bugün

dünya üzerinde ve litaretür'ünde 1 tane dahi akademik yayını olmayan , bunun yanı sıra birbirine uzaklığı 10 km olan iki kürt köyü arasında birbirleriyle anlaşamayacak kadar lehçelerinin farklı olması ve ayrıca türkçeden 70000 kelime almış olan bir dil'in nasıl edebiyatı olur dedirtten düşünce veya bilimsel olma girişimidir.
(bkz: http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=79721)
tarihsel olarak değerlendirildiğinde, eğer türk dili ve edebiyatı varsa (ki var) kürt dili ve edebiyatının garipsenmemesi gerekir.zira kürtler türklerden daha uzun süredir var olan bir ulustur.ayrıca edebiyatın oluşması için gerekli olan yerleşik yaşama türklerden daha önce geçmişlerdir.üstelik de anadoluda..
(bkz: mem ü zin)
kürtçeden türkçeye çevrilen herkesin bildiği bi şiir var mı?
gösterebileceğiniz herhangi bir tarihi eser, kürtlerin x alanında dünya kültür mirasına katkısı diyebileceğimiz bişey?
kendi aralarında konuştuklarında bazen birinin diğerini anlamadığı bir dil...
tamamen siyasi kaygılarla açılmış bir bölümdür. sorsanız bu bölümden mezun olacak kişiler ne iş yapacaktır, hangi alanda neyin uzmanı olacaklardır? formasyon alıp ilerde kürt dili ve edebiyatı öğretmeni mi olacaklar? he gerçi bunu yapsalar çok şaşırmam. bu dönem herşeye gebe...
ne acıdır ki bu olay bile pkk'ya dayanıyor. pkk olmasa birçok şey daha kolay hallolabilecekken, pkk sağ olsun bir çok şey zorlaştıkça zorlaşıyor. şurası kesindir ki kürtçe türkiye cumhuriyeti'nde 2. resmi dil hede hödü olamaz. çünkü anayasamızda türkçe'nin tek ve ilelebet resmi dil olduğu gayet açık ve nettir. halk kendi çocuklarına kürtçe öğretsin ve öğretmelidir. herkes özünü, kültürünü, geleneğini bilmelidir. hatta ve hatta özel okullarda kürtçe eğitim ( kürtçe o kadar zengin bir dil mi gerçekten bilmiyorum; eğer zenginse bu yapılabilir ) verilebilir. ancak resmi okullarda kürtçe eğitim verilmesini de beklemeyin be kardeşim. vur dedik öldürdünüz tabiri burada devreye girmektedir.
Bir türk olarak ingilizin,almanın,fransızın,çinlinin ,rusun dili ve edebiyatı ülkemizin üniversitelerinde okutulup öğretiliyorsa,kürt dili ve edebiyatı da bal gibi olur.
kürt dilini ve edebiyatını inceleyen bölüm ve/veya ders adıdır.
(bkz: götünden dil ve edebiyat uydurmak)
kürt dilindenz türkçeye çevrilen eserler için türk halk müziği ve halay parçaları incelenebilir.neredeyse %40 ı kürtçe orijinlidir.

ayrıca kürtçeden bu kadar nefret eden (ve haliyle kürtlerden) kişilerin kürt eylemlerini eleştirmeye hakkı yoktur.sen adamları aşağıla diliyle kültürüyle dalga geç, sonra da seni sevmlelerini bekle.insan olun azıcık.

not: üstüne basa basa tekrar:türküm, üstelik gerçekten atalarım ortaasyadan gelmiştir.hala azerbaycanda ve birkaç orta asya türki cumhuriyetinde akrabalarım mevcuttur.belirtiyorum çünkü bu yaklaşımımın nedeni ırksal değil mantıksaldır.mantıklı düşünmeyi size de tavsiye ederim.
derslerin neredeyse boş geçeceği bölüm olacaktır. temel bilgiler falan verilince geriye öğretcek pek bi malzeme bulunamayacaktır çünkü. artık ders saatlerini alan dışı seçmeli derslerle yada beden, resim, müzik gibi derslerde doldururlar.
kürtleri tanıyan biri kürtlerin ne kadar yardımsever, misafirperver olduğunu bilir.aksini söyleyen biri sivastan doğusuna gitmemiştir.

