizem birebir örtüşüyor.
o değilde, pargalıyı almaya gelen infaz cellat ekibinin süper karizması vardı.
fakirlikten hayllerimizin ne kadar da '' küçük çaplı '' olduğunu tüm çıplaklığı ile bize gösteren dizi.

şehzade mustafa ile aybike hatun nişan yaptı malum dünkü bölümde.

kanuni takı için şehzadeyi yanına çağırdığında alyans yüzük takacak sandım.

bildiğimiz şu parmağımıza takılan yüzük lan.

ama işlemeli alengirli bilmem neli kemeri şehzadenin beline dolayınca bir an dondum.

lan at kafası koskoca tahtın varisi bi alyans yüzük ile mi geçiştirilecekti dedğinizi duyar gibi oluyorum.

1. satırı okuyun lütfen ..

haaa sehzadenin nişanlısının başına takılan işlemli desenli taçtan hiç bahsetmeyeceğim.

durun çayımdan iki yudum alayım. hazır.
rüyalar, hayaller, geleceğe yönelik imalarla geçen bir dizi. koca sezon şu ana kadar bir ikinci bölümünde ciddiye alınacak bir şeyler anlatıldı. o günden bugüne olan zırvalık.
elalem kekeme kralını ( (bkz: altıncı george)) kahraman yapar ( (bkz: the king s speech)). biz koca cihan padişahını kerhaneci yaptık.
bu kadar konu çeşitliliği ve izlenmesi keyifli olacak osmanlı devleti nin en ilginç dönemlerinden biri en rezil nasıl bir şekilde televizyondan aktarılır? senaristler resmen ders niteliğinde bunu yapmaktadır.
tek kelimeyle yazıklar olsun.
minyatür ustası aynı zamanda bilim adamı kimliği olan nasuh efendi nin; adi bir pezevenk olarak gösterilmesi, büyük bir omurgasızlıktır.
dönemin en büyük tersanesini göstermezler, barbaros arada telgraf atar. süleyman dayısına elini öptürür. valide sultan ın memeleri fora, herkes gördüğünü sikme derdinde, pargalı nın siyasi dehası yerine uçkurunu göstermeleri vs. vs. vs..
bu kadar da kurgu olmaz amk.
merak ediyorum, koca sinan ı acaba hangi meyhanenin gediklisi olarak karşımıza çıkaracaklar. haya yahu.
böyle çekileceğine hiç çekilmesiydi keşke.
bakınız 1453 çekildi ve adam gibi, tarihe sadık kalınarak çekildi, muhteşem yüzyıl gibi amcığa sadık kalınarak değil, büyük bir emek ve ciddiyetle, tarih bilinciyle çekildi.
sultan süleyman'ın ağır göz kapakları sponsorluğunda çekilen 'muhteşem halvet' dizisinde bu hafta,

+ hatice sultan'ın favori rüyalarını kocasının katledildiği rüyalar oluşturuyor sanırım. iyiden iyiye ibrahim paşa'nın 7 canlı olduğunu düşünmeye başladım bu yüzden sözlük. şu ana kadar kabus sahnelerinde falan yalandan 3 kere öldü. inanıyorum ki, gerçekten ölene kadar bir 3-4 defa daha yalandan öldüğü sahneler olacak. o yüzden hazırlıklı olmalıyız.

+ rutin ölmeli- öldürmeli rüyasından uyanan manyak hatice sultan, kocasının heykelinin kesik başını görür görmez soluğu sarayda alır ve koskoca cihan padişahına 'inanamıyorum. nedir bu? ' diye çemkirir. evet, böyle bildiğin huzur-u şahane'de kadın bas bas bağırdı sözlük. 'tez kellesi vurula! ' olmalıydı aslında ama bizim hard-core sülü kıyamaz ki.

