bugün

ünlü alman fizikçi; matematik ve astronomi alanında çalışmaları olan bilim adamı.
fallout serilerinde en fazla hasar veren silahların kullandığı atış sistemi.

(bkz: gauss rifle)
(bkz: gauss pistol)
(bkz: gauss minigun)
o gameadlı oyunda topu vardır bunun... plazma atıcıdan sonra en çok hasarı verir...
elektrik alanlarla ilgili büyük çalışmaları olan biliminsanı.
(bkz: gauss)
alman gökbilimci, matematikçi ve fizikçi. matematik yeteneğini, göttingen üniversitesi'nde geliştirdi. 1796'da cetvel ve pergelle, 17 kenarlı düzgün çokgeni oluşturmayı başardı. 1801'den başlayarak, daha çok gökbilime yöneldi. 1829 yılından başlayarak fizik çalışmalarına girişti.
(bkz: 4a teoremi)
Carl Friedrich Gauss

Matematikçilerin prensi olarak anılan Gauss, 1777'de Almanya'nın Braunschweig kentinde doğdu. Dehası çok erken yaşlarda kendini gösterdi; konuşmayı öğrenmeden önce toplama ve çıkarma yapmayı öğrendi.

Güç koşullar altında sürdürdüğü eğitimini, 14 yaşında bir asilin sağladığı destekle güvence altına aldı. 16 yaşında Eukleides Geometrisi'nin alternatifi olacak yeni bir geometri tasarladı, Lagrange ve Newton'un eserlerini inceledi.

Üniversitedeyken sadece pergel ve cetvelle 17 kenarlı düzgün çokgen çizilmesi metodunu buldu. Bu buluşundan o kadar öutlu oldu ki, mezarının üzerine de çizilmesini istedi.

Sayılar teorisi üzerine yazmış olduğu ilk büyük eseri 'Disquistiones Aritmeticae' (Aritmetik Araştırmaları) ona şimdiki ününü kazandırdı. Eseri okuyan Lagrange, Gauss'a şunları yazmıştı:

"Eseriniz sizi bir anda birinci sınıf matematikçiler arasına yükseltmiştir. Uzun zamandan beri yapılmış en güzel analitik keşfi ihtiva eden son bölümü çok önemli kabul ediyorum."

Gauss'un bu yapıtı modern sayılar teorisine temel oldu. Ona göre, sayılar teorisi çok önemliydi: "Matematik, bilimlerin kraliçesi olduğu gibi, sayılar teorisi de matematiğin kraliçesidir."

1795'te liseyi bitirip Göttingen Üniversitesi'ne gireceği zaman, matematiği mi yoksa filolojiyi mi seçeceğini bilemiyordu. 18 yaşında en küçük kareler yöntemini jeodeziye soktu. Bu keşfin şerefini, 1806'da yöntemini yayımlayan Legendre ile paylaştı.

Normal dağılıma ait Gauss Kanunu ve çan eğrisi artık bilinen buluşlarıydı. 1796'da filolojiyi tamamen bıraktı ve ilk tarihi yazısı, düzgün 17 kenarlı çokgen hakkındaki keşfini deftere yazdı.

Bu hatıra defteri, Gauss'un ölümünden ancak 43 yıl sonra 1898'de, torunlarından biri tarafından Göttingen Krallık Kurumuna, incelenmek için gönderildiği zaman ortaya çıktı.

19 sayfalık bu defterde, kısa kısa yazılmış 146 tane keşif yazılıydı. Bu keşiflerin en sonuncusu 9 temmuz 1814 tarihliydi. Defter 1917'de olduğu gibi yayımlandı ve buluşların geniş bir incelenmesi yapıldı.

Eğer bu buluşlar Gauss'un zamanında yayımlansaydı, bazı kimselere şöhret kapıları açılabilirdi. Çünkü Gauss, birçok matematikçinin öncüsü ve ilham kaynağıydı. Kendisi şüphesiz böyle bir düşüncede değildi ama gerçek buydu.

Bugün, bunu kanıtlayan yazılı belgeler vardır. Defterde çok güzel cebirsel bağlılıklar görülmüştür. Gauss'un doktora tezi, bugün cebirin temel teoremi adıyla bilinen teoremdir. Yani, n dereceli bir polinomun n tane kökü vardır.

Cebirsel bir denklemin kökünün a + ib şeklinde olduğunu da Gauss göstermiştir. Böylece, karmaşık düzlemi kurmuş ve karmaşık sayılar bu düzlemde gösterilmiştir. Bu düzleme Gauss Düzlemi de denir. Ayrıca, iXi = i² = -1 gösterimini o kullanmıştır.

Gauss'un hayatının son yıllarında yazdığı mektupların büyük bir kısmı öldükten sonra yayımlandı. Ama en büyük yanlışlarından biri, Abel'de olduğu gibi genç matematikçilerin çalışmalarına kulak asmamasıydı.

Örneğin, Cauchy, karmaşık değişkenli fonksiyonlara ait ünlü ve zarif buluşlarını yayımlamaya başladığında ona karşı isteksiz ve bu yayınlardan habersizdi. Cauchy'den hiç söz bile etmedi.

Çünkü Cauchy bu konuya başlamadan yıllarca önce, Gauss problemin en can alıcı noktasına erişmişti. Fakat onun ünlü not defterinde saklı kalmıştı.

Bunun gibi daha başka örnekler de vardı. Hamilton'un kuaterniyonlar çalışması, ölümünden üç yıl önce Gauss'a sunulduğunda hiçbir şey söylemedi. Çünkü, bu sonuç da kendi not defterinde 30 yıldan beri yazılı bulunmaktaydı.

