bugün

tbmm de başbakan veya bakanlara üyelerce yöneltilen oylama sonucu nihai karara varılabilecek soru önergesi.
(bkz: kemal unakıtan)
bu hafta üçünce kez kemal unakıtan hakkında verilmiştir. yine chp tarafından verilmiştir.
anayasanın dokandokuzuncu maddesine göre bir siyasi parti grubu adına veya en az yirmi milletvekilinin imzasıyla verilebilen, hükümetin düşmesine yada bir bakanın meclisten uzaklaştırılmasına imkan sağlayan hükümeti denetleme yoludur.
türkiye büyük millet meclisinde bir soru üzerine başbakana veya bakanlardan birine, milletvekillerince açılan ve sonunda soruşturma yapılması istenebilen soru, istizah.
başbakan rte'nin, "gensoru da yalama oldu" diyerek eleştirdiği işlemdir. hesap sorulması işine gelmediğinden mi böyle demiştir bilmem, ama bu laf bugünden itibaren büyük bir ihtimalle yeni bir polemik başlatacaktır.
(bkz: istizah)
Hükümet veya bir bakanın siyasî sorgulamasıdır. Gensoru önergesi, bir siyasî parti grubu adına veya en az 20 milletvekili tarafından verilebilir. Bakanlar Kurulu veya bir bakanın düşürülebilmesi, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile olur. Oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılır.
TBMM'de bulunan milletvekilleri ve bakanların dokunulmazlığı olduğunu düşünerek ve bunların bu dokunulmazlığı kişisel çıkarlarına kullanmalarını engellemek ve denetlemek için yapılan uygulamadır. Bir siyasi parti veya en az 20 milletvekili imzasıyla verilebilir. Bu karardan sonra yüce divanda yargılanırlar. Yüce divanda yargılanan milletvekili ise vekilliği düşer. Yargılanan başbakan ise hükümet düşer.
mecliste otorup göbek yapan milletvekillerinin arada bir can sıkıntısından bir araya gelip yaptıkları, ve şu ana kadar haber olmaktan başka bir işe yaramayan hadisedir.
--spoiler--
Gensoru TBMM’nin milletvekilleri ve bakanları denetleme yollarından biridir.1982 Anayasası hükümet ve bakan denetimi için 5 mesanizma öngörmüştür.bu mekanizmalardan biri olan gensoru, siyasi hedeflidir. Yani hükümet ve ya bir bakanın yetersiz olduğu ve siyasetten düşürülmesi gerektiğini hedefler. Gensoruyu, en az 20 milletvekili toplanarak veya siyasi parti gurubu önerisi ile verilir. 3 gün içinde gensorular çoğaltılıp dağıtılır. 10 gün içinde yapılacak ön oylama sonuçlarına göre, basit çoğunluğun güvensizlik oyları sayılır. Oylar basit çoğunluğu geçerse, en az 2 ve en fazla 7 gün içerisinde görüşmeler başlar. Görüşmenin bitiminden sonra 1 tam gün ara verilir. Bu güne serinlik süresi denir. Ertesi gün güven oylaması gerçekleşir. Sadece güvensizlik oyları sayılır ve hesaplanır. Sonucun hesaplanması için 276 milletvekilinin güvensizlik oyuna ihtiyaç vardır. Yani güvenoyu alamadan, bir bakanın veya hükümetin düşürülmesi için, TBMM üye tam sayısı olan 550 milletvekilinin, salt çoğunluğu yani yarısından fazlasının, güvensizlik oyu vermesi gerekir.276 veya daha fazla milletvekilinin oy vermesi durumunda bakan veya hükümet düşürülmüş olur. Anayasamız 1982 de gensoru için yenilikler getirmiştir. Bu yeniliklerde, gensoru için sadece güvensizlik oyları sayılacaktır. Güvenoyları veya çekimser oyların sayısı bilinmez veya sayılmaz, hesaba da katılmaz. 275 üyenin güvensizlik oyu çıksa dahi, düşürme kararı çıkmamış sayılır. Bu durumda olan hükümet veya bakan için rasyonelmiş parlamentarizm gerçekleşmiş olur, yani saygınlığı korunmuş olur.

--spoiler--
gensoru siyasi sorumluluğu olan bir denetim şeklidir ve belli şekil Şartları vardır.
Lisede sınavda çıkıp tüm sınıfın yanlış tanım yaptığı sorudur.
tanım: parlamentoda resmi olarak belli bir üst düzey sorumludan oy birliği ile açıklama istemek. türkiye parlamentosunda pek anlamı yoktur gensorunun hemen ret edilir.
getirilmek istenen yeni sistemde yok edilen uygulama. recep tayyip erdoğan ''ah bize ne çektirdi bu gensorular'' diyerek gensoru uygulamasının ne kadar kötü bir şey olduğunu vurgulamıştır.

doğru bir şey yapıyorsan bunun denetlenmesinden niçin korkuyorsun? eğer yanlış yapıyorsan da halkın bunu bilmeye ihtiyacı yok mudur?

gensoruya gerek yok nasıl olsa 5 yılda bir seçimler yapılacak halk beğenmezse 5. sene sonunda yanlış yapanları indirir demek iyi bir yönetim örneği gösterememek demektir ne yazık ki.

şu basit gensoru hususunun kaldırılması bile getirilmek istenen sistemin ne kadar kapalı ve yanlış olduğunu ortaya koyar nitelikte.

milletin vekilleri, yani millet, gerektiğinde neden bir konu hakkında gensoru veremiyor? neden önüne geçiliyor? hani her şey millet içindi? niye bundan korkuyorsunuz? yanlış bir şey mi yapacaksınız da kapalı kalsın istiyorsunuz?
yeni anayasa değişikliği paketinde olmadığı için baya laf edilendir. bakıyorum gensoru kabul edilip yargılanan kaç başbakan kaç bakan var diye bir gülme geliyor. şimdi var da çok işliyor sanki. evet.