bugün

ing. mogol. ayni zamanda zekalarinda problem olan insanlar icin de kullanilabilir, günlük hayatta küfür olarak yerini almistir.
(bkz: mongolia)
bir gömlek kumaşıdır.
kazakistan yapımı film. filmde japonlar, çinliler ve kazaklar oynamıştır.

(bkz: dört gözle bekliyoruz)
yaşlarını hiç göstermezler.
çok iyi eğitim aldıkları zaman birçok şeyi kendi başlarına yapabilirler. kaliteli bir eğitimle her şey mümkündür. yeter ki onlara karşı sevginiz ve sabrınız sonsuz olsun.
Kazakistan yapımı sinema filmi.

Kazakistan sinemasının yapımcılığını yaptığı en görkemli filmlerden "Mongol"da Cengiz Han'ı Japon oyuncu Tadanobu Asano, Cengiz Han'ın karısı Börte'yi Khulan Chuluun ve Tarkutay'ı Amadu Mamadakov canlandırıyor. Filmin senaryo yazarı Arif Aliyev ve yönetmeni ise Sergeiv Bodrov.

Bu yönetmen, daha önce en iyi yabancı film dalında daha önce de oscar almıştı. Geçenlerde bir röportajında "dünya artık göçebeyi öğrenecek; kızılderili, samuray ve kovboy dönemi bitti. bir göçebe; kızılderili kadar iyi ata biner, kovboy kadar iyi silah kullanır ve samuray kadar erdemlidir. bir göçebede bu özelliklerin hepsi vardır" mealinde şeyler söylemişti. yine yamulmuyorsam nomad filminin de yönetmeni bu sevgili amcaydı.

ölmeden mümkün olduğu kadar film yapsın inşallah.
koskoca cengiz han ın hayatını bi dvd ye sığdırmaya çalışan film. eğer film öncesi cengiz han ın * hayatı hakkında hiç bir bilginiz yok ise olaylar arasında bağlantı kurulamayabilir. hayır yani merkitleri yendin tamamda o kabileni nasıl kurdun? kadınlar kızlar nereden geldi de başına geçtin? sorusunu sordurabilir.
ünlü mongol lideri cengiz han'ın hayat öyküsünü konu alan bir filmdir. film fena değidir, fakat sıkıcı ve uzun sahneleri vardir. kanımca en güzel sahneleri savaş sahneleridir. savaşın şiddeti hiç holiwood filmlerini aratmayacak kadar güzeldir. yönetmeni gerçekten kutlamak gerekir, çünkü mongol kültürünü tam anlamıyla yansıtmıştır.

yönetmenin kendisi rus sergey bodrov'dur. yıllar önce oyuncu oğlu sergey bodrov'u* bir iş kazasında kaybetmiştir. oğlu yönetmenliğe adanmıştı ve bir fırtına sonucu kafkasya dağlarında oyuncu kadrosuyla birlikte kaybolmuş, bulunamamıştır.
vizyondaki cengiz han filmidir.
timuçinin nasıl cengiz han olduğunu anlatan film. tarihi gerçekelerden sapmalar olsada izlerken insana vay anasını ne hikayeymiş dedirten film. filmi yapanlar aslında kimse tarafından sevilmeyen cengiz hanı iyi göstermek için ellerinden geleni yapmışlar. galiba başarılı da olmuşlar.* en unutulmaz sahneyse bence; cengiz hanın düşmanı olan targutai kağanlarını öldüren iki askeri öldürtmesiydi. eğer hala izlemediysen tavsiyem kesinlikle izlemelisiniz.

ha birde filmdeki doğa şartları gören bünyeleri lan buralar bu kadar güzelmiş madem ne demeye gelmişiz buraya dedirtiyor.
büyük ünlü uyumuna uyan bir kelimedir.

Halk arasında çok oturan ya da iri yarı insanlarada söylenir.
kromozonların ayılmamasına bağlı ortaya çıkan bir hastalık. öğrenme zorluğu çekerler.
tarihi sevenler için kaçırılmayacak bir başyapıttır.
mongol herşeyden evvel eli yüzü düzgün bir film.
salt savaş filmi değil bir kez önce bunu anlamak lazım. moğolların yaşayışlarını, gelenek ve göreneklerini başarı ile yansıtılmış. savaş sahnelerindeki gerçekçilik tavan yapmış.
buraya kadar herşey güzel eyvallah. fakat cengiz han karakteri ve bazı yaşanan olaylar inanılmaz çarptırılmış. bir yere kadar insan hoşgörebiliyor bu durumu. cengiz han ın çocukluk dönemi anlatıldığı için dayak yemesi ve köle olması doğru anlatılmıştır. fakat dünyanın yarısını fethetmiş bir adam; iyi bir aile babası, sadık bir eş, merhametli bir lider, dünya iyisi bir insan olarak yansıtılmış. işte çarpıtma burada başlıyor. karısının önüne gelen ile yatmasıyla değil.

