bugün

elektrik-elektronik mühendisliğinin alacağı versus. bilgisayar mühendisliği, elektronik bölümünün uzantısı gibidir. ayrıca elektronikten bilgisayara geçmek kolaydır. isterseniz bilgisayarcı kadar yazılım bilgisi öğrenebilirsiniz.
programlama dersinde ders ortalaması buldurmuş, hiçbir algoritmadan habersiz, kendi kendine giriştiği internetten aldığı kodları ile hayal dünyasında yaşayan makine mühendislerinin mort olacağı versus.
çağın mühendisliği endüstri mühendisliğidir.
makine mühendisliği okurken bilgisayar mühendisliğinin derslerini nasıl seçeceksiniz bilmiyorum ama böyle saçma bir şey mümkünse emin olun bir boka yaramaz. bilgisayar mühendisliği oldukça zor bir dal, hele kafası makina mühendisliğine yatmış bir adamın anlaması neredeyse imkansız. öyle havuz c dersi alıp aa ile vermekle olmaz o işler.
açık ara bilgisayar mühendisliğinin alacağı versus.

kullandıkları autocad programı zaten televizyonda böyle sanal bebek cihazlarında falandı. onu yazan adam da mali müşaavirmiş. makine okuyupta böbürlenme yok mu şu insanlarda. hepiniz nanaysınız.

mühendislik kavramı nedir? mühendislik kavramı, tek başına teorik veya pratikte kalan bilgiler değildir. ikisinin birlikte olduğu zaman anlam ifade eden kişinin bunlar dışında aktif ve sosyal kişiliği ile geleceğe yön verebilen bilim adamları denebilir.

ama maalesef makine mühendisliği okuyan arkadaşlar, mühendislik terimini kendileri bulmuşçasına bilmem neresinden uydurdukları, maalesef safsata, laf salatalarıyla kendilerini kandırırlar...

edit: (bkz: eşeğin ziki)
onu bunu bilmem de kıyıntırık bir format için 35 lira alıyor bu bilgisayarcılar.
söz konusu para ise bilgisayarıma format atan mühendis bildiğin köşeyi dönüyordu sıra vardı önünde ayrıca internet cafe de işletiyorsa makinecileri cebinden çıkarır.

gelelim makinecilere hayatımda yerleri kuvvetle muhtemel yok yani bilgisayardan muzdaripim efendim şimdi olur da yardımcı olmak isteyen bir mühendis arkadaş varsa bir el atsın şu bilgisayarıma .
stand by dedikleri konuma getiriyorum sonra açıyorum görüntü yok silik ama açık bu ne demek? bilgisayarım gidici mi?

makinecilere sorum yok onlar kendi alemlerinde yaşasınlar. bilgisayarcılar candır .

edit: o eksileyen makineciler yahu ne dedik zorunuza mı gitti çağın aletleri belli bilgisayar ve türevleri onlardan anlayanlar da bilgisayar mühendisleri .
Bir yazılımcı olarak bilgisayar mühendisliği diyorum.
kendi mesleğimi övmek gibi olmasın, var olan bölümler arasında potansiyeli en fazla olan iki mühendislikten biridir bilgisayar mühendisliği.
maaş iş olanakları ihtiyaç vesairede bilgisayarın alacağı versustur.

not: ikisi de değilim. tamamen kişisel yorumdur.
Bilgisayar muhendisligi alir. ise baslama maasi hemen hemen makinenin iki kati oluyor. Ve programlama alanindaki acik cok fazla iken makine de ise fazladan mezun veriliyor.
bilgisayar mühendisliğinin her zaman önü daha açık olacaktır. Puanlarının birkaç yıl içinde bu kadar düşüp makine mühendisliğiyle denk hale gelmiş olması ayrıca yas konusudur.
sadece bilgisayar oyunlarına olan yatkınlığınızdan yola çıkarak bilgisayar mühendisi olunmak isteniyorsa, bence seçmeyin. gerçekten yazılım konusu ayrı bi yetenek işi olarak görüyorum. makine mühendisliğinde okuyan biri olarak, bazı üniversite müfredatlarında * java gibi temel yazılım dersleri zorunludur. ancak isteğe bağlı olarak diğer cs dersleri de alınabilir. ancak bilgisayar mühendisliğinde okuyan birinin makine derslerini aldığı pek görülmüş birşey değildir. her iki sektörde de iyi olursan kazanç iyi olur, ancak dediğim gibi birazcık da alanlara olan yatkınlık ön plana çıkıyor.
Kişiye bağlıdır. Yok makine muhendisliğini bitirdim üstüne sertifika aldım vb. Şimdi bilgisayar mühendisşerinin işini yapıyorum diyenlere inanmayınız. Her iki mühendislikte de programcılık öğretiliyor, yaratıcılığın üst düzeyde ve aklınız program yazacak kadar çalışıyorsa binlerce doları saatler içinde kazanabilirsiniz veya aylık 2000 liraya kafanızı sallayabilirsiniz.
makine ve bilgisayar mühendisliği versusu.

makine her türlü alır.

ayrıca ege & yıldız versusunu da yıldız alır.

yani yıldız makine açık ara alır.
2012 bilg muhendisligi mezunuyum. 4000 maasla 9 - 5 isim var. sacma versustur.
kişiye göre değişecek versustur.

