bugün

(bkz: safranbolu)
atatürkün zamanında var olmayan şehir. cumhuriyetin yoktan var ettiği tek ildir.
fabrikalar yüzünden havası kirli olan ancak bunu ormanlarıyla telafi eden bir cumhuriyet kenti.
batı karadeniz bölgesinde bulunan çankırı'nın ovacık ve eskipazar ilçeleri ile zonguldak'ın eflani, safranbolu ve yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle karabük,türkiye'nin 78. ili olmustur.küçük ama gelişmiş olan karabük gelişme yönünde diğer küçük illerden bir adım daha öndedir.ama ne yazık ki şirin ilçesi safranbolu'nun gölgesinde kalır.merkezinin havası demir çelik fabrikası yüzünden oldukça ağırdır ve kentin yaşlılarının bir çoğu bu fabrikadan emeklidir.
ülkemizde kalkınma atılımının başladığı ,ilk yerli demirin üretildiği fakat,5-10 binlik ilçeden gelen adamların bura ne kadar da küçük hakaretine maruz kalan ,nüfusu Türkiyedeki 33 tane ilden fazla olan talihsiz ilimiz
Türkiyedeki dandirik birçok ile gitmemiş olanların beğenmediği ildir(genelde bunu oranın insanları yapar), oradan başka yer görmedikleri için burayı dünyanın en küçük, en sevimsiz, en geri kalmış ili zannederler oysa ki; karabük tuik'in son verilerine göre türkiyede en gelişmiş 34. ildir ve sonradan il olanların içinde yalovadan sonra 2. sıradadır, buranın il olduğu pek bilinmez nedendir bilmem ama nüfusla falan filan alakası yoktur zira bu ilin merkez nüfusu anadolu kentlerine göre hiç de azımsanamayacak şekilde fazladır.
6 haziran 1996 tarihinde karabük türkiye'nin 78. ili olmuş..
güzel memleketim. insanıyla, doğasıyla, safranbolu'suyla ve birçok güzelliğiyle kendini hemencecik sevdiren şehir. genelde nerelisin sorusuna karabük cevabı alınınca ya 'nerede kalıyor ora tam olarak' ya da 'heaa şehir oldu mu ora' gibi tepkilerle karşılaşabilinir.
anıtkabirin taşları karabük eskipazar'dan getirilmiştir.
17 aralık 1994 tarihinden beri safranbolu ilçesiyle unesco korumasındadır.
halkı üniversite öğrencilerini zikmeye yönelik davranışlar içerisinde olan, türkiye'nin en gereksiz illerinden biri.
yüz bini aşkın nufusu ile karabük gelişmekte olan kentlerimizdendir. bölgenin beşeri oluşumunda ki en büyük pay demir çelik fabrikası olmakla beraber yörenin büyük bir kısmı aynı fabrikadan ekmek yemektedir. tarihi bir efsaneye ev sahipliyi yapan karabük'ün binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken ilçesi safranbolu yu unutmamak gerekir. safranbolu tarihi rum evleri ve safranbolu kalesi ile adeta bir müze kenttir. özellikle uzak doğu ülkelerinden gelen yabancı turistler bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. bir başka ilçesi olan eskipazar da ise antik bir şehir olan Hadrianapolis bulunmaktadır. kültürel anlamda bi hayli zengin olan şehrimizin doğal güzellikleride saymakla bitmez. özellikle bulak mağrası insan ömründe görülmesi gereken yerlerden biridir. her ne kadar insanına pek güven olmasada yenice de bulunan kanyon ve ormanlar görülmeye değer güzelliklerdir ve içerisinde bir çok Endemik Bitki Türü bulundurmaktadır.
zaten bir yüksek okulu içinde barındıran karabük , birde 2007 yılında karabük üniversitesi nin açılması ile bir öğrenci kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
şehrin idari yönetimi son seçimlerde yenice nin de düşmesi ile tamamiyle akp nin eline geçmiştir. ancak son yerel seçimleri kazanıp belediye başkanı olan rafet vergili güzide şehrimizi kalkındırmak için tabiri caizse şehri şantiye ye çevirmiştir. kabak tadı verdiğini düşünmeye başlayan halk şimdilik yerel yönetimden memnundur.*
missing in anatolia isimli japon manga çizgi romanındaki il.
üniversite öğrencilerini yürüyen para olarak gürürler.