+ hard-core sülüman'dan ayarı yiyen sadrazam pargalı ibrahim paşa, soluğu kardeşinin yanında alır. bu sırada saray ahalisi ibrahim'in idam ettirildiğini sanır. hürrem lokma döktürür, hatice intihar eder ve nigar kendini nasıl tekrar bafileteceğinin derdine düşer. lan?!

+ ibrahim paşa ve ikizinin olduğu sahneler her zaman ki gibi baştan savmaydı. bir ara ben bile 'kendisiyle konuşuyor zaar' diyecek oldum.

+ ibrahim paşa hatice'nin kendisini bir köle gibi sevdiğini söyledi kardeşine. ayrıca nigar kalfaya olan aşkını da itiraf etti. burada anlamadığım nokta şu, acaba ibrahim nigarı nasıl seviyor? ibrahim'de nigarı bir efendinin kölesini sevmesi gibi sevmiyor mu sözlük? nigarın ona olan teslimiyeti bunun ispatı değil mi?

+ annesinin mücevherli tacını kıran mihrimah sultan, anasının kızı olduğunu kanıtlayarak olayı zavallı bir cariyenin üstüne yıktı. vay aşüfte vaaay. bu arada tacın kırıldığı sahnede şehzade mehmet ' al kırdın, kırdın' diyecek sandım. sadece o cümle eksikti o ifade de çünkü.

+ 'pargalı eğer nişana gelmezse akıbeti o vakit belli olur. '
yahu sülü nedir bu halin? tıpkı annanemin 'o bizim düğüne gelmedi, ben de onunkine gitmem.' tribine benzedin gitti. hayır yani bir çeyrek altın için bu kadar trip yapılır mı? neyse...

+ sadrazam pargalı ibrahim paşa'nın nişana gelmezse öldürüleceğini düşünen hatice sultan, şehzade mustafayı ikna etmesi için yalvar yakar ibrahim'in yanına gönderir.

+ behram paşa öldüğünden beri görünmeyen derin devletçi amca bu bölümde yeniden hortladı. onunla birlikte ayaz paşa'nın da bu işte onlarla birlikte olduğu hatırlatıldı. zira behram paşa öldükten sonra ayaz paşa'nın da bu ikisiyle işler karıştırdığı unutturulmuştu. ama ben yemem sözlük! ben yemem!

+ pargalı- nigar yasak aşkını öğrenen daye hatun, nigar'ı göz hapsinde tutarak olayları kontrol altına alabileceğini sanıyor, ama feci yanılıyor be sözlük.

+ nişana yetişen ibrahim paşa, hatice sultan'ı ne akdar da gönülsüzce öptü değil mi sözlük? içimde ki elf diyor ki, 'o ibrahim paşa değil, onun kardeşiydi. ayık ol! ' evet aynen böyle diyor iç sesim sözlük. hadi hayırlısı.

+ dizinin yeni fragmanı.
http://www.startv.com.tr/...esem-yuzyil-136/2313.html

+ (daha ne yazacağıdım ki? )
Sultan Süleymanın Hürreme ağırdan ağırdan ayarlar verdiği dizidir. Ama kadın yine bildiğini okuyor.

Süleyman: "Her kim evladımın aklını çelmeye çalışır onu bana karşı isyana sürükler ya da aramızı bozmaya kalkarsa bedelini canıyla öder, analadın mı?

Hürrem:"anladım"
Süleyman: "iyi çekilebilirsin"
Hürrem: altına sıçıyor ve anında kayboluyor.
Bir zamanlar assasins creed gibi dolaşan histerik haticenin şimdide zombi gibi gezdiği dizidir! Bu ara lord of the meme hürrem yine kilo almış, gerdanlıklar bile sığmıyor kadına! Sen nasıl benim taacıma dokunursun!
çok yararlı bir dizi! zira tarihsel gerçekleri öğrenmemizi sağlıyor. mesela ben osmanlı'nın kanuni sultan süleyman devrinde bluejean kullanıldığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum.

