bugün

insanın ufkunu genişleten bir film...

Herkes kendinden bir Parça bulabilsin diye izleyiciyi fazla bilimsel açıklamaya boğmamışlar ama yine de yüzeysel olarak çok şey öğretiyor, insanı üzerine bir şeyler araştırmaya itiyor.
bu kadar kişinin hayranlık duymasından sonra 'acaba aynı filmi mi izledik?' düşüncesine kapıldığım film.

ya arkadaş bu kadar bilginiz yok muydu ki bu kadar iyi yorumlar yapıyorsunuz.
öğreten bir film değil; merak ettiren, öğrenmeye teşvik eden bir film...
aşırı boktan film. önerilmez.
Malum ortamlardan indirip izleyenlerin bok attığı film.
Sözlükteki astrofizikçilerin bok attığı film. Bisiktirip gidin başka yerde havlayın pls.

in nolan we trust.
türünün tek örneği denilebilecek bir baş yapıt... gerçekten çok kaliteli bir film. senaryo, müzik, oyunculuk, dram, serüven, bilim kurgu herşey var bu filmde... bir baba ile kızın dramatik ayrılışı ve kavuşması çok ince şekilde işlenmiş. christopher nolan dehasını bir kez daha göstermiş. belki yüzlerce uzay filmi yapıldı; ama bunların çoğunluğu bilim ve uzay kurallarından uzaktı. interstellar, bilim ve uzaya ait kurallardan esinlenerek bir uzay hikayesi anlatıyor. insanın zaman ve mekana karşı duyduğu duygusallığı, izafiyet teorisi ile vuruyor. gerçekten çok başarılı ve açık ara en iyi uzay filmi... çoğu yönüyle de alanında tek bir film...
12 sayısının defalarca işlendiği film.

12 gezegen (potansiyel dünya).
12 insan.
12 rangers.

endurance ile birleşmeye 12 dakika.
endurance de 12 parçadan oluşuyor bildiğiniz gibi.
*
3 sayısı da önemli.

3 dünyası olan 1 sistem.
ve ziyaret edilen 3 gezegen.
3 saat olduğu için ne ara izleyeceğimi düşündüğüm film.
film olarak güzel bir film ama bilim ve senaryo açısından çok açık vermiş. açıkçası sözlükte karadelik ve izafiyet hakkında bilgi sayısı az olan çok insan olması beni üzdü. bu yoruma açıklamalarımı yapacağım. ve ağır spoiler içerir ona göre.

-----spoiler--------

filmin başında kütüphane sahnesinde baba ve kız hayaletin verdiği ipuçları ile haritada koordinatları buluyorlar ve gizli üsse ulaşıyorlar. sonra hayaletin baba olduğunu anlıyoruz. bu paradoks olayına hiç değinilmemiş. Bir gitmemesini istiyorsa eğer baba o koordinatları neden giriyor.

ilk gezegene ve ikinci gezegene ranger ile iniyorlar. kalkarken yerçekimini ranger ile yenip dış uzaya ulaşıyorlar. öyleyse dünyadan çıkarken kullandıkları mekikler ne oluyor. 2. gezegenin yerçekimi dünyanın 0,8 ine eşit. yani iyi bir yer çekimi mevcut.

o kadar bilim adamı olmalarına rağmen 2. gezegende normal bir yaşamın mümkün olmayacağı ilk inildiği anda belli olmuyor mu? buzla dolu yaşam yeri arasak europa ne güne duruyor.

ilk gezegende yerçekimine bağlı zaman kavramı 1 saat - 7 yıl olarak nitelendirilmiş. ışık hızının % 85 i hızında hareket ettiğimizde 1 yıl sonunda dış ortamda 7 yıl geçtiğini düşünürsek ; bu gezegenin karadeliğe yakınlığı ve etkilenmemiş olması imkansız. bir de gezegenden kaçış için yine ranger yeterli olmuş.

karadelikte tekilliğe düştükten sonra satürn yakınlarında bulunması vb es geçiyorum ( onlar ayrı saçmalık ) sadece 124 yıl geçmiş olması ayrı bir saçmalık.

açıkçası klasik bir nolan filmi olmuş. nasa ve bilim adamlarına sadece kara delik nasıl görünürdiye danışılmış , olay ufku, ışık bile kaçmaması gibi yirmi yıl öncesinin söylemleri ile çevrilmiş bir film olmuş.

----spoiler-----

yaptığım yorumlar bilimsel yorumlardır. film olarak güzel . ama ufkumu açtı diyen kişileri biraz national geografic izlemeye brian cox dinlemeye davet ediyorum.
uzay filmdir. Bende yakın zamanda izledim filmi, beğendim ve beğenmedim arasında kaldım.