üniversite öğrencilerini güya sikmeye meyilli halkı nedeniyle eleştirilmiş canım memleketimdir. siz bana deyinki türkiye nin neresinde öğrenciler, bekar işçiler/memurlar sikilmemekte? ben bu sikko istanbul un yarrak gibi bir mahallesinde 700 lira kira öderken, burada bazılarının çıkıp karabük halkını eleştirmesine anlam veremiyorum. genellemeler her zaman yanlıştır. biz bir bardak kolayı turiste 100 liraya kakalayan bir toplum haline geldik bırakın karabük ü.
yaktıkları ateşi söndürmeyen piknikçiler, 6 hektarlık ormanlık alanın yanmasına sebep olmuştur.
merkezinde 110 bin, toplamda 230 bin kişinin yaşadığı fazla büyük olmamasına rağmen safranbolu gibi bir ilçeyi bünyesinde barındıran yeni illerimizden. birde kardemir d.ç. karabükspor takımının şehridir.
bu sene de ygs sınavında ilk üçe girerek göğsümüzü bir kere daha kabartmıştır. emeğin başkentine mücadele yakışır.
zonguldaktan ayrılıp il statüsü kazanmıştır zamanında.
ismini duyunca sadece akıllarına "emenike" gelen bilgisiz ve kültürsüz cahilleri meydana çıkarmış şehirdir. halbuki cumhuriyet döneminin ilk sanayi hamlesi "Demir Çelik fabrikası" ile karabük te atılmıştır. Safranbolu ilçesi "Unesco" tarafından "dünya kültür mirasları" listesindedir. "Eskipazar" içesindeki "Hadrianapolis" Antik kenti Roma döneminde 4. yüzyılda kurulmuştur ve yakın zamanda turizme açılacaktır. "yenice" ilçesi dünyada en fazla ağaç çeşidini barından ormanlara sahiptir. yani türkiye nin ciğerleridir karabük. Çiller zamanında ilk planlı şehirleşme çalışmaları karabük te başlatılmıştır. Eğitim öğretim olarak her yıl üniversite sınavlarında Türkiye de ilk ona giren şehir yine karabüktür. Buna rağmen karabük ü siyahı bir futbolcuya kadar indirgeyenleri kınıyorum. orta asya ve uzak doğudan gelen binlerce turistler bile safranbolu ya aşık olurken bizim kültürsüzlerin böyle bir yerden haberleri yok. yazık çok yazık.
belki fazla sakin akan hayata, belki eğlenmeyi fazla bilmeyen insanlara sahip şehirdir. fakat yıllar sonra geriye dönüp bakıldığında illaki özlenir.
öğrenciyi söğüşlemek için ev kiralarını yüzde yüz arttırmış açık göz ev sahiplerine sahip memleketimdir. yazıklar olsun be. inşallah sizin çocuklarınız da aynı muameleyi başka yerlerde görür.
öğrencileri keriz yerine koyan, bir demir çelik fabrikası ve üniversiteden başka hiçbir boka sahip olmayan bir şehir. safranbolu'su dünya miras kenti statütüsünde olmasına rağmen 2-3 daracık sokakta tahtadan yapılma safranbolu evi bulunduran dandik bir yer. he bende özel bir yeri var mıdır derseniz vardır. üniversite hazırlığı okudum açık konuşmak gerekirse anamı ağlattı bir senede. gerçi burada çok ama çok güzel anılarım oldu hatta hayatımın en mutlu anlarını yaşadım diyebilirim ama iyi şey erken biter ya erken bitti onlar da. he birde şehirde yağmur siyah yağar bazen. temiz kar bulmak zordur kışın. asla kartopu yapamazsınız çünkü toz gibi olur yapışmaz hemen dağılır. fabrikanın dumanı akşamları şehrin üzerine çöker. bazı sabahlar göz gözü görmez. safranbolu tamamen asyalı turistlerin uğrak yeridir ve türkçe sorulan yol tariflerine ingilizce cevap vermeye çalışan hazırlık öğrencileri ile kaynar. *
4 posta * daha var ondan sonra arkamı dönüp gideceğim bu şehirden. bir daha asla gelmemek üzere.
sokakları piyanist filmindeki yerleri anımsatan şehir. kışın güneş görmek neredeyse imkansızdır. fabrikaları sebebiyle sürekli kirli ve buğulu bir havası vardır. en neşeli adamı bile bunalımlara sürükler. bu memlekete alışmak her baba yiğidin harcı değildir.
lisans yerleştirmede en başarılı iller sıralamasında üçüncü olmuştur. her yıl olduğu gibi bu yılda bizi yanıltmayan başarılı memleketimle, bir kere daha gurur duyuyorum.