bugün

hititler'in başkenti. bugün yer olarak çorum sınırları içindedir. kalıntıları ilk olarak Fransız gezgin ve arkeolog Charles Texier tarafından keşfedilmiştir. kapsamlı bilgi için:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Hattu%C5%9Fa
Dünya mirasları listesinde yer alan kent. unesco tarafından 2007 yılında tüm dünyaya tanıtılacağı belirtilmiştir. Böylece her yıl ortalama 50 bin turist ağırlayan kentin bu yıl 70 bin turisti ağırlaması bekleniyor.
yapilan kazilarda cikarilan eserler, istanbul arkeoloji muzesi, eski sark eserleri muzesi, ankara anadolu medeniyetleri muzesi ve corum muzesinde sergilenmektedir.
Çorum, Sungurlu ilçesi, Boğazkale Köyü'nün hemen yanında yer alan antik yerleşme. MÖ. 2000'li yıllarda Anadolu ve Suriye'Ye egemen olan Hititlerin başkentidir. MÖ 3. binyılda Asur ticaret kolonilerinden biri olarak kurulduğu düşünülüyor. Kent Hatti ve Hitit Uygarlıklarına ev sahipliği eder. Helenistik dönemde kenti Galatlar ve Avrupa'dan gelen Kelt kavimleri işgal eder.
gercek adı hattuşa olan kent.
Hitit Devletinin başkenti olan Hattuşaş, dönemin mîmarlık ve sanatının odak noktası olmuştur. Hattuşaş kelimesi, Hattus'dan, yâni Hatti insanlarının verdiği orijinal addan gelir. Çok geniş bir alanı kapsar. Uzun zamandan beri yapılan kazılarda beş kültür katı ortaya çıkmıştır. Bu katlarda Hatti, Âsur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmuştur. Kalıntılar Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi), Yazılıkaya'dan oluşmaktadır. Burada bulunan kalıntılar Kral Sarayı, (3500 çivi yazılı tablet içeren) iki katlı Arşiv Yapısı, Hitit Dönemi'nden kalma dört tapınak, anıtsal kapılar (Kral Kapısı, Sfenksli Kapı, Arslanlı Kapı, Poternli Kapı ve Batı Kapısı), Gök Tanrısı Teşhup'un tapınağı bulunmaktadır.
çorum ilinin şehirler arası otobüs işletmesidir. vasat bir hizmet sunulduğu söylenemez fakat biraz daha eski model arabalar tercih etmeleri fenadır.

eski dediysek o kadar da değil...
Anadoluda kurulan ilk uygarlıklardan hititlerin başkentidir.
(bkz: çorum)
hititlerin başkentidir.
çorum'la olan tek bağı çorum il sınırlarında çorum şehrine 82 kilometre mesafede olmasıdır.

çorum hattuşaş şehrinin devamı değildir. herhangi bir bağları bulunmaz coğrafi yakınlık dışında.

kısacası byzantion-istanbul, smryna-izmir, tarsus-tarsus, zeugma-nizip arasındaki ilişki hattuşaş-çorum arasında mevcut değildir.
birbirlerinin devamı değillerdir.
Ankara'daki Gordion ile birlikte dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Hattuşaş dünyanın ilk gelişmiş köyü kabul edilmektedir.
çorum'un boğazkale ilçesinde bulunur. bir diğer ismi de hattuşa'dır.
hattuşaş a gittim.
Hattusasın antik kent olduğu iddiası tam bir sacmalıktır.
Zaten orası bir primitif bir kaledir.
Kuş uçmaz kervan geçmez ot bitmez bir dağ başıdır. Kervan geçmez bugün bile hiçbir yolun geçmediği bir yer olduğu için tüccarların meskun olması, ot bitmez dağbaşı olduğu için çiftçilik yapan yerleşimcisi olması mümkün değildir. Eğer orası bir şehirse kim yaşıyordu o zaman? Eğer ancient aliens!in(antik uzaylı) yaptığı gibi bir iddiamız yoksa. Tunç çağında yapılan bu yerin kent olması kanaatimce mümkün değildir

Içerideki yerlesim yeri olduğu iddia edilen yapılarda ailelerin barınması kesinlikle mümkün değildir.
Oralar olsa olsa askerler için insa edilmiş baraka olabilir.

Ha keza etrafta insanların tarım yapabileceği büyük araziler yoktur. Orası ayaktayken oranın yiyeceği kesinlikle başka bölgelerden gelmektedir.

Ozetle hattuşaş, ailelerin yasadigi bir sehir değildi. Muhtemelen etraftaki maden veya ticaret yolu gibi seyleri korumak icin yapılmış veya angora yürümek isteyen birilerinin önünü kesebilecek bir askeri üs bölgesidir.

Hititlerin bas sehri olabilir ama bu kanaatimce ailesiyle beraber halkın meskun olduğu bir yer olduğu manasina gelmemektedir.

Hititlerin bas sehri olabilir ama bu kanaatimce ailesiyle beraber halkın meskun olduğu bir yer olduğu manasina gelmemektedir.

Ha keza çorumdaki müzede bilezik olduğu iddiasıyla sergilenen şeyleride şüpheli buldum, bana bileziğin taşı değilde testere gibi bir aletin dişleri olabilirmi acaba sorusunu sordurdu. O dişe benzeyen taşları bir levhanın üstüne yapıştırıp ağaç kesmeyi becerebiliyormu diye denemek isterdim.