Yine bu konuda öncü olduğunu ileri sürmedi. Hamilton'un 15 yıl kadar uğraştığı buluşları için, Gauss ne kadar uğraştığını söylemiyordu.

1800-1820 arasında astronomi, 1820-1830 arasında jeodezi, yüzeyler kuramı, konform dönüşümleri, 1830-1840 arasında fizik, matematik, elekromanyetizm, yerkürenin manyetizmi, Newton kanunlarına göre çekme kuramı, 1841-1855 arasında durum geometrisi ve karmaşık değişkenli fonksiyonlar, bu fonksiyonlara bağlı geometri dallarında eserler verdi.

En ünlü jeodezi Gauss'undur. Gauss'tan önce Euler, Lagrange ve Monge bazı eğrisel yüzeyleri incelemişlerdi. Fakat Gauss daha genel olarak incelemiş ve diferansiyel geometrinin birinci büyük devresi böylece doğmuştu.

ikinci devre 1854'te Riemann geometrisiyle oldu. Eğrilik, normal ve parametrelenme önemli işlediği konulardı. Konform dönüşümler yine Gauss'a aitti. Haritacılık, enlem ve boylam üzerine çalışmaları yine Gauss tarafından bulundu.

23 şubat 1855'de Göttingen'de hayatı kaybettiğinde, Avrupa'daki tüm dostları cenazesine geldi. Eserleri ve buluşları matematik dünyasında yaşıyor.

http://www.cnnturk.com/YA...;HID=1&haberID=175902
orta 1'deyken matematikte kümelerden sonra en iyi yapabildiğim ve bütünleme de olsa matematikten geçmemi sağlayan yöntem.
bir dizideki sayıların toplamını bulmayı sağlayan formül, ve bu formüle adını veren alman matematik insanı.

gauss = (n(n+1))/2

örnek olarak 1 den 10 a kadar sayıların toplamını bulalım.

n = 10. çünkü dizide 10 adet eleman var

(10(11))/2 = 55 sonucuna ulaşabiliriz.
bu yıl hayatıma giren gauss-jordan elimination, 3e 3 matrislerin çözümünü birim matrise ulaşma yöntemini kullanarak yapar, anlayana kadar hayli çaba sarfettiğim yoğun bir işlem hamallığı gerektiren yöntemdir insan kendini gavur bulmuş demekten alıkoyamamaktadır. anlamama çok yardımcı olan gauss jordan elimination game i tavsiye ederim :


--spoiler--
http://www.math.harvard.e...g/javascript/GaussJordan/
--spoiler--
Her boka parmak atmış olup; fizikte,matematikte,manyetikte...vb her formülün altından çıkan kişidir.
(#1751389) no'lu entrydeki formülün bulunuşu ile ilgili olarak;
bunun sınıf öğretmeni çocuklar oyalansınlar diye 1'den 100'e kadar olan sayıları toplamalarını ister. artık akşamdan kalmamıydı müdürün sekreterine mi asılmaya gitti orasını bilemiyoruz. gauss ta yukarıdaki formülü kullanarak 1'den 100'e kadar olan sayıların toplamının 5050 olduğunu bulur.
bu da okula kıl olup syı bulan adamlar furyasındandır.öğretmenleri bunlara öylesine okul vakti dolsun da eve çabucak gitsinler diye ödev dayamıştır,gauss ta formulüyle birlikte geri postalamıştır bunu.

(bkz: dayatmacı eğitimin yararları)
fizik bölümü öğrencilerinin ''şu gauss yok mu gauss asıl çıbanın başı o'' diye itham ettikleri kişi.
birinci sınıfta iken hocası öğrencileri oyalamak için "1'den 100'e kadar olan bütün sayılarrı toplayın" demiştir. aradan birkaç dakika geçmeden gauss hemen 5050 diye yanıtlamış, hocası ise apışıp kalmıştır.
manyetik alan birimidir. 10^(-4) teslaya eşittir.
matematik hocamizin "yüce gauss " diye bahsettigi büyük insan .
zamanının gerçek dahisi. 1833'te telgraf cihazı yapan ve daha öğrenciyken pergel-cetvel kullanarak düzgün bir onyedigen çizimini bulan, dolayısıyla doğduğu kent Braunschweig'te onyedi köşeli bir kaide üzerinde yükselen bir heykeli bulunan alman matematikçisi.
eski on alman markı üzerinde resmi olan ve yaşadığı donemlerde o kadar integrali alıpta bugun bile halen kullanılan normal dağılım tablosunu nasıl olusturduguna dimagimin yetmediği kukuletalı ünlü alman matematikçi.

görsel
alman matematikçi. gelmiş geçmiş en büyük matematikçilerden birisi olarak kabul edilir. bir çok alanda çok büyük katkıları olmuştur.

hani böyle matematiğin dünyasında kaybolupğ kafayı sıyırmış insanlar olur ya işte tam olarak onlardan bir tanesi.
newton'un zekasına yaklaşabilecek nadir insanlardan. ayrıca karısı öleceği zaman kendisine haber verirler ve gauss karısının biraz daha beklemesini, çalışmasının nerdeyse bittiğini söyler.
rivayete göre çocuklarının çok da zeki olmadığını farkeden gauss, onların matematikçi olmalarını engellemiştir. bunun sebebi de ileride gauss soyadına leke gelmesini istememesidir.
jeodezi alanında da bir çok çalışması olan bilim insanı.

pek hatırlamıyorum dersleri ama galiba koordinatlar dilimi dönüşümlerinde formülü vardı.

gauss metodu vardır sayısal çözümlemede.

x, y koordinatlara sahip kapalı bir bölgenin alanını da veren formülü vardır. çok da pratiktir.

çok büyük adamdı çok.