bugün

güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrası, tam tepe noktasına gelişinden ve güneş batmadan önceki kırkbeş dakika öncesindeki zaman dilimidir. islama göre bu vakitte uyumak ve namaz kılmak mekruhdur.
ukbe bin âmir el cühenî (r.a)' ın dediğine göre: "üç vakit vardır ki, rasûlullah (s.a.s) bize bu vakitlerde namaz kılmamızı ve ölülerimizi defnetmemizi yasakladı; güneş doğduğu zaman yükselinceye kadar, güneş tepe noktasına geldiği zaman zevaline kadar, güneş batmaya meylettiği zaman" . 'dır.
tdk ya gore;

1.namaz kılmanın mekruh olduğu vakit, vaktikerahet.
2.akşamcılar arasında içkiye başlama zamanı..
argosa akşamcılşarın içkiye başlama vaktidir.
(bkz: sagopa kajmer)
sabah güneş doğduktan sonraki 45 dk.
akşam güneş batmadan önceki 45.dk

özellikle akşam kerahetinde uyumamak lazım.
ikindi ile akşam arasında yatmamak lazımdır. Herkes bu vakitte yatmanın zararını bizzat tecrübe ederek görmüştür. O vakit yatıp da kalkan kimse sersem gibi olur, bir türlü kendisini toparlayamaz.
gün içerisinde, namaz kılmanın tavsiye edilmediği, güneşin yeryüzüne dik açılarla durduğu zamanlardır.
güneş doğduktan sonraki 30 dakika
öğle ezanı okunmadan 15-20 dakika öncesi
akşam ezanı okunmadan 45 dakika öncesi
kerahat vakitleridir. her ne kadar vakit geçeceğine namazı kılmak daha iyiyse de namazı buraya kadar bırakmamak, vaktinde kılmak çok daha iyidir.
kerahet vaktidir, iç de içlen, fondiplerim başımın belası
kervana katılamadım, kalbimi zımbaladım ellerine leyli...
(bkz: leyli)
"Elhamdülillah müslümanım" diyen her insanın bilmesi gereken vakitlerdir.

Zira Kerahat vakti, namaz kılmak ve uyumak mekruhtur.

1 : sabah güneş doğduktan sonraki 45 dakikaya kadar olan süredir. Ki bu sürenin başlangıcı, takvim yapraklarındaki 'güneş' yazısıdır. bu 45 dakikalık süre zarfında hiçbir namaz kılınmaz, sabah namazı kılınmamış ise, kerahat vaktinden sonra 'sünnetiyle beraber kaza edilir'.
Not : imsak vaktinden sonra, güneş doğana kadar olan vakitte, yani sabah namazının farzından önce ve sonra nafile namaz kılınmaz. Sabahın farzından önce sadece sabahın sünneti kılınır. Farzdan sonra sabahın sünneti de kılınmaz.

2 : Öğle ezanı okunmadan önceki 45 dakikalık süredir. Ezanın okunmasıyla bu süre sona erer. Sabah namazı hâlâ kılınmamış ise, öğle namazından sonra 'sadece farzı' kaza edilir.

3 : akşam ezanı okunmadan önceki 45 dakikalık süredir. Aynı şekilde akşam ezanının okunmasıyla sona erer. Bu vakitte diğerlerinden ayrı olarak bazı kaynaklarda "sadece ikindi namazı kılınabilir" denirken, bazı kaynaklar da "o günkü ikindi namazının 'farzı hariç' başka namaz kılınmaz" demişlerdir.

Velhasıl güzel kardeşlerim, bütün namazları vaktinde ve dahi imkan müsaitse cemaatle kılmak en doğru olanıdır.

Ayrıca bkz:
görsel
Uyunmaması gereken vakittir. Sabah da ikindi de bu vakitte uyumayın. Uyuyorsunuz sonra niye ben mal gibi uyandım, neden dengem şaştı diyorsunuz. Sabahları güneş doğmadan kalkın, gününüz bereketli olsun. Öğlen kaylule ye yatın eğer vücudunuz uykuya direnç gösteremiyorsa da, lakin şu vakitte uyumayın.
üniversitede 4 sene boyunca genel anlamda uyumadığım zamanlardır.

hey gidi sabaha kadar içip akşam 5 dersine yetişerek uyandığım ikinci öğretimli yıllar.
namaz ibadetinin yapılmasının mekruh olduğu gün içerisindeki üç dönem.

"uyumak" ile ilgili bir bilgim yok. bu vakitlerde namazın neden mekruh olduğu ile alakalı ise güneşin kulları bu üç vakitte; sabah yani güneşin doğuş vakti, öğle yani dik geldiği zaman birde akşam güneşin batışı sırasında yaptıkları ibadetlerden ötürüdür.

halk arasında şöyle bir genel bir yanlış anlayış veya salağa yatma durumu var bu durumla alakalı. akşam namazı üzerinden bir örnek vereyim. bilirsiniz yazda olsa kışta olsa akşam namazı vakti en dar olan vakit namazıdır. helede bu günlerde akşam namazı için size bir saat ya kalıyor ya kalmıyor. biraz dikkatsizseniz ve ehemmiyet vermiyorsanız namaz kaçar gider. diyelim ki yatsı ezanının okunmasına yarım saat var. amcamın beyni hemen şöyle düşünüyor; "bakıyım saate. ooo o kerahet vakti girmiş. o zaman namaz kılamam artık. kerahet vakti namaz kılınır mı yeaa."

amca. bence kendini kandırma ve ivedi namazını kıl. vakit geçtikten sonra kazaya bırak mı iyi yoksa kerahet vaktinde kılmak mı. burada anlatılmak istenen namazların o vakte bırakılmadan kılınması. insanız herkesin işi gücü var. salağa yatmadan ve alışkanlık haline getirilmeden bu şekilde sona kalan namazlar tabi ki kerahet vaktinde kılınmalı.

ahirette yaratan sana neden kerahet vaktinde namaz kıldın demeyecek. neden namazını vaktinde kılmadın diye soracak(allah-u alem). tekrar söylüyorum. bunu sanki bir ruhsat gibi kullanıp salağa yatmadan namazları belirlenen süre içerisinde samimi bir şekilde kılalım. bu şekilde allah inşallah kabul edecektir.
Uyuması en çok zevk veren vakittir.
Resulu ekrem efendimizin hadisi var konuyla ilgili:
Uyurken üzerine güneş doğan insanın sağlığından şüphe ederim demiş alemlere rahmet resulu kibriya.
Denemesi bedava. Aksam ezanina yarim saat kala uyursaniz, uyandiginizda hissetmeniz muhtemel seyler:
basagrisi, sersemlik, sinir, zamani karistirma, gecici hafiza kaybi vs.
Ateistler devamli bu saatte uyumanizi tavsiye ediyorum.
Namazın sadece farz olanının kılınabileceği vakittir.
45 dakika bilgisi yanlıştır. önemli olan güneşin konumudur. o konuma kışın 45 dakikada ulaşır, yazın 60 dakikada ulaşır (dakikayı atıyorum coğrafya bilgim yeterli değil).

özetle dakikaya göre değil güneşin, bulunulan yere olan açısıyla alakalıdır.
güncel Önemli Başlıklar