görsel
kanuni sultan süleyman devrini anlatan yerli yapım.

ayrıca tarih'in de a.q. dizidir.
şu mahi devrana da yazık yahu. süleymanın kapısında kal, kendi doğurduğunun kapısında kal ha bire kocanın oğlunun halvetine şahit ol. zor bir durum zor.
mahi devran sultanın has oda kapılarında kalakaldığı dizi.
An itibariyle kehanette bulunuyorum efendim.
daha önce yazıldı mı bilemiyorum lâkin bu nigar ibodan hamile kalır diye düşünüyorum.
Sürekli nasuh efendiye bir çocuk veremediğinin muhabbeti dönüyor.
Bence hamile kalır hatta daha sonra intihar bile edebilir.
hürrem'in mustafa'ya son bakışının anlamı:

"şimdi s..ktim belanı"
yeni bölümlerinde pargalı ibrahim'in ölümüne ilişkin yeni kabuslar izlemek istediğimiz dizidir. ne bileyim surlardan atlayabilir... hatice yanlışlıkla gazı açık bırakmış olabilir... olabilir yani
küçük mihrimah sultan'ın fena halde arızaya bağlamaya başladığı dizi.
diziyi pek izlemesem de, arada gözüme takılanlardan dolayı Sülümanın baya baya kılıbık olduğunu düşünüyordum. ilk kez dün, hürreme mustafadan özür dilemesini, mustafanın kendisinden üstte olduğunu söylediğinde, içimin yağı eridi, ama gelecek hafta yine kılıbık davranabilir. hevesim kursağımda kalabilir yani...
keşke mustafayı mehmet günsur canlandırmasaydı, şimdiden matemini tutuyorum. hem akıllı, hem kişilikli hem de böyle yakışıklı ama biraz saf olasın... offf offf...nur içinde yatasın.
son bölüme değin hürrem şehzade mustafa yı anasından ayrı tutuyordu ancak şu saatten sonra düşman olacaktır ona.
malumat kelimesinin de bokunu çıkaran dizi.

- ibrahim paşa malumat ver.
- ibrahim paşa marul ver.
- ibrahim paşa mamül ver.
- ibrahim paşa mabude ver.
- ibrahim paşa macun ver.
- ibrahim paşa maçuna ver.
- ibrahim paşa matara ver.
- ibrahim paşa madeni para ver.
- ibrahim paşa ver artık amk diyecek noktaya geldi.

ha bide sen kimsin muhabbeti var.

- sen kimsin be adam?
- sen kimsin be kadın?
- sen kimsiniz kuzum yahu?
- sen kim olduğunu düşünüyorsun?
- senin kim olduğun hakkında bi fikrin var mı?
- senin ağzından çıkanla kulağının duyduğunun bir olmadığının farkına ne zaman varacan?

yuh amk. insan bazen eleştirince çok yaratıcı olabiliyor. bi an kendimle gurur duymadım değil ha.
içerdiği "isim, içerik ve asıl" 3 lüsü ile kurulabilecek en güçlü paradoksun kurulması mümkün olan dizidir.
saçmalamışlardır. bir ton tarihçi karşı çıkmış, bir çok senaryo destekleyicisi prof. da diziyi terketmiştir. kodumun dizisi denilesi.
hürremin aynı kendi gibi yetiştirdiği mihrimah sultan bu hafta damga vurmuştur. Bu nasıl haset çocuk geliyorrr junior hürrem geliyor.
mihrimah gibi evladın olsa, ben de çıkartırım katli vaciptir diye bi ferman. o nasıl bi çocuk lan.
Halit Ergenç'in olağanüstü bir oyunculuk sergilediği dizidir. Kanuni, "ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol" diyerek mevlana'ya selam çakmış, pargalıya hem son bir şans hem de muhteşem bir ayar vermiştir.
© copyright 2005 - 2026