bugün

hiçbir zaman bir önceki ile aynı olmayan maaştır. Gelir vergisi ve ek kesintiler sürekli değiştiği için bu maaş bir artıp bir azalır. Sene başında fazla olan maaş sene sonuna doğru iyice düşer. Ortalaması alındığında çok az artmış gibi gözükür. Hesaplaması mümkün değildir.
1 BÖLÜ 4 ÜNE HACiZ GETiRiLEBiLECEK OLAN MAAŞTIR.
karın doyurmayan maaştır bu.
maaş olmayan maaş.
Memurların hayatının "survivor" formatlı bir mücadeleye dönüşmesini sağlayan küçücük fıçıcık
devlet için devlete çalışan vatandaşın önüne atılan sus payıdır. yani maaş adı altında verilen, milletvekili maaşının onda birine tekabul eder ki bu iyimser bir söylemdir. daha az maaş alan memurlarda azımsanmayacak çoğunlukdadır. *
asgari ücretten nispeten daha tatminkar ama fakirlik düzeyindeki maaşın özel adı... gerçi memurların büyük kısmı bu maaşı da hak etmiyor ya orası ayrı... hiçbir şey yapmadan yatıp maaş alanlar da var... ayrıca döner sermaye * gibi yan gelirlerle gayet tatminkar olduğunu -en azından asgari ücrete göre- düşündüğüm paracıklar...
(bkz: memur naaşı)*
ay başına kadar kılı kılına yetebilen maaştır.buna da şükür demekten başka çare yoktur.
devlet babanın cocuklarına verdigi harclık.
hükümetin artırdığı ama son gelen elektrik, doğalgaz ve diğer zamlardan sonra verdiği zammı geri almasıyla miktarı değişmeyen maaş.
son alınan kararla hedeflenen enflasyona göre artacak olan maaştır.

türkiye cumhuriyeti hiçbir döneminde bu kadar çakallığı aynı anda görmemişti.

mesela hükümet diyecek ki, "2010 için %4 enflasyon hedefliyoruz" yani memur maaşlarındaki artış %4 olacak, ha hedef şaşıp enflasyon %15 çıkarsa yandı gülüm keten helva.

hedef şaşırma konusunda hükümetimiz çok tecrübelidir. mesela 2009 bütçe görüşmelerinde 15 milyar liralık bütçe açığı hedefliyorlar, chp "bu bütçe açığı sizin söylemlerinizle gerçeği yansıtmıyor" derken akp'nin muhteşem ekonomik kurmayları "siz ne anlarsınız ekonomiden, biz iktidarız" diye küçümseme cakaları satıyorlardı sonuç mu? ilk 2 ayda 10,5 milyarlık verilen açık ve 3-5 gün önce de revize edilip 3 katından fazla bir meblağ ile 48 milyar liralık bir bütçe açığı öngörülmeye başlanması. tabi bir de seçime kadar "ne küçülmesi yahu, 2009'da %4 büyüyeceğiz" deyip duran bir iktidar var, tabi bu bütçe açığı revize edilirken büyüme de revize edildi büyümeyi bıraktık, nötr yani sabit bile kalamadık yerimizde öngörü %3,6 küçülmeye dönüştürüldü.

hedefler müthiş gerçekten, tam isabet(!) gördüğünüz üzere.

neyse ben şahsen artık enflasyon hedeflerini %1 falan bekliyorum, tüik de ona uygun gerçeği yansıtmayan oranlar yayınlar hazır %86'mız da mutluyken bu oran 2010'da %95'e çıkar.

koçlarım benim.

ulan bak kaç karakterli yazı yazdım hala ağzım açık, kapatamadım bir türlü. ne demek yahu memur maaşına "hedeflenen enflasyon" bakın "olan enflasyon" yani reel, gerçek enflasyon değil, hedeflenen enflasyon oranına göre zam yapılması?

devleti, devlet gibi değil, babalarının çiftliği gibi yönetenler olunca başta sonuç kaçınılmaz haliyle.
3 yıldır hedeflenen enflasyona göre artan maaştır.
hızını alamamış edit: ayrıca. hazırlık okumuş, üniversite mezunu göreve yeni başlamış memurunki çıplak ve brüt 700 tl civarındadır.
alt kademe memurlar için insanca yaşamaya yetmeyen maaşdır.
3 kuruştur. yazıktır.
memur maaşının niceliksel durumu değil niteliksel durumu önemlidir hafız! ne diyo bu çocuk? tanım yapmış sonuna ünlem çakmış falan. açıklıyorum layyn:

şimdi bi 657 mantığı vardır! var dımı? 5 mılyar alan memur da 1 milyar alan memur da benzer tavırlar geliştirir. 1 milyar alan adam tofaşa biner, 4 milyarlık memur albea alır. en fazla linea diyorum bak, uzatma!

öyle bi an gaza geldim. 33 satır yazayım da şu durumu bi analiz edeyim dedim. ama yok, çıkmadı. memur maaşı az lan! öğretmen çocukları hep çok başarılı oluyo yalnız, valla!
katıdan gaza geçen maddeler vardır ya işte bu da ondandır. aybaşında parayı alırsın ne zaman, nasıl kaybolduğunu anlamazsın.

(bkz: paranın süblimleşmesi)
yetmezmiş!!! yalan, külliyen yalan efendim. fazla bile verildiğini düşünmüyor değilim.

