bugün

hükümetin yeni dönemde yapmayı düşündüğü hamle imiş.

http://www.milliyet.com.t...x.html?rf=1&ver=01613

artık aylık ödemeleri işyeri sahipleri kumbara fonuna yatıracak ve bu fon devlet güvencesinde olacakmış.

detaylarını bilmiyoruz ama simdilik güzel gibi.
bundan 1 sene evvel tartışmaya açtığım; bu tür işçi tazminatlarının devlet güvencesi altına alınması konusuydu. muhatap işveren olunca istenmeyen sürtüşmeler ve kabaran dava dosyalarını da peşi sıra sürüklüyordu. garantör devlet olunca taraflar daha rahat nefes alacak. tabi bu anlamda artık maaşlar asgari ücretten gösterilir mi bilemem. kayıtdışının önüne geçmek için çok büyük bir adım. destekli-yorum.
Yurtdışında insanlar maaşlarıyla evlerini arabalarını alabiliyorlar. refah içinde yaşadıkları için kıdem tazminatı denen olay bulunmuyor. Türkiyede maaşıyla ev ve araba almak (merkez bankası çalışanları hariç) mümkün olmadığından sıcak bakılmayan karardır.
not:peki emeklisi gelmiş ve devlet tarafından kesinti yapılmış insanların birikmiş paraları kumbara denen sisteme nasıl aktarılacak. işçiler karşı denilmiş. karşı olma nedenleri gözönünde bulundurulmuşmu?patron isteyince sizi kapı önüne koyabilecek, peki işciyi koruyacak bir madde yer alacakmı? işverinin elinde çalışanlar, oyuncak olacaksın gibi bir durum var. çalışan insanların hakları nerede? açıklamalar yeterli değil.
(bkz: öfkeyle kalkan zararla oturur)
şirketlerin ayvayı yediğinin haberidir.
lakin bir de gecici iş sözleşmesi adı altında alınanlara kimin güvence olacağı, üstelik bunlar devletin çalıştırdıklarıysa o da ayrı bir merak konusudur.
Kesin olmamakla beraber bir önermedir sadece. Bu daha tartışılacak taslak çalışmaları yapılacak. ohoo o çok var daha bence.
mevcut yasama döneminden önce hükümetin torba yasaya koymaya çalıştığı fakat sendikaların ve işçi kesimi'nin büyük tepkisine yol açan kıdem tazminatı kaldırma; işverenden kesilecek yüzdelik dilimlerle devletin güvencesi altında ki bir fono aktarılması olayıdır.
tabi bu işverenlerin yükünü azaltmak ve istihdam sağlamak adı altında yapılıyor. ama asıl amaç rahat rahat işçi çıkarabilmektir. mevcut iktidar gelir gelmez nedense bütün hükümetler gibi sermayenin istediği yasaları çıkarmak için kolları sıvamıştır.
akp'ye oy verenlere saygı duyarım ama bu işçi hakları konusu onur meselesidir. insan gibi yaşamak herkesin hakkıdır. 61. hükümet sadece kıdem tazminatını kaldırmayı değil aynı zamanda esnek çalışmayı da savunuyor. bu nedemek artık; işverenler istediği adam alıcak, istediği gibi adam çıkaracak, istediği gibi at koşturacak ve kaybeden yine işçiler olacaktır.
bunu siyasi ve ideolojik olarak değil, mantıklı düşünmek gerekir. bu olayı hangi partinin hükümeti yapmaya kalksa aynı oranda tepki verilmeli ve eleştirilmesi gereken yerde eleştirilmelidir.