* evvela cengiz han sadık bir eş değil. fethettiği yerlerde hükümdar kızları ile birlikte olup onları hamile bırakırdı. bu da aslında bir nevi mogol usülüydü.
* dünyanın yarısını fethetmiş bir lider merhametli olamaz. çocukluğunda beri çektiği sıkıntılar onu zalimliğe itmiştir. buna kabul. fakat camoka yı büyük savaş sonucu yendikten sonra ona hiçbirşey yapmadan serbest bırakmamıştır. filmdeki gibi camoka öyle elini kolunu sallaya sallaya ''eheheheh düşmanını bırakıyorsun lan salak'' tarzında geyikler yapamamış, sakat bırakılıp öyle salıverilmiştir. öldürsen daha iyi yani...

bu tarihi gerçeklerden uzaklaşırsak filme 10 üzerinden 7 veriyorum. aman sakın gitmeyin demem. diyeni de kınarım sevmem. gidin izleyin kararınızı verin.
(bkz: embesil)
emule'den indirdiğim her versiyonu başka bir dilde dublajlı çıkan, "aman ne de mongol bir filmmiş" dedirterek hayatımın en kötü şakasına sebeb olan film... bence gitmeyin.
afişi kesinlikle prince of persia oyunundan araklanmış bir film...
günümüzde küfür niyetine, tükürük saça saça söylenen kelimedir.
devamı çekilecek olan serinin 1.ci filmi. çatışma sahnelerindeki kan fışkırıkları dışında göze batan sahneler yok. bozkır yaşantısının yansıtıldığı sahnelerde içtikleri kımız, at üstündeki başarılı okçulukları ve savaş alanında uyguladıkları turan taktiğinin helikopter görüntüleri ile kesinlikle izlemeye değer bir film.
tarihsel gercekliklerden biraz uzak kalmis film. ayrica izledikten sonra hafiften sovup saydigim filmdi, ta ki devaminin cekilecegini, uclemenin tamamlanacagini ogrenene kadar. sergei bodrov'dan biraz daha savas sahnesi gormeden bu dunyadan gitmek istemiyorum.
Farklı olduğu ortada olan bir film. Amerikan tarzından oldukça uzak. Filmde bazı eksiklikler var tabii ki ama farklı olmasından kaynaklanan bir başarısı da mevcut. Örneğin filmde hemen hemen hiç kimse için iyi adam veya kötü adam demek mümkün değil. Bu şahsen benim filmde hoşuma giden konulardan bir tanesiydi. Hiç bir rolü olumlu ya da olumsuz göstermek için kasılmamış.

Diğer yandan özümüzü oluşturan kültür hakkında daha fazla fikir sahibi olabildim ki bu da ilgimi çeken bir diğer konu. Ne aşmış atalarımız varmış. Kadın ve erkek kendi eşine daha küçük yaşta bizat kendisi karar veriyor. Kadın da en az erkek kadar söz sahibi. Bu konularda atalarımızın geldiği noktayı yakalayabilirsek Avrupa Birliği bile bizi kıskanır.
biraz mantık hataları barındırsa da izlenesi bir film.
öncelikle bozkırda tek başına bir çocuğun yıllarca tek başına yaşaması nasıl mümkün olabilir. çocukluktan 20li yaşlara gelene kadar nerelerde kaldığına dair filmde hiç bir bilgi verilmemiş.
halkının başına geçene kadar yalnız veya tutsak olan bir adamın çok iyi kılıç kullanması da biraz saçma olmuş.
savaş sahneleri çok etkileyici olmasa da kalabalık bir orduya karşı savaşan cengiz han'ın yorgunluğunun tasviri başarılı olmuş. bu da sanırım görüntü yönetmeninin marifeti.

işte asyayı kana bulayan adam *
http://media.outnow.ch/mo...07/Mongol/movie.fs/11.jpg
tarihteki gerçek olayları doğru yansıtamamış film.
(bkz: mogol)
baya boşlukları olan film lakin bu boşlukların olmasını mazur görmek lazım çünkü Temuçin'in o boşluklarını doldurmaya kalksak kendi başına 100 bölümlük sinema dizisi olur.

Tarihi hatalar var deniliyor. Elbette tarihi hatalar olacak Lakin şu da bilinmelidir ki 10 farklı kaynakta 10 farklı Çengiz Kağan'ın tarihi anlatılır.

Lakin filmdeki tarihi hataları "Çengiz Kağan dünyayı hamile bıraktı nasıl börte'ye Sadıkmış yav"a indirgemek akıl yoksunluğudur. Kaldı ki Çengiz Kağan'ın yüzlerce, onlarca çocuğu olduğu tezleri de Batılılar tarafından bile "çok sallamış zamanında meslektaşlarımız, propaganda uğruna ne palavralar atmışl" diye çürütülmüştür, Ha tabi içimizdeki Aşağılık kompleksine sahip cahiller bu çürütülmüş tez bile olmayan magazinel bakışa devam etmektedirler o başka mesele.

Ha bir de "ÇEngiz Kağan insan mı? hayvan o hayvan" denmesi yok mu hiçbir şey demiyorum. Oysa feth ettiği Kuzey çin imparatorluğunda hayat güllük gülistanlıktı insan hakları konusunda tavan yapmışlardı değil mi?

Çin tarihini merak eden varsa Yuanlar zamanıyla diğer çin hanedanları arasındaki farkı incelesinler kimin geleneği daha insancıl diye.