bugün

1980 lerde ortaya çıkmış türk punk rock grubudur.malesef anlaşılamamıştır ve sanki toprağa gömülmüştür.(arasan bulamazsın).lanet olsun ve nereden nereye gibi süper ötesi şarkıları vardır.okuduğum bir dergide müzik arşivi yapan bir arkadaşla yapılan röportajda şu soru sorulmuştur:
**en değerli parçanız hangisidir?
**bir ara bi arkadaşın alıp ta geri getirmediği 2 hardal albümü vardı,,eğer olsalardı onları söylerdim!!
ve bu bahtsız arkadaşla beraber benim de içim gitmiştir..
sosisli sandviçe özellikle yakışan baharattır. ketçap domatesten mayonez yumurtanın beyazından yağ karıştırılarak hazırlanır.fakat hardal kendisidir.hiç bir şeyin türevi değildir.bu sebeple benim nazarım da özellikle mayoneze karşı bariz üstünlüğü bulunmaktadır. her türlü et ve tavuk kızarmalarında patates kızarmalarında kullanılabilir. karnım aç üstüme gelmeyin.
her yemeği güzelleştirme yeteneği olan hede. sucukla ayrı bi güzel olur.
(bkz: entry girerken ağzın sulanması)
(bkz: soulseek sağolsun)*
marka çok önemlidir,heinz dan şaşılmamalıdır.
dünyanın en güzel sosu.acı sevenler için en iyisi (bkz: delizia)...
herhangi bir türk markası hardala sirke boca edilerek çok güzel, kaliteli hardallar elde edilebilir. püf noktası deneye yanıla bulunan bekleme süresidir. bir de bu baharatın özelliği burun sızlatmasıdır. çok yendiğinde dahi burun sızlatmayan hardal ,(ne yazık ki) hardal değildir.
neden sevildiğini ve iyi bir hardalın neden o kadar pahalı olduğunu anlayamadığım hiç bir zaman aramayacağım ve tadını beğenmeyeceğim lüzümsüz sos.
ilk albümleri 1978 yılında çıkan nasıl ne zaman dır. şahsi fikrim en güzel albümleridir. bir yağmur masalı, Babalar Kucuk Ogullarina Soylesin Diye, Uyandi dinlenmesi gereken şarkılarıdır. güzel sözleri var, güzel çalmışlar, türkiye için yaratıcılar, şarkıların baş-son veya ortalarında soloları var; daha ne olsun?

ama bariz şekilde dünyada ki popüler gruplardan etkilenmişler, hatta hangi şarkının hangi grubun hangi şarkısına benzediğini bulmak zor değil.
bu bitkinin tohumu un haline getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır.ızgara etlerin yanında ve bazı sosların yapımında kullanılır.
Siyah hardalotu ya da beyaz hardal otu bitkilerinin tohunları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır.Keskin ve yakıcı bir lezzeti vardır.Sos olarak kullanılır.Sosa sarımsı renk vermek için zerdaçal eklenir.Turşu,salata sosları,balık çorbası,et yemeklerinde hardal tohumları kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.Hardalotunun anavatanı Akdeniz ülkeleridir.
alırken markaya dikkat etmek gereken nane. bak mesela migros'ta kuhne diye bir marka satılıyor. acılı olanından aldım (bir de orta acılı vardı, dedim kesmez anadolu çocuğunu). allah sizi inandırsın çokella niyetine sür ekmeğe ye, o ne lan öyle! öyle acı mı olur! neyse, bitene kadar kokusu için yiycez artık.
ketçap, mayonez falan hikaye. hardal mükemmel bir şeydir! yalnız overdose yapınca alerji oluyor, o hardal vücuttan atılana kadar kaşınıyorsunuz.
magnoliophyta (kapalı tohumlular) bölümünün, magnoliopsida (iki çenekliler) sınıfının, brassicales (turpsular) takımının, brassicaceae (turpgiller) ailesinin, brassica (hardalgiller) cinsine bağlı baharlı bitki ve bu bitkiden yapılan sos. bu bitkinin 3 çeşidi vardır: hint hardalı (brassica juncea), beyaz hardal (sinapis alba) ve siyah hardal (brassica nigra). ingilizcesi mustard *'dır.