edit: kaynakça

http://www.ensonhaber.com...diriliyor-2011-07-13.html
paralı kölelik düzeninin sağlanmasına yönelik önemli bir kapitalist hamledir. işverenler için kıdem tazminatı baskı oluşturuyormuş. yani demek istiyorlar ki canımız istediğinde istediğimiz kadar işçiyi çıkartabilelim, kimse bize karışamasın. işcilerin güvencesi şusu busu hiçbir şeyi olmasın. zaten bu ülkede özel sektörde olmayan iş güvencesini sıfıra indirir bu uygulama. insanlar fazlasıyla saldırdığı devlet memurluğuna daha da fazla saldırmaya devam eder. kimse şunu göremiyor bu ülkede, taklit ettiğiniz kapitalizmin kalesi abd'dekinin aksine bu ülkenin en büyük güvencesi halen devlet memurluğu. eğer babası, kocası, eşi, şusu busu devlet memuru olmayan bir aile varsa vay haline bu saatten sonra. 6 aylık taksite bile giremezler. devlet memurluğunun bu kadar kutsandığı ve gereğinden çok fazla değer gördüğü bir ülkede nasıl ekonomi düzgün olabilir? nasıl istihdam sorunu aşılır?
ey paralı köle arkadaşım bu uygulama ile iyice köle olacaksın, artık patronlar seni kovmak istediklerinde muhasebeye dönüp ne kadar parası var içeride diye bakmayacak ve artık hiçbir şey onları frenlemeyecek. yok parasını alamayan işçilerde bu sayede alacakmış, yok herşey çok güzel olacakmış...geçiniz bu kapitalist yalanlarınızı. parasını alamayan işçi mahkemeden çatır çatır alıyordu parasını. kayıt dışı çalışanlar ise zaten kayıt dışı çalışmaya devam edecek. velhasıl her türlü işgören kaybedecek.
ohhh. devlette boşaltılabilecek yeni bir kasa daha. çok değil 5 yıla kadar fonu hortumladılar haberleri gelir.
ne mi olacak ?

sizin adınıza bir hesap açılacak maaşınızdan her ay 30 tl kesilip o hesaba aktarılacak.
bu da yılda 360 tl eder.
yani 10 yıl çalıştığınız yerde işinize son verildiğinde alacağınız tazminat sadece 3.600 tl olacak.

türkiyedeki insanlar çalışırken bir şey yapamadıklarında hep emekli olunca alacağımız tazminatla başımızı sokacak kadar bir ev alırız diye hayal kurarken
gerçekleştirebileceklerine dair inançları vardı.
hep hayal olarak kalıcak hatta rüya.
(bkz: Düşmez kalkmaz bi allah)
milliyet denen birilerinin sözcüsü olmuş gazetenin halkı yönlendirmek için attığı başlıkla çarpıttığı konu.

kıdem tazminatı kalkmıyor sadece devlet güvencesine geçiyor.
AKP hükümetinin yeniden gündemine aldığı saldırıdır.
Kıdem tazminatının fona çevrilmesine ilişkin en kapsamlı yazı "Kıdem Tazminatı Hedef Tahtasında"
http://www.militan.net/?p=1901
"Bugün % 8,3 olan kıdem tazminatı maliyeti patronlardan % 3 prim, işsizlik Sigortası Fonu’ndan da % 1 alınmasıyla, % 4’e düşürülecek. Ayrıca tazminat hesabında sadece çıplak ücret esas alınacak. Böylece işçinin alacağı kıdem en az yarı yarıya düşecektir.
Dahası da var! Fon söz konusu olduğunda, patron istediği anda, istediği sayıda işçiyi kolayca işten çıkarabilecek, işçiyi istediği şekilde ve koşulda çalıştıracaktır."
artık çalışanların hiç bir güvencesinin kalmayacağı anlamındadır.
(bkz: gıdım tazminatı)
akp seçmeninin tabiki umrunda değildir çünkü henüz bunun kötü bir şey olduğuna dair bir bilgi vermedi Tayyip. Akp seçmeni biliyorsunuz başkanları bir şey demeden bir şey düşünme yeteneğine sahip değildir. kurmalı seçmendir akp seçmeni, aklı ermez hiçbir şeye kafası basmaz onun. rte bir şey diyecek onlar savunacak olayları bu.

kıdem tazminatının kaldırılmasının kendilerini de kötü şekilde etkileyeceğini anlamaları bu yüzden mümkün değil. muhtemelen savunacaklardır da patronların işine geliyor üretim artıyor falan diye.