bugün
- beraber huzurevine çıkılacak yazarlar9
- 41 yaşına gelmiş hala daha sözlükte yazan adam9
- cumhuriyetin halka sorulmadan getirilmesi12
- kadınlar memelerini birbirlerine gösteriyor mu6
- yazarlara verilmiş lakaplar12
- lise 1deki haliniz karşınızda olsa ne dersiniz11
- sizce ben güzel miyim5
- erkekleri taciz eden kadın6
- uzay neyin içerisinde genişliyor4
- kale3112 nickli sözlük yazarı2
- karanlık kafese inen ruh kuşu3
- kadınların daha hayvansever olduğu gerçeği3
- üniversitelerin cahil yetiştirmesi2
- recep tayyip erdoğanı sevmiyorum5
- güzel satranç oynayan kız var mıdır3
- taksici arkadaşın anlattığı enteresan hikayeler5
- tulumba tatlısı2
- pandela44
- ai analizin tavsiyelerine kulak vermek2
- en son gelen mesaj2
- polisin ters kelepçe takabileceği durumlar4
- başlıkların silinme sebepleri3
- son kitaptan öncekiler bozulsun diye mi yaratıldı3
- kadın poposundan kasa diye bahseden erkek16
- kemal kılıçdaroğlu11
- ev kedisi2
- alttaki yazar ile kafes dövüşü yapıyoruz2
- ali haydar fırat2
- ai analiz2
- sıla türkoğlu2
- evlendikten sonra 100 kiloyu geçen kadınlar2
- ben geldim naneler19
- 35 yaşında ölmek6
- sen pipittinoğulları gelinisin unutma2
- sözlükte flörtleşmek18
- deniz göktaş'ın gözaltına alınması18
- malum sözlük2
- izafiyet teorisi2
- sözlüğü siliyorum dostlar17
- karşılıklı aşk yaşamadan ölmek8
- kız arkadaşıma hediye edeceğim araba için öneriler11
- ferdi özbeğen9
- renkli gözün türkiyede çok yaygınlaşması7
- x in memeleri5
- kız arkadaşın 17 saattir mesaj atmaması17
- iplenmeyen yazarlar2
- devlet kim lan7
- iphone kullanan insan2
- hem entelektüel hem sikici hem yakışıklı erkek8
- wednesdayin annesi8
evrenin soyutlama ile açıklanabilirliğini savunan, bilim tarafından çürütülmüş felsefi bir görüş.
insan türünün başına kene gibi yapışmış, evreni soyutlama ile anlayabileceğimizi iddia eden bir çeşit felsefi görüş.
Varlığın birinci ögesinin idea (düşünce) olduğunu savunan öğretiye idealizm denir. idealizm var olan her şeyi düşünceye bağlayan, insan düşüncesinden bağımsız bir nesneler dünyasının var olmadığını savunan felsefi öğretidir. idealizme göre madde gerçek değil hayaldir ve evrendeki her şey zihinseldir.
Zihin temelli epistemolojiyi varsaymaktır. Bilginin kaynağı zihindir, madde ve evden zihne göre şekillenir. Yani ağacın yeşil, meyve veren olarak algılanmasını nedeni kesin olarak o niteliklere sahip olduğundan değil zihnin ağacı o şekilde tasavvur etmesindendir. Tanrı kadirimutlak olduğu için zihnimizde değildir. Biz zihnimizde onu her şeye gücü yeten olarak anlamlandırdığımız için öyledir.
Peki madem duyular bizi yanıltabiliyle ve görecelilik mümkün o halde herkes nasıl tüm nesneleri aynı kavrayabiliyor? Nedeni ortak akıl, logos. Akıl bir takım filozoflara göre eşit yaratılmıştır bu yüzden yanılsama olduğu halde deney bilgisinde nesnellik sağlayabiliyoruz. Bilgide ortaklık yakalayamıyor olmamızın nedeni zeka değil farklı yollardan düşünmek olduğunu söylüyor ve kesin bilgiye ulaşmak için cogito'dan başlıyor descartes. Bacon'da doğru bilgiye ulaşamamızın nedenlerini zekaya bağlamak yerine idollerle kategorize ediyor
Peki madem duyular bizi yanıltabiliyle ve görecelilik mümkün o halde herkes nasıl tüm nesneleri aynı kavrayabiliyor? Nedeni ortak akıl, logos. Akıl bir takım filozoflara göre eşit yaratılmıştır bu yüzden yanılsama olduğu halde deney bilgisinde nesnellik sağlayabiliyoruz. Bilgide ortaklık yakalayamıyor olmamızın nedeni zeka değil farklı yollardan düşünmek olduğunu söylüyor ve kesin bilgiye ulaşmak için cogito'dan başlıyor descartes. Bacon'da doğru bilgiye ulaşamamızın nedenlerini zekaya bağlamak yerine idollerle kategorize ediyor
varlığın maddesel olmadığını, zihnin bir boyutu olduğunu düşünen bir felsefe kuralıdır. temelini platon atmıştır. platon, insan düşüncesi dışında varlığın olamadığını savunur. materyalizm ile tamamen zıttır.
Realizmden sonra en çok değer verdiğim akımdır. Genellikle felsefede güzel eserleri vardır bu türün. Fakat bana sorulacak olursa ben pragmatizmi seviyorum. Bana faydalı olan değerlidir.
(bkz: hegel)
(bkz: hegel)
(bkz: matrix)
her şeyin beyinde döndüğü inancı.
bana göre fatalizmle birlikte en çöp felsefi akımdır.
her şeyin insanların kafasında olması felsefesi.
hem bir kişilik hem bir felsefi akım.
kişilik olanı bir veya fazla fikrin, fikirlerin peşinden gitmektir.
felsefi akımı ise, dünyanın ve hayatın, kafada geçen hayal olmasıdır.
kişilik olanı bir veya fazla fikrin, fikirlerin peşinden gitmektir.
felsefi akımı ise, dünyanın ve hayatın, kafada geçen hayal olmasıdır.
maddeyi inkar etmektir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar