bugün

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından M.Ö 350’de Bodrum’da yaptırılmış bir mezardır .
15. yüzyılda Haçlı Seferleri sırasında St. John şövalyeleri bölgeye geldiler mozoleyi yaktılar ve bugün Bodrum Kalesi olarak geçen büyük bir kale yaptılar. Bu kalenin yapımında Halikarnas Mozolesi'nin nerdeyse bütün taşları kullanıldı.

(bkz: wikipedia)
tanrı’nın temsilcileri kitabında adı geçen büyüleyici yapı.

“...biraz ilgisiz gibi görünüp rehberi dinlemeye başladı. “Bu bina (house of temple), ünlü mimar john russel popa tarafından, türkiye’de bulunan antik halikarnas mozolesi model alınarak, 1911-1915 yılları arasında inşa edilmiştir.” diyen rehber, geniş mermer merdivenleri gösterdikten sonra, “sabırsızlıkla beklediğinizi biliyorum” dedi gülümseyerek. “Gizemli ayinlerin yapıldığı tapınak odasını görme zamanı geldi artık değil mi?” Gizemli ayinler kelimelerni duyunca yine ürpermiş, rüyasındaki kadın bir kere daha gelmişti joshua’nın aklına...”
diğer adıyla (bkz: kral mausolos un mezarı) olan mozole, kral mausolos'un ölümünün ardından karısı artemisia ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. görünüm itibarıyla (bkz: yunan mimarisi) ile (bkz: mısır mimarisi)'ni sentezleyen bir yapıdaydı. bu karışımdan dolayı "mozole" adı verilmiştir ki bu yapıdan sonra inşa edilen benzer anıt mezarların hepsine bu isim verilmiştir.

mozole satyros ve pythius tarafından tasarlanmıştı. çevresinde dört farklı heykeltıraşın yaptığı (leochares, bryaxis, scopas of paros ve timotheus) dört farklı heykel bulunmaktaydı. bu heykellerin en önemli özelliği insan ve hayvan figürleri barındırmasıydı. o döneme kadar hiçbir canlı heykellere işlenmemiş, sadece tanrı figürleri kullanılmıştı. mozole'nin üst kırmında da dört atın çektiği bir savaş arabası tasviri bulunmaktaydı.

mozole'nin zirve noktası yerden 45 metre yükseklikteydi. diğer ölçüler hakkında farklı bilgiler bulunmakla birlikte yaygın olanı tabanı 32x38 metre, uzun kenarı 242.5, kısa kenarı ise 105 metre olduğudur.

anıt mezarın yıkılışı hakkında farklı rivyetler bulunmaktadır. bunlardan birinici peş peşe gerçekleşen depremler sonucunda yıkıldığıdır. ikincisi ise (bkz: haçlı seferleri)'yle birlikte bölgeye gelen (bkz: st john şövalyeleri)'nin yıktığıdır. st. john şövalyeleri mozole'nin taşlarını kullanarak bulunduğu yere, günümüzdeki (bkz: bodrum kalesi)'ni inşa etmişlerdir. halikarnas mozolesi'nin günümüze ulaşan bazı parçaları ise (bkz: londra)'da (bkz: british muesum)'da sergilenmektedir. ayrıca bulunduğu yer de açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir.
Halikarnas Mozolesi taşları Hospitalier Şövalyeleri tarafından Bodrum Kalesi inşası sırasında kullanılmıştır. Günümüze ulaşan ironik bir gelenek ile bazı Masonlarca Tapınakların mimari referansı olarak görülür.
Halikarnas dedin de hukukçu bir çocuk vardı üç dört yıl önce falan burada. Çok iyi anlaşıyorduk, komik birisiydi. Ne yapıyor acaba şimdi?