şimdi arkadaşlar teorik olarak uzun uzun açıklamışlar ama ben işin pratiğine değineceğim. içeriğini çok iyi bilmem ama okuma zorluğu olarak bilgisayar mühendisliğine göre zor olduğu gözlemlerime ve duyumlarıma göre bilindik bir durum. bunun dışında bilgisayar mühendisliğine oranla çok daha fazla mezun vermesi(şu aralar ne durumda bilmiyorum ama 6-7 sene öncesine kadar 2 katı mezun veriyordu) ve istihdamın daha az olması sebebiyle gerek iş bulma, gerekse çalışma şartları olsun bilgisayar mühendisliğiyle kıyaslanamayacak düzeydedir. aynı okuldan mezun olan 4 makina ve 3 bilgisayar mühendisi arkadaşımdan örnek verecek olursak; makina mühendisleri en yükseği 1500 en düşüğü 1100 olmak üzere ortalama 1200 tl maaşla işe başladılar ki çalıştıkları şirketlerde mühendis olarak tek ya da iki kişiydiler(istihdam olayını buradan anlayabilirsiniz), bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşlarımsa 2000 ve 1800 tl'ye direkt işe başladılar neredeyse doğru düzgün iş bile aramadan ayrıca çalıştıkları yazılım şirketlerinde onlarca bilgisayar mühendisi çalışıyordu. yani bu örnekler ortalama şirketlerin ortalama çalışanları hakkında örnek teşkil etsin size. ama durum ne yazık ki böyle.

programcılık durumuna gelince evet böyle bir olay da var ama siz bir programcıyla aynı işe başvurduğunuz zaman ki başıma geldi bu, ilk seçenek her zaman siz oluyorsunuz. ayrıca birçok şirket zaten direkt lisans ve yüksek lisans olarak belirtiyor ilanlarda kriterlerini. yani onlar kendilerini çok üst düzeyde geliştirip birkaç şirkette kendilerini ispatlamadığı sürece kalbur üstü şirketlerde şans bulamıyorlar ne yazık ki.

not: bu arkadaşlar yabancı dili olmayan ve askerliğini yapmamış insanlar. karamsarlığa da kapılmayın.

dipnot: tercih döneminde olan arkadaşlar için. bilgisayar mühendisliği götünün üstünde oturup saatlerce ekrana kilitlenerek icra edilen bir meslektir. makinaysa biraz daha dinamik ve hareketli, ayrıca makina mühendisliğinin takım lideri olma kısmı da vardır. kazanacağınız para ve çalışma şartlarınız kendinizi okulda aldıklarınız dışında yabancı dil, yüksek lisans vs. gibi ek donanımlarla geliştirdiğiniz sürece sizi tatmin edecek düzeyde olacaktır ikisinde de. yukardaki maaş ve çalışma şartları örneklerim sizi aldatmasın kesinlikle. onlar türkiyenin orta direk üniversitelerinden vasıfsız bir şekilde mezun olan arkadaşlar. ayrıca bastıra bastıra söylüyorum okuldan alacaklarınızla yetinirseniz alacağınız maaşlar yukardaki gibidir. lütfen kendinizi geliştirmeye bakın. ingilizce ingilizce ingilizce!
somut vs soyut
fizik vs matematik
fabrika vs ofis (yaygın olarak)
temel mühendislik vs yan sanayi elektronik mühendisi (yazılımcı olmak için zaten okul okumaya gerek yok.)
çok yoğun eğitim vs ortalama yoğun eğitim
her sektörde iş imkanı vs belli başlı sektörlerde iş imkanı

diye gidebilecek kıyaslama.

kısaca, makina daha tercih edilesidir. gerçi kendi işim olduğundan çok objektif davranamam ama, net makina.
ege bilgisayar mı?
Yıldız makine mi?

Itü uzay diyen oldu. O ne ki? O da olabilir aslında?
Makine de her turlu iş bulursun, fırat makine mezunu akrabam 5 bin liraya calisiyor.
valla hrmen paraya bakan bir liseli tayfa mevcut şuan turkiye de. mezun olur olmaz 3000tl maas alcaklarini saniyorlar. mutlu olacağımız işi secemiyoruz cunku para kazanamayacagkmizdan korkuyoruz. sonra mutsuz calisanlar yoneticisinden sikayet eden surekli is degistiren calisanlarla dolup tasiyor ortalik.

ayrıca haberlesme mühendisliği siker.
Makine ile bilgisayar mühendisliğinin versusudur. Hangi makine? Ihi ihihi...
iş olanağına, alacakları maaşa bakarak bir karşılaştırma yapıp bu iki bölümden birini yazmak çok saçmadır.

birbirinden aşırı farklı mühendisliklerdir. okumak isteyen arkadaşlar iş olanağından önce ilgi alanlarını gözden geçirmeliler.
erkekler mühendisliği de denebilir.

Çünkü kadın öğrenciler hemen hemen 1% orandadır.
hangisinde kısmetin varsa o iyi.
acı ama gerçek.
bilgisayar mühendisliğinin teorik olması ve matematiğe çok daha yakın olmasıyla sikip atacağı karşılaşmadır.