bugün

makine vs bilgisayar mühendisliği

kişiye göre değişecek versustur.

şimdi arkadaşlar teorik olarak uzun uzun açıklamışlar ama ben işin pratiğine değineceğim. içeriğini çok iyi bilmem ama okuma zorluğu olarak bilgisayar mühendisliğine göre zor olduğu gözlemlerime ve duyumlarıma göre bilindik bir durum. bunun dışında bilgisayar mühendisliğine oranla çok daha fazla mezun vermesi(şu aralar ne durumda bilmiyorum ama 6-7 sene öncesine kadar 2 katı mezun veriyordu) ve istihdamın daha az olması sebebiyle gerek iş bulma, gerekse çalışma şartları olsun bilgisayar mühendisliğiyle kıyaslanamayacak düzeydedir. aynı okuldan mezun olan 4 makina ve 3 bilgisayar mühendisi arkadaşımdan örnek verecek olursak; makina mühendisleri en yükseği 1500 en düşüğü 1100 olmak üzere ortalama 1200 tl maaşla işe başladılar ki çalıştıkları şirketlerde mühendis olarak tek ya da iki kişiydiler(istihdam olayını buradan anlayabilirsiniz), bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşlarımsa 2000 ve 1800 tl'ye direkt işe başladılar neredeyse doğru düzgün iş bile aramadan ayrıca çalıştıkları yazılım şirketlerinde onlarca bilgisayar mühendisi çalışıyordu. yani bu örnekler ortalama şirketlerin ortalama çalışanları hakkında örnek teşkil etsin size. ama durum ne yazık ki böyle.

programcılık durumuna gelince evet böyle bir olay da var ama siz bir programcıyla aynı işe başvurduğunuz zaman ki başıma geldi bu, ilk seçenek her zaman siz oluyorsunuz. ayrıca birçok şirket zaten direkt lisans ve yüksek lisans olarak belirtiyor ilanlarda kriterlerini. yani onlar kendilerini çok üst düzeyde geliştirip birkaç şirkette kendilerini ispatlamadığı sürece kalbur üstü şirketlerde şans bulamıyorlar ne yazık ki.

not: bu arkadaşlar yabancı dili olmayan ve askerliğini yapmamış insanlar. karamsarlığa da kapılmayın.

dipnot: tercih döneminde olan arkadaşlar için. bilgisayar mühendisliği götünün üstünde oturup saatlerce ekrana kilitlenerek icra edilen bir meslektir. makinaysa biraz daha dinamik ve hareketli, ayrıca makina mühendisliğinin takım lideri olma kısmı da vardır. kazanacağınız para ve çalışma şartlarınız kendinizi okulda aldıklarınız dışında yabancı dil, yüksek lisans vs. gibi ek donanımlarla geliştirdiğiniz sürece sizi tatmin edecek düzeyde olacaktır ikisinde de. yukardaki maaş ve çalışma şartları örneklerim sizi aldatmasın kesinlikle. onlar türkiyenin orta direk üniversitelerinden vasıfsız bir şekilde mezun olan arkadaşlar. ayrıca bastıra bastıra söylüyorum okuldan alacaklarınızla yetinirseniz alacağınız maaşlar yukardaki gibidir. lütfen kendinizi geliştirmeye bakın. ingilizce ingilizce ingilizce!