eksileyenler sözüm: gidin bakın kardeşim. yalan mı söylüyorum ?
(bkz: beni anlayamazsın şimdi)
(bkz: uyandı)
adlı şarkıları mükemmel olan eski türk rock grubu. şarkılarını ve albümlerini bulmak çok zor artık.
senf. (alm)
harika bir şey ama
market hardallarında o hardala özgü burundan girip kafada patlayan yakıcılığını bulmak zor.
en güzeli ballı olanıdır. (bkz: ballı hardal)
78'de nasıl ne zaman ve 80'de nereden nereye adlı iki long play yapıp türkiye'de arabeskin ciddi ciddi hakim olduğu dönemlerde tozu dumana katmış büyük rock grubu. hardal, batı normlarında rock soundu çıkartmıştır. bunalımlar, üç hürel, moğollar, barış manço, cem karaca mühim gibi müzisyenler/gruplar daha ziyade anadolu ezgileriyle müzik yaparken hardal çıkmış baba baba grup sounduyla batılı bir rock inşa etmiştir. erkin koray'ın da bir dönem yol dostu olan bu mühim grup bu manada ilktir! bunalımlar'ın hardal'dan 10 sene önce hard rock şarkılar yaptığı doğrudur lakin bu tam manasıyla garage rockın etkileridir. ve bunalımların da o dönem anlaşılamaması ortaya çıkan kuvvetli soundun yansımasıdır adeta. çünkü 70'lerde bunalım elemanları yeri geldiğinde soyunmuş yeri geldiğinde de gitar falan kırmıştır. tabii bunalımın bir dönemi de türkü soundlu dönemidir. hardal ise naif bir gruptur! temiz sound sağlam sololar grubun temelidir. sözlerde arabesk furyasına göre az biraz derli topludur. lakin gene de bu dönemin izleri görülür. hardal'ın solisti şükrü yüksel pürüssüz sesiyle grubu daha da büyütmüştür. hardal'ın yıllar sonra eksik kadroyla 3. albümlerini yaptığını da eksik geçmeyelim. bu albümün adı yeniden doğuş! gene yeni tarz rock gruplarına nazaran çok daha iyi bir işle yıllar sonra karşımıza çıktılar. leyla hit olarak dönüp durdu. iyi bir albümdü yeniden doğuş. fakat grubun asıl olayı ilk iki long playınde yatar. nasıl ne zaman iyi şarkılarla örülü olsa da nereden nereye de sound oturmuştur. bir yağmur masalı türkiye'de rock müziğin vardığı son noktadır! gene dönemin arabesk yapısını sözlerinde bulabildiğimiz lanet olsun, muhteşem ballad beni anlayamazsın, nereden nereye, babalar küçük oğullarına söylesinler diye, sen olmasaydın dinlenmesi farz olan güzelliklerdir. hardal'ın hiç bir şarkısı vasata dahi yaklaşamaz. hepsi üst düzeydir. yıllar yılı dinlemiş birisi olarak türk rockından bahsedilecekse hardal'dan bahsetmemek olmaz derim başka bir şey demem. grup elemanlarından baterist sedat avcı'yı -avdıkoğlu diye de geçer- kaybettik. grupla ilgili az çok bilgi verecek bir kitapta yakın dönem de çıktı. erkin koray 'ın mezarlık gülleri adlı kitabında hardal'dan çok şey bulabilirsiniz. bu malum iki long play akabinde hardal'ın seçmeler adlı bir kasetinin elden ele dolaştığını ve bunun iki albümün şarkılarından derlendiğini söylemeliyim. gerek nasıl ne zaman gerekte nereden nereye bu ülkenin müziğine değer vermediğinin bu ülkede adam akıllı bir müzik hafızasının olmadığının kanıtıdır! çünkü iki güzellikten de şuanki nesil bihaberdir maalesef. hardal, kendisinden bihaber olunamayacak kadar kalite bir gruptur! iki plak için şuan 800 tl rahatlıkla gözden çıkarılabilir. çünkü bulmak hayli zor.
türk rockının yakın dönemi hakkında bilgi sahibi arkadaşların hardal'ı bir yerlerden bulup dinlemelerini salık veririm. hardal bu ülkenin başına gelmiş en büyük güzelliklerdendir kuşkusuz. tarihin tozlu raflarında kalsalar dahi.
ne ketçabın akışkanlığı , ne mayonezin yüksek yağ oranı.. sarı hardal ağızda hafif acı bi tat bırakır.. insan , hardalı tek başına yerse hapşıracak gibi olur..

