bugün

1-Osmanlıda haralarda atların çiftleşmesi sırasında, erkek atın aletini eliyle tutup dişi atın vajinasına yerleştiren kesinlikle tokalaşılmayacak insan.
2- işini cok dikkatli yapması gereken insan.ugrastığı sey elinden kacarsa,kişi için tehlikeli olabilir
3- aslında insanların aklına insanlara iyilik yapan insan anlamı gelir. fakat kökeni şuna dayanır:
-eskiden köylerdeki çiftçiler ineklerinden iyi döl alsınlar diye bir kişi boğanın dalgayı tutup ineğin malum yerine sokar, iki kişi de ineği yanlardan sıkıştırıp hareket etmemesini sağlarmış. ve bu insanların tümüne kiyakçi denirmiş. o günden bugüne bu kelime anlamını değiştirip bu halini almış...

Kıyakçı kelimesini kullanırken daha dikkatli olmak lazım bence
Birde bu işi siyasetçiler üstler vs için yapanlar var bunlarada genelde yalacak veya göt yalayıcı denir. Bunu hemen anlarsınız zira yaklaştıklarında ağızları bok kokar göt yalamaktan dolayı.
halen köylerde ve haralarda işi sahibi olan kişidir. Efendim, katırın eşek ve atın karması olduğunu bilmekteyiz ama bu güçlü hayvancağız için köpeklerde farketmeyen ama iş toynaklılarda sorun olan boy farkı nasıl giderilir? işte sorunun çözümü bu kıyakçılarda. Eşeğin arkasına yaklaşık 50 santimlik kare formatında bir çukur kazılır ve eşek öne at ise arkasında duracak şekilde yerleştirilir.( tam tersi olacak değil ya) Aygırın çiftleşme redetmesi üzerine manuel moda geçerek yardımcı olan bu muhterem kişinin yaptığı işin adı ile anılarak kıyakçı tanımlanması yapılması ancak günümüzde bana iyilik yap, torpil yap anlamında ''yap bi kıyak be abi'' diye yer etmiş bir kelimedir.