bugün

birçok kıyafet satan mağazada çalan ve insanı alışverişe sürükleyen şarkılardır. genelde hareketli parçalardır. insanı dansa iter.

(bkz: rodi)
(bkz: lcw)
(bkz: tena)
(bkz: defacto)

(bkz: alors on danse)
radyo maydonozu kökle gitsin mantığı hakimdir.
burger king i de eklemek lazım buna.
küçücük parçaların astronomik fiatlarla satıldığı dükkanlarda, özellkle kasada insanla dalga geçiliyormuş hissi uyandıran şarkılardır aynı zamanda.
umuma açık olan mağaza ve dükkanlarda çalınan her bir şarkının telif bedelinin o şarkının yapımcısı, bestecisi ya da icracı sanatçısına verilmesini zorunlu kılan fikir ve sanat eserleri kanunumuzun varlığı nedeniyle; bu tür mağazalar yerli şarkılar çalma yoluna pek gitmemektedir. ülkemizde zaten gelişmemiş bir alan olan fikri mülkiyet hukukunun yurt dışı bağlantılı kısmı daha da bir zayıftır ve yerli eserlere ilişkin telif hakkı ihlallerini ortadan kaldırmak için kurulan mesam, müyap vb gibi kuruluşların varlığına karşın yabancı kaynaklı eserlerin telif hakkı ihlallerini takip eden bir kuruluş mevcut değildir.

müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin üzerine yapılan araştırmalar göstermiştir ki müziğin ritmi ile insan davranışlarının arasında doğru orantı vardır. o nedenle; restorantlar, ve cafeler ağır ritmli, müşterinin daha fazla süre oturarak daha fazla sipariş verebileceği süreyi mekanlarında geçirmelerine zemin hazırlayan müzikleri çalmayı tercih ederler.

buna karşılık fastfood zincirleri ve kıyafet satan mağazalarda ise maksat hızlı tüketim trendini insanlara aşılamak, sürekli bir müşteri sirkülasyonu sağlamaktır.
bu nedenle bu tür mağazalarda çalınan şarkılar genellikle yüksek ritmli, kan dolaşımını ve karar verme sürecini hızlandıracak; neticesinde insanı hızlıca istediğini alıp çıkmaya, bazen de düşünmeden ilk gözüne çarpanı alıp çıkmaya sevk edecek şarkılardır.

yerli şarkı yayınlanmasında karşılaşılan zorluk mağazaları yabancı şarkı yayınlamaya itmiş ve müzik/insan psikolojisi bağlantısı da bu tür mekanlarda hareketli müzik çalınmasını bir nevi zorunlu kılmıştır.

bu durum da böyle bir durumdur...
kabinin içinde hoş anlar geçirmeye sebep olur. şöyle ritim tutarak, şarkıyı biliyosan mırıldanarak giyinirsin. hatta baktın üzerinde şahane durdu denediğin, ayna karşında daha bi zevkle süzersin kendini. sanki diskoda haspam.
bir de nedense eve gelip arandığında, hiç bulunmaz o şarkılar.**