tanım:kürt halkına ait, başka milletlerin konuşmadığı saf, temiz dilin eğitimdeki adı.
t.c. üniversitelerinin çok azında bulunan bölüm. yanlış hatırlamıyorsam harran universitesinde vardı bu bölüm.
baLGAM eksenlidir.
muhtemelen yarım dönem eğitim verip öğrencilerini mezun edecek bölümdür. olmayan dilin bi de edebiyatı çıktı başımıza...
ufku darlarda alerji belirtileri vermiş. bir dille, yaa sadece bir lisanla ülke bölünseydi şu zamana kadar olan olmuştu. işte bu yüzden bu haldeyiz ya zaten, ufku darlar yüzünden.
yeni yeni kurulmakta olan edebiyattır. ilk örnekleri teröristler tarafından mağara duvarlarına geçtiğimiz on sene içinde yazılmıştır.
şehir hayatına mensup olanları ise tuvalet duvarına bokları ile yazmışlardır fakat faşist temizlik görevlileri tuvaletleri temizleyerek zaten 2000 sene geriden gelen kürt edebiyatına darbe vurmaya çalışmışlardır.
%97'sinin başka dillerden alındığı, 8308 kelimeden oluşan, dil olduğu iddia edilen şeyin sözde edebiyatıdır. komik olmayın lan.
sayın okuyucu,
kürt dilinin kürtçe olduğunu biliyorsundur muhakkak. fakat edebiyatı merak ettiğin için burada olmalısın.
kürt edebiyatına ilişkin bir kaç örneği bizde aradık lakin bulamadık.

sanıyorum ki; bu tarihten itibaren karanlık hokkası ve bataklık deliği ağızlardan ve kenefli ellerden leş kokan milliyetçiliğin edebiyatını bir şekilde üretme çabasındadır bir takım kişiler.

allah'ım! şu tarihten sonra bu hangi hayatın edebiyatıdır?

bu tarihe kadar yaşanmamış edebiyatın hayalini helada iki büklüm şekilde kasıkları zorlamak değilmidir bu?

edebiyatı zorla insanlara sıçıttırmakta nedir ki lan?
kelimeleri ölü ele geçirilmek istenen dil ve onun edebiyatı.
gerçeği inkar etmekten daha büyük facia olamaz. screaming jay hawkins der ki ' ay lav yu, ay dont keyr if yu dont vant mi'

nasıl bir şeydir bu? screemin jay değil, bir dilin varlığını inkar etmeye çalışırken türlü salyalar akıtmak, bin türlü maymunluklar yapıp sözümona dilin orijinal olmadığına mantıksal destekler aramak?

türkçe arapça farsça karışımı da, amerikan dili ve edebiyatı neyimin karışımıdır? o kadar yakına gitmeyelim: 800 yıl önceki ingilizceye bakın tıpatıp almanca. flemenceye bakın, bu bölücüler dağ almancası konuşuyor dersiniz. şakasına değil harbi dersiniz.

binlerce insanın ölümünden sorumlu değil midir bu aptallık? kimdir bölücü? doğal farklılığı tanımamak, farklılığın isyan etmesine neden olmasın da ne olsun? sadece türkçe konuşmak istersen hiç bir şey diyemeyeceğini, hiç'in öz be öz farsça, şey'in öz be öz arapça olduğunu hiç mi duymadın?

nedir bu gerzekçe yaklaşım? tamam, diyebilirsin ki var öyle bir dil ama, konuşturmayız arkadaş..de. desene lan ker kuré kéré!?
bilimsel olarak ele alınmasında bir tuhaflık bulunmayan bir daldır.
kimilerince edebiyatı siyaset karıştırıp, konu hakkında pek bir bilgisi olmayan insanları yanlış bilgilendirmeye ve tanımlamaya çalışma çabasıdır.

kürt dili ve edebiyatı çok geniş kapsamlı bir edebiyat değildir. ancak içinde güzel eserler barındırır.

(bkz: mem u zin)
(bkz: siyabend u xece)
dövlet bize yordım etsin cümlesinin ögelerine ayrılması konusunun dahil olduğu bölümdür.
bir dile ait bir ders veya akademik araştırma konusu adıdır. bazı ırkçı bünyelerin yavan mizah anlayışını da güldürmekten çok uzak örneklerle harekete geçirdiği anlaşılmaktadır.
yeryüzünün en sarsıcı ve çarpıcı ağıt dili olan kürtçe edebiyatın bütün türlerinde tadına doyulmaz bir derya.hayli derinlikli ve haylice incelikli bir dil.