--spoiler--

Çok duygusala bağlamışlar falan filan fazla spoolier vermeyeceğim ama biri bana şu 1 saati 7 yıl olarak geçirilen bir zaman döngüsünün makalesini ya da her hangi bir yazısını atabilir mi? Ben hiç böyle bir şeyin olabileceğine imkan vermiyorum kendi aklım ve fikrimce ama yazısı filan varsa da okumaktan asla sıkılmam. Geçen zaman aynı zaman orada ki 1 saat nasıl oluyor da diğer tarafta 7 seneye eşit oluyor yahu. Bir ışıklandırın gözünüzü seveyim.

--spoiler--
christopher nolan ın son efsanesi.

''yaşama güdüsü'' temalı bu film için söylenecek o kadar çok söz var ki hangisinden başlasak.

dümende christopher nolan gibi hayranı olduğumuz bir efsane olunca beklentim en yüksek seviyedeydi çünkü memento gibi, the prestige gibi, inception gibi yapılmayanı mükemmel seviyede yapmış nolan a güvenim tamdı.

film başladığında ilk ve tek hayal kırıklığımla karşılaştım. evrenin ve zamanın bükülerek evrenin en uç noktalarına gitme tezi daha önce ilkel senaryolarla işlenmişti. stargate filmi bu tezin atasıdır mesela. sam neill ve laurence fishburne ün oynadığı olay ufku filmi tam da bu tezden yola çıkmaktaydı hatta. dahası, kağıdın ikiye katlanıp kalem geçirme örneği birebir olay ufku filminde geçiyordu sam neill tarafından. aynı örneği filmin başında görünce ''yapma chris, yapma be olum'' dedim.

burdan itibaren film sazı eline aldı ve nolan gene yapılmayanı yaptı müthiş hayal gücüyle. açıkçası hepimizin ufkunu genişletti, bakış açımızı değiştirdi herşeye karşı. 5.boyutta yer alma sahneleri inanılmazdı gerçekten.

artık çıta o kadar yükseldi ki bu saatten sonra bilim kurgu çekmek cesaret ister.

bir de cool gözükmek için bu filme bok atanlar var ki ulan daha iyisini mi izlediniz de çamur atıyorsunuz ha? hayal bile edemeyeceklerinizi izleyip bıdı bıdı yapmak 3 perdelik komedi gibi.

müzikleri dahil olmak üzere kesinlikle imdb listesinde ilk 10'u hak ediyor interstellar.

Nolan daha iyisini yapana kadar en iyisi bu.
aklımda sadece "bize tam otuz dakika kaybettirdin" repliğini bırakmış filmdir. bu aralar beni oyalayan arkadaşlara en güzel sözüm oluyor.
hd olarak bir kere daha izlenesi olan film.
film olarak da bilimsel yön olarakda güzel ve izlenmesi gereken bir yapıt. belki bir iki nokta da kendi kurgusunu oluşturmuş özellikle de karadelik kısmında ama seneryoyu bağlaması adına başarılı olmuş. benim gibi amatörce kuantum ve atom fiziğini yıllarca bilim ve teknik dergisinden takip eden biri için oldukça tatmin ediciydi. en nihayeinde bu bir fantastik filmdir tez, kuram ya da bilimsel döküman değildir.
Yalnız gitmeyecekseniz, kimle gideceğinizi çok dikkatli seçmeniz gereken film. ilgisi, merakı olmayanlarla gittiğiniz takdirde film çıkışı yorumlar baya can sıkıcı olacaktır.
Sonunda tekrar izleyeceğim bilim kurgu.
Teknik meknik birçok açıdan çok güzel film ama filme gölge düşürmemek kaydıyla bir eleştiri yapacağım. 'Nolan filmlerinde insan ilişkileri ve duygusal sahneler niye korku filmlerindeki gibi donuk ve yapmacık gibi anlamıyorum.'
Filmi yeniden izledim ama ilk izledigimde daha az soru işareti vardı.
oldukça güzel bir film.
istikbal göklerdedir ana temalı sanırım. bu başka bir şeydi galiba... neyse.
insanın kendi soyunun devamı ile kendi türünün devamı arasında kaldığı noktada kendi soyunun devamını secmesinin kendi türünü kurtardigini düşündüren film.
akşam akşam kafa açan filmdir. vakit geçsin diye bir film açayım dedim, üç saatmiş amk. gece oldu lan gece.
çerezlik film değildir. biraz dikkat ister...
2 saat 49 dakikalık film. Kadının yakıt hesabı yaptığı sırada ara verdim. Mutlu ol yeter'i izledim ve devam edeceğim. 1 saati bile beynimi kıpırdattı.
dün gece kuzenim ve arkadaşıyla izlemeye yeltendiğim ama zeka seviyelerinin yetemeyeceğini anladığım ve çeneleri film boyunca düştüğü için izlemekten vazgeçip ,daha sonra yalnız başıma keyfini süre süre izleyeceğim filmdir.