keşke sadece bunun için sevseydim onu..
Bir Yağmur Masalı' nı ilk defa, bugünlerde dinleyen bünyenin 'Vay be! Zamanında yapmışız ulan." Dediği, türkçe sözlü psychedelic müzik yapan, döneminde de çok meşhur olmayan camel tadında ki müzisyen topluluğu.
müthiş derecede midemi bulandıran bir tür sos.

bu seyin tadı insanın burnunun dibinde yakılan plastiğin bıraktığı iğrenç kokuya benziyor.
hastası olunan mükemmel bi sos çeşidi.
hani, daha lokmayı ağzınıza yaklaşıtırırken duyulan kokusu genzinizi gıdıklayan, hani, dilinizle damağınız arasında kayıp giderken, ağzınızın geri kalanında müthiş bir haz bırakan, tam yutulmak üzereyken, burnunuzun direğini sızlatacak derecede yüksek aromasıyla hafiften duygusal anlar yaşatıp, gözleri nemlediren, bağımlılık yapan, istiklal'de sosisli yemeniz için bir numaralı sebep olan ve bütün aramalarınıza rağmen marketlerde gerçeğini bulamadığınız lezzettir kendisi. kısa tanımın ardından, bu hazzı evde yaşamak isteyenler için adres, karaköy bankalar caddesi, sen piyer han'dır. ne kadar reklama girer bilinmez ama, bir "amme hizmeti" maksadıyla marka da veriyorum: kendisini "özyer" ismiyle arayınız. bu firma, bütün istanbul'un büfelerinden, lüks restoranlarına kadar, yemeklerin yanında gerçek hardal servis eden bütün her yere satış yapmaktadır ve ülkemizin ilk ve tek toz hardal üretimi gerçekleştiren fabrikasına sahiptir. evler için 60 gramlık ambalajlarda satılmakta ve üzerindeki tarife göre şiddeti ayarlanarak hazırlanmaktadır. eğer hardal seviyorsanız, bir yerlerde gerçeğini tattıktan sonra, marketlerden aldığınız bilimum markalar sizi kesmediyse, ya da hayatınız boyunca hardal diye sadece ambalaj içinde satılan (hangi marka, hangi fiyat olursa olsun) sosları tükettiyseniz, bi koşu karaköy bankalar caddesine gidip, yukarıda ismi zikredilen firmayı arayıp bulunuz.

not: bu yazı, kendi hardalını evinde hazırlayarak lezzetler diyarına koşan gurmelere değil, aradığı hardalı plastik ambalaj ya da cam kavanozlarda bulmaya çalışan arkadaşlara yol göstermek amacıyla yazılmıştır...
içersinde et ya da kıyma olan her şeyle güzel gidecekmiş gibi duran sos. hamburgerin de en önemli malzemesidir nazarımda, ketçaba fark atar o derece. yine de orantılı dökmek lazım az bir miktarıyla da aynı tadı almak mümkün.