bugün

geçmiş zamanlarda varolan,günümüzde tedavülden kalkmış,yerini başka mesleklere bırakmış mesleklerdir.
-nalbant(hayvanlara nal takan kişi)
-bakırcı(bakır eşya imalatçısı,tamircisi)
-sepet hamalı-küfeci(pazarlarda yük taşıyan kişi)
-lehimci(küçük ev eşyalarını tamir eden kişi)
-çıracı(destelenmiş çıra satıcısı)
-kozacı(ipek ticaretçisi)
-fesçi(fes satıcısı)
-değirmenci(un öğüten,un satan kişi)
-bezzaz(bez ve kumaş tüccarı)
-hallaç(yatak-yastık-yorgan imalatçısı)
-urgancı(halat imalatçıcı)
-mestçi(yumuşak deri ayakkabı yapımcısı)vb.
arzuhalci.
keçecilik, yorgancılık, urgancılık gibi daha çok el sanatlarıyla ilgili meslekler günümüzde ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuştur.
eskiden kasabalarda olurdu. tam adını bilmiyorum ama bu güzel insanlar kapı tokmakları yaparlardı. iki çeşit sonsuz tasarıma sahiptir bu tokmaklar. birisi az büyüktür vekapıya vurunca kalın tok bir ses çıkar ve ev sahipleri anlar ki kapıdaki bir erkektir. kapıyı da evin erkeği açar. diğeri ise kısmen küçük boyuttadır ve kapıya vurunca ince bir ses çıkar. bu durumda kapıya evin hanımı çıkar. hey gidi hey ne güzel insanların ülkesinde yaşıyorum.
kalaycı ve ayakkabı tamircisi.
diş macununun kapağını kapatıcı (çarlinin çikolata fabrikasında kayboluyodu)
deniz telsiz zabitliği.
sinemalarda yer gösteren lavuklar. bakın işin ismi bile yok, yok olması gayet olağan.
70'li yıllarda komünist olup,bugün atatürkçü olmak gibi mesleklerdir.

çünkü artık türk solu bile islamcı olmuştur.

(bkz: ekmeleddin ihsanoğlu)
henüz değil ama şüphesiz ki fotoğrafçılıkta bunlardan biridir.
saat tamirciliği.
Genelkurmay baskanligi.
Şemsiye ve ayakkabı tamircileri vardı eskiden.. Arıyorum..
(bkz: kıyakçılık)

Kaybolmadıysa kaybolsun amk.

Böyle meslek mi olur la.
Otobüs garajlarında yazıhanelerin önünde dolanan ve el emeği ile logo yapan yazı yazan emektarlar.

Evet böyle bir meslek vardı eskiden. Boyaları kalemleri bir çantanın içinde dolanırdı bu insanlar. Yeni alınan araçlara veya logosu yazısı silinenlere rötuş yaparlardı. Aynı zamanda güzergah isimlerini tabelalara güzel el yazısı ile yazarlardı. istanbul-izmir-bursa gibi...

Teknolojinin nimetleri sayesinde bu emekçiler ortadan kayboldu. Bazıları muhakkak rahmetli olmuştur bile.

Tabi her logoyu her defasında baştan çizmiyorlardı örneğin aşağıdaki logonun bir örneğini kalın bir kartona şablon yapıyor işin ince kısımlarına ayar veriyorlardı.

Mobilde tek foto yükleme hakkımız var malesef bu yüzden aşağı bir tane daha ekleyeceğim.

görsel

görsel

Ek: Ufak bir kurnazlıkla ikinci fotoyu da aynı entrye ekledim.
Göt yalayıcılığı. Ama yok o revaçta olandı dimi.
ölü ağlayıcıları yas tutucuları diyecektim ki karşıma şöyle bir şey çıktı :
(bkz: cenaze ağlama derneği)
Başbakanlık.
Binali bey son başbakan oldugunun farkinda midir acaba?
padişahın ibrikçibaşılığı.
© copyright 2005 - 2026