bugün

en heyecan verici dünya mücevherlerinden birisiydi bolet. gelmiş geçmiş en büyük piyanistlerdendi. ancak kendisinde birkaç hata vardı. bir kere "küba" lıydı, soğuk savaş vardı, küba sovyet yanlısıydı. üstelik abd´de okumuştu, küba da onun kalibresinde adamı yetiştirecek düzeyde piyanist bulunmadığından.

jorge bolet (1914, havana, küba- 1990,mountain view, kaliforniya, abd) dünya tarihinde ulaşması gereken yere ulaşamamış ancak kesinlikle yeri doldurulamayacak ender büyük sanatçılardandır. 50´li yıllarda abd´li müzik eleştirmenleri hakkında "modaya uymuyor" gibi saçmasapan eleştirilerle kendisinin anti reklamını yaptılar.

ancak kendisinin değerini bilen bir grup insan vardı ; piyanistler !!! o zamanın çok önemli bir piyanisti olan emil gilels " batı kültürünün en büyük piyanisti" addetmişti onu. parmak tekniği ne richter´den,ne de horowitz´den geriydi. kaldı ki çok gözü kara bir adamdı (dikkat ! : richter´den ,horowitz´den büyük piyanistdi dememeye özellikle dikkat ediyoruz.)...

çok zor parçaları, tek bir tanesini bile çalsa tarihe geçecekken tutar aynı resitalde arka arkaya çalardı. onun bu özelliği, sözlük yazarının tabiriyle, kendisinden sonra gelenleri de çağdaşlarını da "dumura uğratmıştır". bir resitalde bir adam tutup liszt´in hem dante´sini, hem venezia de napoli´sini, hem de üstüne kremalı torte gibi 2. ballade´sini çalıyorsa o adamda dağlar gibi bir "kendine güven" mevcut demektir. hayır, kendine güvenmeye güvernir o programla sahneye de çıkarsın ama, sonra sahnede öyle bir çuvallarsın ki çaldığın programla değil yaptığın hatalarla tarihe geçersin.

jorge (hor´he okunur) bolet için geçerli değildi bu tabii...gerçek bir efsane gibi çaldı o.

o konserin kaydı için bkz :

http://www.youtube.com/watch?v=Mq8PLLywC70

bu kayıt yaklaşık 1,5 saattir.

1990´da geçirdiği bir beyin operasyonundan sonra hiçbir zaman iyileşemedi. kısa bir süre sonra da öldü.

bu büyük piyanistin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
güncel Önemli Başlıklar