bugün

Rus asilli amerikan ressam.1950 lerde yarattigi "kromatik soyutlama " diye bilinen bir soyut resim turuyle unludur.
depresif ressam 1970 yılında hayatına son vermiştir. Resimlerindeki biçimlerden bir tiyatro sahnesindeki karşıt kişiler gibi söz eden sanatıçının resmilerindeki en önemli anlam dramdır.
http://z.about.com/d/gonyc/1/0/e/F/moma-25.JPG
http://www.artknowledgene...thkoUndergroundFantas.jpg
1903-1970.

çok şahane şeyler çizebildikleri halde neden bu kadar abstrakt takıldığını anlayamadığım soyutlamacılarıdan. new york school kurucu oyuncularından. *
görsel
rothko'nun anında oluşan ve kesinlik kazanan bir biçim ürettiği dönemle; daha önce yapmış oldukları arasında hemen hemen hiçbir ilişkinin olmaması ilgi çekicidir.
"yapmış olduğum resimlerin iki özelliği var: ya her yöne doğru dağılıp giderler ya da kasılıp, büzülür ve bu durumda kapılarını bir anda bütün yönlere kapatırlar. ben söyleyeceklerini bu iki kutup arasına yerleştirmiş biriyim." der.
sanat tarihine adını yazdırmış bir sanatçıyken o güne kadar yapmış olduklarından inanılmaz bir şekilde koparak bir mutasyon geçiren rothko, o günden sonra dışavurumculuk ya da soyutlamayla bir ilişkisi olmayan çok basit bir biçime hakim araç konumuna gelmiştir.

her birimizde bu potansiyel mutasyon ve kendini değiştirme gücü yok mu zaten?
Soyut ekspresyonizm (dışa vurumculuk) akımının önemli temsilcilerinden Rus asıllı Amerikalı ressam. Marcus Rothkowitsch adıyla Yahudi bir eczacının oğlu Litvanya'nın Dwinsk kentinde doğdu. 1946-47 yıllarında başkasıyla karşılaştırılamayacak resim figürünü buldu. O zamana kadar kullandığı biçimleri yumuşak, iç içe akan kontürlü, yoğun renkli yatay dikdörtgenlere indirgedi.1970 yılında intiharla son bulan trajik yaşamını eserlerine yansıtmış, eserlerinde temel insan duygularını ön plana çıkarmıştır. Bunları ifade etmek için de renkleri kullanmıştır. Mark Rothko son dönemlerinde ise tamamen soyut düz, renkli alanlar üzerinde üzerinde üst üste duran dikdörtgenlerin oluşturduğu tablolar yapmıştır. işte buna benzer tablolarından biri olan "No 1 (Royal Red and Blue)" (Kral Kırmızı ve Mavi) aslı eseri, New York'ta Sotheby's Müzayede Evi'nde yapılan açık arttırmada 75,1 milyon dolara satıldı. Eser, Rothko'nun 1954 yılında Chicago'daki Sanat Enstitüsü'nde düzenlediği solo gösterisinde sergilenmesi için seçtiği 8 çalışmasından biriydi. Rothko'nun "Orange, Red ana Yellow" adlı eseri, Mayıs 2011'de Christie's müzayede evinde 86,9 milyon dolara satılarak şimdiye kadar ki en pahalı çağdaş sanat eseri olmuştu. Yorum yapmak abes olacak ve haddim değil ama yani bu kadar düz bir resme de bu paralar nasıl verilir anlamak mümkün değil.
çalışmaları, klasik Yunan anlatıları ve Friedrich Nietsche felsefesine kadar kapsamlı olmasıyla New York'ta soyutçu sahneye büyük önem taşıyordu. Ancak çok erkenden depresyon ile yaşamaya başladı. Bu, irade yıkıcı haddeye gelmişti, resimlerini soyut bir şekilde ifade etmekle beraber farklı renklerde, kesin dış çizgileri olmayan dikdörtgenimsi biçimler yerleştirmiştir. Daha sonra bu biçimler giderek büyümüş, ana dikdörtgeni doldurmaya başlamıştır. Rothko'nun parlak ve ışıltılı renkleri son döneminde yerini donuk tonlara bırakmıştır.
rus asıllı, soyut ekspresyonist ressam.

rothko' nun soyut dışavurumculuğu diğer ressamlardan, bilhassa akımın mühim temsilcilerinden biri olan pollock' tan farklı olarak, fırça darbeleri yahut boya sıçratma gibi tekniklerden ziyade, birbirine paralel çizilmiş dikdörtgenlerin donuk renklerinde hayat bulmuştur. slavoj zizek , fernando castro' yla olan bir röportajında rothko' yla ilgili şunları söylemiş :

' benim sanatçı ideam mark rothko. mutlak olarak etik anlamda resimleri gittikçe karanlıklaşıyor ve sadece onlara bakarak onun sonunda intihar edeceğini neredeyse öngörebiliyorsunuz. '

sanatçının yaşamının son dönemlerine ait eserlerine hakim olan kasvet ve ardından gelen intihar, zizek' in öngörüsünün haklılığını gözler önüne seriyor.

görsel
Soyut Dışavurumcu anlayışa sahip, resimlerinde abartılı bir sadelik bulunan Polonya asıllı bir ressam.

''30 yıllık sanat hayatı boyunca kendi deyimi ile 'Fakirliğin tadına vardı' ve çok ciddi maddi sıkıntılarla boğuştu.
Ancak bir gün Rothko'nun tüm hayatı alt üst olacaktı.

Manhattan'da bulunan süper lüks bir restoran olan Four Seaosons açılışı için Mark Rothko'ya sipariş verildi. Restoranın 1959'da açılışı yapılacaktı. Yapacağı resim karşılığında ona tam 35 bin dolar ödemeyi kabul ettiler. Bu günümüz parası ile 2,5 Milyon dolar demekti.

Bu gün 2,5 milyon doları reddedebilecek kaç insan tanıyorsunuz ?

Rothko oraya gelecek olan zengin sınıfının kendi sanatını anlayamayacağını düşünerek, oraya resimlerini vermeyi reddetmiştir.''

görsel
soyut sanatın iyi örneklerini icra eden bir sanatçıydı. Eserlerinde hep canlı renkleri ve dikdörtgen formu kullanıyordu. Onun kullandığı renkler her geçen gün daha çok seviliyordu ve Mark Rothko'nun ismi renklerle özdeşleşmişti. Sanatçı ise renkleri yalnızca duyguları tasvir etmek için kullandığını belirterek insanların algısını değiştirmeye çalıştı. Sanatçı hayatının son döneminde resimlerini hep gri ve siyah üzerine kurguladı. Siya da ölümle ilişkiliydi. Karısından ayrıldıktan sonra depresyona giren sanatçı 1970 yılında bileğini keserek hayatına son verdi.