şimdi verilen maaşın yarısını verin, yine yaşayacaklardır. onunda yarısını verin yine yaşatacaklardır. çocuğuna verdiği harçlıktan kısmamak için işe yürüyerek giden, yürünmeyecek mesafelere yürüyerek gidendir. böylece 1.35 tl nin hesabını yapın bakalım, güldüremeyeceğiniz bir çikolatayla, hangi evlat var.*bozuk 1000 lira'nın çok tatlı geldiğini ve onla mutlu olabileceğinizi, yeteceğini anlatın ebeveyne... bakın o nasıl ağlar...

ah çeken olduysa buyrun başka bir anlatım tarzıyla birazda gülelim, aynı maaşa.
(bkz: yaran fıkralar/#4992288)
memur maşı vardır memur maaşı vardır. tamamının durumu trajik değildir ma birçok memurun durumu trajiktir. A kadrolar denen üst düzey memurluklara başlangıç ortalama 2 bin tl olup, çok geniş bakarsaız memur tanımına ve sayıştay denetç yardımcılıklarını, üst kurulları düşünürseniz başlangıç maaşı 4 bin tl civarıdır. özel sektorde yonetici statusune çalışıp 2 bin tl yi bulamayanlar düşünüldügünde en azından bu ulke ortalmasına gore memur maaşları çok iyidir deneb,lir, fakat maalesef memurların zınlıgını oluşturan bu kaymak tabaka hariç "düz memur" tabir edilen memurun ortalama 850-900 tl ile nasıl geçindikleri merak konusudur.
%5 % 5 artışın azlında azalış olduğunun kanıtı yekün.
osmanlı devletinin tanzimat'tan önceki zamanlarında yaşayanların hiç bilmedikleri mevzu. o zamanlar memurlara aydan aya maaş vermek yerine 3 ayda bir ulufe vermeyi yeğlemişler. ulufe , atlara verilen yulaf parası olduğuna göre , galiba osmanlı bir insanı karın tokluguna çalıştırmayı aşağılayıcı bulmuş olmalı.
maliye hazinesinin memur ve katiplere maaş ödemeye başladığı ilk tarih , batılılaşma maceramızın da başlarında , tanzimat'ın ilk yıllarında olmuştur. o zamana kadar devletin büyük memurları dahil görevlileri ( bürokratlar , ilmiye mensupları vs. ) taşra memur ve valilerinin yılda bir defa bohça-beha adıyla gönderdikleri nakdi ve ayni gelirleriden , eski usul verilen hediyelerden vakıf tahsisatlarından kendileri için ayrılan keseyi alırlardı. bu memurların bazıları (mesela kadılar) yaptıkları vazife gereği hazırladıkları ilamlar , mühürlükledikleri kağıtlar ve yürüttükleri maslahatlar (duruşma , tapu kaydı vs.) karşılıgında aldıkları harçlar ile geçinirlerdi. bu düzen 1838 yılına kadar böyle sürmüştür. bu tarihte maliye hazinesi her memura aydan aya ücret ödemeye başlamış ama iş gördüren vatandaş bu sisteme alışmakta hayli zorlanmış ve daha bir kaç yıl aldığı en küçük ilmuhaber için dahi memurlara para teklif etmişlerdir.
eee!.. 500 yıllık alışkanlık kolay değil tabii...

tavan arası'ndan, 300 ve 301.
şimdi bir memur için 1.5 milyar maaş bir kere çok iyi bir maaştır. haftasonu da çalışmıyor zaten, gün içinde toplasan 7 saat çalışıyor, bu kadar çalışmaya bu maaş gayet süper.

sen tutupta en az 2 çocuk yaparsan, lüks semtlerde oturmaya kalkışırsan bu maaşı bırak, 4 milyar maaş bile yetmez sana. sonra ağlamayacaksın. insanların artık bazı heveslerinden vazgeçmesi lazım. ya evlen en fazla 1 tane çocuk yap, ya evlen karınla yaşa, ya da evlenme hiç. bu 3 ihtimalde de bu maaş sana gayet iyi gider.

bu kadar bebek aşkının, bu kadar çocuk aşkının olduğu bir toplum daha yok sanırım dünyada. doğur doğur sonra sokağa sal bakamadığın piçini, tinerci olsun, esrarkeş olsun, bilmem ne olsun topluma bir faydası olmasın. yaşadığınız hayata...
(bkz: eli sıkı yönetim)
memuruna, kademesine, derecesine göre değişir. vezirde eder, rezilde.
1 milyon 439 bin 995 memurumuz var. bu memurlardan 814 bininin maaşı 1400 liranın altında kalıyor. memurların yüzde üçünün maaşları ise 2000 tl ve üstünde. istanbulda 163 bin, ankarada 155 bin memur var. sanılanın aksine istanbuldaki memur sayısı ankaradan fazla.
maaşlar konusunda şöyle bir döküm yapabiliriz:
800 - 900 tl maaş: 47 bin memur.
900 - 1000 tl maaş: 42 bin.
1000 - 1200 tl maaş: 212 bin.
1200 - 1400 tl maaş: 510 bin memur. (en fazla burada)
1400 - 1750 tl maaş: 398 bin.
1750 - 1200 tl maaş: 181 bin.
2000 - 2500 tl maaş: 26 bin.
memurların 965 bini erkek, 474 bini kadı